Bron: Al Jazeera

Syrische vluchtelingen belaagd door Turkse menigte

Redactie
2 juli 2024 om 20:35
Leestijd 2 minuten
Array

In de Turkse stad Kayseri zijn eigendommen van Syrische vluchtelingen aangevallen na beschuldigingen dat een (Syrisch) meisje was lastiggevallen door een jonge Syrische man. Deze beschuldigingen leidden tot grote onrust en gewelddadige reacties.

Op sociale media zijn video’s te zien waarin groepen mannen de auto’s en winkels van Syrische vluchtelingen vernielen en in brand steken. De schade aan eigendommen van Syriërs is groot en heeft veel verontwaardiging veroorzaakt.

Er zijn zeker 4 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije. De Syrische Islamitische Raad heeft de aanvallen sterk veroordeeld en benadrukt dat geweld geen oplossing is. Ze roepen op tot kalmte en vragen de Turkse autoriteiten om bescherming voor de vluchtelingen en om de daders te straffen.

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft gereageerd. Hij zei dat “het aanwakkeren van haat tegen vreemdelingen en vluchtelingen geen enkel doel dient.” Deze uitspraak is bedoeld om de spanningen te verminderen en verdere aanvallen te voorkomen.

Men dacht in eerste instantie dat het meisje Turks was, maar achteraf bleek dat ze ook Syrisch was. Dit gegeven maakt de situatie wellicht nog schrijnender, omdat het geweld en de haat waren gebaseerd op een misverstand.

Zowel de Syrische gemeenschap als Turkse burgers hebben opgeroepen tot rust en het vermijden van geweld. Ze benadrukken het belang van dialoog en samenwerking om problemen op te lossen en een vreedzame omgeving voor iedereen te creëren.

Bron: Al Jazeera

Colofon © 2024