In een recent rapport heeft de ‘Meta Oversight Board’, het toezichthoudende orgaan van moederbedrijf Meta, geconstateerd dat Instagram en Facebook Palestijnse en pro-Palestijnse gebruikers censureren en onvoldoende actie ondernemen om dit probleem aan te pakken.
Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza hebben vooral gebruikers die positieve berichten over Palestina plaatsen, gemerkt dat zij minder zichtbaar zijn op de platforms. Meta ontkent echter het bestaan van dit fenomeen, ook wel bekend als shadowbanning.
De Oversight Board is echter van mening dat Meta wel degelijk berichten lager plaatst, waardoor hun bereik afneemt. Nighat Dad, een lid van de raad, benadrukt het gebrek aan duidelijk beleid en transparantie van Meta over deze kwestie, wat gebruikers in het ongewisse laat.
Bovendien uit de raad kritiek op Meta’s gebrek aan begrip van het Arabisch en de context van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zo leidde een vertaalfout op Instagram ertoe dat het woord “terrorist” werd toegevoegd aan gebruikers die zichzelf als Palestijns beschreven. Hoewel Meta dit als een vergissing afdeed, wijst de raad op eerdere incidenten waarbij ook termen verkeerd werden geïnterpreteerd met censuur tot gevolg.
De raad dringt er bij Meta op aan te investeren in medewerkers met kennis van Arabisch en begrip van het conflict. Bovendien is er kritiek op Meta’s lijst van “gevaarlijke personen en organisaties”, die volgens de raad problematisch is omdat het kan leiden tot onterechte censuur van neutrale berichten.
Deze bevindingen worden ook ondersteund door interne kritiek binnen Meta, waar medewerkers hebben gewezen op het jarenlange patroon van censuur van islamitische en Palestijnse gebruikers. Recente incidenten, zoals de sluiting van het Facebook-account van een Palestijnse fotojournalist zonder duidelijke reden, hebben de geloofwaardigheid van Meta verder aangetast.
Ondanks herhaalde verzoeken om commentaar heeft Meta niet gereageerd op beschuldigingen van censuur.
Lees ook deze artikelen over actueel
Moslims maken opmars in de literatuur
Steeds meer jonge moslims weten hun weg te vinden in de wereld van literatuur en dragen met hun boeken bij aan belangrijke maatschappelijke en intellectuele discussies.
Moskeekoepels overwegen stappen tegen De Telegraaf
De samenwerkende regionale moskeekoepels, bekend als de K9, overwegen juridische stappen tegen dagblad De Telegraaf vanwege een vermeende anti-moslimhetze.
Vreugde in Gaza-steden na nieuws over naderend staakt-het-vuren
In de steden van de Gazastrook heerst een sfeer van vreugde en opluchting na berichten over een mogelijke overeenkomst voor een staakt-het-vuren en een gevangenenruil tussen de betrokken partijen.
Telegraaf wijzigt opruiende titel van artikel na klachten MRWN
De Telegraaf had onlangs opnieuw de moslimgemeenschap in Nederland in het vizier met haar polariserende berichtgeving.
Eerste details over mogelijke Gaza-deal
Israëlische media, waaronder The Times of Israel, The Jerusalem Post en Haaretz, hebben details onthuld over een mogelijke overeenkomst tussen de zionistische staat en Hamas.
Polen: Netanyahu wordt niet opgepakt
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu hoeft niet te vrezen voor arrestatie als hij Polen bezoekt.
Israëlische defensie-commissie: “voorbereiden op oorlog met Turkije”
De zogeheten Nagel-commissie, ingesteld door de regering Netanyahu, waarschuwt dat de ambities van Turkije om haar invloed te vergroten, kunnen leiden tot verhoogde spanningen met Israël, mogelijk zelfs uitmondend in een conflict.
Zwitsers ‘boerkaverbod’ van kracht sinds 1 januari
Iedereen die in het openbaar een ‘boerka of niqaab’ draagt, riskeert een boete van 1.
Vermiste Ahmed uit Amersfoort levenloos gevonden
De vermiste Ahmed uit Amersfoort is donderdagochtend levenloos aangetroffen in het bosgebied Klein Zwitserland.
Israël vernietigt ook laatste ziekenhuis in Noord-Gaza
Israël heeft na de eerdere verwoesting van een groot deel van de infrastructuur, nu ook het laatste operationele ziekenhuis van Noord-Gaza afgebrand.