actueel

Bewezen: Facebook en Insta censureren pro-Palestijns geluid

Redactie
10 mei 2024 om 12:07
Leestijd 2 minuten
Array

In een recent rapport heeft de ‘Meta Oversight Board’, het toezichthoudende orgaan van moederbedrijf Meta, geconstateerd dat Instagram en Facebook Palestijnse en pro-Palestijnse gebruikers censureren en onvoldoende actie ondernemen om dit probleem aan te pakken.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza hebben vooral gebruikers die positieve berichten over Palestina plaatsen, gemerkt dat zij minder zichtbaar zijn op de platforms. Meta ontkent echter het bestaan van dit fenomeen, ook wel bekend als shadowbanning.

De Oversight Board is echter van mening dat Meta wel degelijk berichten lager plaatst, waardoor hun bereik afneemt. Nighat Dad, een lid van de raad, benadrukt het gebrek aan duidelijk beleid en transparantie van Meta over deze kwestie, wat gebruikers in het ongewisse laat.

Bovendien uit de raad kritiek op Meta’s gebrek aan begrip van het Arabisch en de context van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zo leidde een vertaalfout op Instagram ertoe dat het woord “terrorist” werd toegevoegd aan gebruikers die zichzelf als Palestijns beschreven. Hoewel Meta dit als een vergissing afdeed, wijst de raad op eerdere incidenten waarbij ook termen verkeerd werden geïnterpreteerd met censuur tot gevolg.

De raad dringt er bij Meta op aan te investeren in medewerkers met kennis van Arabisch en begrip van het conflict. Bovendien is er kritiek op Meta’s lijst van “gevaarlijke personen en organisaties”, die volgens de raad problematisch is omdat het kan leiden tot onterechte censuur van neutrale berichten.

Deze bevindingen worden ook ondersteund door interne kritiek binnen Meta, waar medewerkers hebben gewezen op het jarenlange patroon van censuur van islamitische en Palestijnse gebruikers. Recente incidenten, zoals de sluiting van het Facebook-account van een Palestijnse fotojournalist zonder duidelijke reden, hebben de geloofwaardigheid van Meta verder aangetast.

Ondanks herhaalde verzoeken om commentaar heeft Meta niet gereageerd op beschuldigingen van censuur.


Lees ook deze artikelen over actueel

Nederland steunt uitspraak van Internationaal Gerechtshof
Nederland steunt uitspraak van Internationaal Gerechtshof

Het demissionaire kabinet heeft verklaard dat het de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over de situatie in Gaza, volledig steunt en respecteert.

 25 mei 2024
Israël zal uitspraak Internationaal Gerechtshof negeren
Israël zal uitspraak Internationaal Gerechtshof negeren

Israël heeft verklaard dat een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) de oorlog in Gaza niet zal beëindigen.

 23 mei 2024
Drie Europese landen erkennen Palestina
Drie Europese landen erkennen Palestina

Binnenkort zullen Noorwegen, Ierland en Spanje officieel de Palestijnse staat erkennen.

 22 mei 2024
Tweede Kamer wil “From The River To The Sea” verbieden
Tweede Kamer wil “From The River To The Sea” verbieden

De Tweede Kamer heeft besloten de leus “From the river to the sea, Palestine will be free” strafbaar te stellen.

 21 mei 2024
Amerika verzet zich tegen mogelijke vervolging Netanyahu
Amerika verzet zich tegen mogelijke vervolging Netanyahu

De progressieve Amerikaanse president Biden heeft heftig uitgehaald naar de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, vanwege diens idee om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen leiders van zowel Hamas als Israël.

 20 mei 2024
Aanklager Internationaal Strafhof wil arrestatie Netanyahu
Aanklager Internationaal Strafhof wil arrestatie Netanyahu

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft arrestatiebevelen aangevraagd voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zijn minister van Defensie Yoav Gallant en drie Hamas-kopstukken.

 
Ontkerkelijking zet door, islam groeit
Ontkerkelijking zet door, islam groeit

De ontkerkelijking in Nederland zet gestaag door.

 19 mei 2024
Israëlische burgers vallen hulpkonvooien Gaza aan
Israëlische burgers vallen hulpkonvooien Gaza aan

Kolonisten op de Westelijke Jordaanoever hebben gisteren een hulpkonvooi aangevallen dat onderweg was naar de Gazastrook.

 14 mei 2024
Joost Klein gediskwalificeerd door opmerking over Israël?
Joost Klein gediskwalificeerd door opmerking over Israël?

De Nederlandse Eurovisie Songfestival-deelnemer, Joost Klein, heeft tot nader order zijn repetities voor de aankomende finale gestaakt, nadat de organisatie een onderzoek is gestart naar een gerapporteerd “incident” rond Klein.

 10 mei 2024
Nederland weigert toegang aan Brits-Palestijnse arts
Nederland weigert toegang aan Brits-Palestijnse arts

De Brits-Palestijnse arts Ghassan Abu-Sittah is de toegang tot Nederland geweigerd, zo meldt The Rights Forum, een organisatie die zich inzet voor de Palestijnse zaak.

 9 mei 2024

Colofon © 2024