Godsdienstvrijheid

“Bidverbod” op openbare school Engeland

Redactie
20 april 2024 om 21:16
Leestijd 2 minuten
Array

Een moslimleerling die een rechtszaak startte omdat haar school een verbod invoerde om te bidden, heeft de zaak verloren.

De zaak tegen de Michaela Community School in Londen kreeg landelijke aandacht vanwege de lopende discussie in het land over de vrijheid van godsdienst.

De leerling, wiens naam niet bekend is gemaakt, startte een juridische procedure tegen de school in het noordwesten van Londen, omdat ze stelde dat het beleid discriminerend was en haar belemmerde haar godsdienst in vrijheid te belijden. Ook voegde ze toe dat “door dit soort maatregelen religieuze minderheden zich vervreemd voelen van de samenleving”.

In een schriftelijke uitspraak verwierp rechter Thomas Linden de argumenten van de leerling en oordeelde dat zij “door zich in te schrijven op de openbare school feitelijk had ingestemd met beperkingen op uitingen van haar geloof.”

De rechter concludeerde dat het beleid ten aanzien van religieuze uitingen “evenwichtig” is en dat de doelstellingen van de school om “neutraliteit” na te streven, opwegen tegen eventuele “negatieve effecten” op de rechten van religieuze leerlingen op de school.

De leerling en haar moeder verklaarden via hun advocaten dat ze teleurgesteld zijn over de uitspraak:

“Ondanks dat ik heb verloren, voel ik nog steeds dat ik het juiste heb gedaan door het verbod aan te vechten. Ik heb mijn best gedaan en ben trouw gebleven aan mezelf en mijn religie”, aldus de leerling.

Colofon © 2024