actueel

Justitie Frankrijk en Zwitserland onderzoeken lastercampagne VAE

Redactie
15 april 2024 om 23:30
Leestijd 2 minuten
Array

Een lopend onderzoek door justitie in Zwitserland en Frankrijk onthult schokkende details over Alp Services, een Zwitsers inlichtingenbureau dat verdacht wordt van spionage en illegale activiteiten voor een buitenlandse staat, aldus NRC Handelsblad.

Afgelopen zomer werd bekend dat het bedrijf een grootschalige desinformatiecampagne uitvoerde tegen meer dan duizend Europese moslims, waaronder Nederlanders, in opdracht van de Verenigde Arabische Emiraten.

Het bedrijf, geleid door de 77-jarige Mario Brero, wordt geconfronteerd met beschuldigingen van spionage, illegale activiteiten voor een buitenlandse staat en witwassen. Alp Services lanceerde lastercampagnes tegen Europese moslims, waarbij online nepprofielen en bevriende journalisten werden ingezet om belastende artikelen te publiceren. Dit alles gefinancierd door geheime diensten van de Verenigde Arabische Emiraten in het kader van een machtsstrijd met Qatar, en zo indirect de Moslimbroederschap.

Het bureau identificeerde meer dan duizend Europese moslims met vermeende banden met de Moslimbroederschap, en beschuldigde hen van deelname aan een “continentaal maffia-achtig netwerk”. Zelfs mensen als de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch en oud-politicus Nourdin El Ouali werden niet gespaard. De Belgische minister van Klimaat Zakia Khattabi, een ander slachtoffer van de lastercampagne, heeft in Zwitserland aanklachten ingediend wegens laster en smaad. Ook de Oostenrijkse politicoloog Farid Hafez, is een rechtszaak gestart. Hij richt zich specifiek op “wetenschapper” Lorenzo Vidino wegens reputatieschade. Vidino, voorheen een erkende expert op het gebied van de Moslimbroederschap, werd ontmaskerd als een betaalde informant van Alp Services, wat leidde tot juridische acties en eisen tot schadevergoeding van verschillende slachtoffers.


Lees ook deze artikelen over actueel

Nederland steunt uitspraak van Internationaal Gerechtshof
Nederland steunt uitspraak van Internationaal Gerechtshof

Het demissionaire kabinet heeft verklaard dat het de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over de situatie in Gaza, volledig steunt en respecteert.

 25 mei 2024
Israël zal uitspraak Internationaal Gerechtshof negeren
Israël zal uitspraak Internationaal Gerechtshof negeren

Israël heeft verklaard dat een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) de oorlog in Gaza niet zal beëindigen.

 23 mei 2024
Drie Europese landen erkennen Palestina
Drie Europese landen erkennen Palestina

Binnenkort zullen Noorwegen, Ierland en Spanje officieel de Palestijnse staat erkennen.

 22 mei 2024
Tweede Kamer wil “From The River To The Sea” verbieden
Tweede Kamer wil “From The River To The Sea” verbieden

De Tweede Kamer heeft besloten de leus “From the river to the sea, Palestine will be free” strafbaar te stellen.

 21 mei 2024
Amerika verzet zich tegen mogelijke vervolging Netanyahu
Amerika verzet zich tegen mogelijke vervolging Netanyahu

De progressieve Amerikaanse president Biden heeft heftig uitgehaald naar de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, vanwege diens idee om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen leiders van zowel Hamas als Israël.

 20 mei 2024
Aanklager Internationaal Strafhof wil arrestatie Netanyahu
Aanklager Internationaal Strafhof wil arrestatie Netanyahu

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft arrestatiebevelen aangevraagd voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zijn minister van Defensie Yoav Gallant en drie Hamas-kopstukken.

 
Ontkerkelijking zet door, islam groeit
Ontkerkelijking zet door, islam groeit

De ontkerkelijking in Nederland zet gestaag door.

 19 mei 2024
Israëlische burgers vallen hulpkonvooien Gaza aan
Israëlische burgers vallen hulpkonvooien Gaza aan

Kolonisten op de Westelijke Jordaanoever hebben gisteren een hulpkonvooi aangevallen dat onderweg was naar de Gazastrook.

 14 mei 2024
Joost Klein gediskwalificeerd door opmerking over Israël?
Joost Klein gediskwalificeerd door opmerking over Israël?

De Nederlandse Eurovisie Songfestival-deelnemer, Joost Klein, heeft tot nader order zijn repetities voor de aankomende finale gestaakt, nadat de organisatie een onderzoek is gestart naar een gerapporteerd “incident” rond Klein.

 10 mei 2024
Bewezen: Facebook en Insta censureren pro-Palestijns geluid
Bewezen: Facebook en Insta censureren pro-Palestijns geluid

In een recent rapport heeft de ‘Meta Oversight Board’, het toezichthoudende orgaan van moederbedrijf Meta, geconstateerd dat Instagram en Facebook Palestijnse en pro-Palestijnse gebruikers censureren en onvoldoende actie ondernemen om dit probleem aan te pakken.

 

Colofon © 2024