actueel

Diplomaten:Israël liegt over redenen hongersnood Gaza

Redactie
24 maart 2024 om 17:59
Leestijd 2 minuten
Array

Deze week hebben verschillende hulporganisaties de alarmbel geluid over de schrijnende voedselsituatie in de Gazastrook. Eén op de drie bewoners lijdt honger, is ondervoed, of sterft zelfs door een gebrek aan voedsel. Dit heeft geleid tot toenemende druk op Israël om meer voedsel het gebied binnen te laten.

Josep Borrell, de hoogste diplomaat van de Europese Unie, heeft verklaard dat Israël honger als een oorlogswapen gebruikt. Ondanks de verschillende argumenten die Israël naar voren brengt om de situatie te rechtvaardigen, zijn experts unaniem en glashelder in hun oordeel: het zijn “leugens”.

Het is duidelijk dat er aanzienlijk te weinig voedsel Gaza bereikt om alle bewoners te voeden. Vóór het conflict arriveerden dagelijks ongeveer vijfhonderd vrachtwagens met humanitaire hulp in de afgesloten enclave. Volgens het Wereldvoedselprogramma zijn er dagelijks zo’n driehonderd vrachtwagens nodig om een hongersnood te voorkomen. Echter, recentelijk is dit bij lange na niet gehaald. Direct na de inval van Hamas heeft Israël het gebied hermetisch afgesloten, waardoor vrijwel geen hulpgoederen binnenkwamen.

Israël controleert alle grensovergangen en bepaalt wat er in en uit gaat. Hoewel een Israëlische woordvoerder vorige week verklaarde dat er “geen beperkingen zijn aan de hoeveelheid voedsel en water die aan de Gazastrook mag worden geleverd”, beweren hulporganisaties ter plaatse dat vrachtwagens met hulpgoederen worden tegengehouden en dat grote aantallen trucks bij de grensposten staan te wachten. In de eerste helft van maart werd meer dan de helft van de hulpkonvooien van de Verenigde Naties die bestemd waren voor het noorden van Gaza, geweigerd.

Experts wijzen op het rapport van de internationale waakhond voor voedselzekerheid IPC dat recentelijk is verschenen. Een groot deel van Gaza staat op het punt te belanden in de zwaarste categorie van hongersnood die het IPC onderscheidt, fase 5. In deze fase functioneert de samenleving nog slechts minimaal, waarbij mensen alleen nog aan hun eigen overleving denken.

Wat Israël ook moge aanvoeren als complicerende factor, uiteindelijk is het land als bezettende macht in Gaza verantwoordelijk voor het garanderen van voldoende voedsel en gezondheidszorg, benadrukken experts.

Volgens de Geneefse Conventies is Israël verplicht om een adequaat niveau van humanitaire basisvoorzieningen te waarborgen. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft recentelijk Israël opgedragen om volledige toegang tot humanitaire goederen te faciliteren, waaraan het liegende Israël zich dient te houden.


Lees ook deze artikelen over actueel

Israëlische Luchtaanvallen op Houthi-Havenstad Hodeida
Israëlische Luchtaanvallen op Houthi-Havenstad Hodeida

Het Israëlische leger heeft aangekondigd luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op de Houthi-havenstad Hodeida in Jemen.

 20 juli 2024
Rusland schrapt hijabverbod paspoortfoto
Rusland schrapt hijabverbod paspoortfoto

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Rusland heeft onlangs aangegeven dat foto’s waarop dames een hijab dragen, ook toegestaan zullen worden voor paspoorten, rijbewijzen en andere officiële id’s.

 18 juli 2024
Knesset: er komt geen  Palestijnse staat
Knesset: er komt geen Palestijnse staat

Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft een resolutie aangenomen die de oprichting van een Palestijnse staat definitief afwijst, waardoor een politieke oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict is verdwenen.

 
Mogelijk islamofobe moord in Stampersgat
Mogelijk islamofobe moord in Stampersgat

In Stampersgat, gelegen in de provincie Noord-Brabant, werd vorige week de 25-jarige Marokkaans-Nederlandse Hamza el Baghdadi op brute wijze doodgeschoten door zijn 55-jarige buurman Gerben van V.

 16 juli 2024
Stervoetballer onterecht ontslagen vanwege steun Palestina
Stervoetballer onterecht ontslagen vanwege steun Palestina

Anwar El Ghazi’s ontslag door de Duitse voetbalclub Mainz is door de rechtbank als onterecht beoordeeld.

 12 juli 2024
Minister Mona Keijzer niet vervolgd voor beledigen moslims
Minister Mona Keijzer niet vervolgd voor beledigen moslims

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangiftes tegen minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) wegens groepsbelediging geseponeerd.

 
Israël koloniseert nu ook de Gazastrook
Israël koloniseert nu ook de Gazastrook

Israëlische troepen houden momenteel ongeveer 26 procent van de Gazastrook onder bezetting, aldus de Israëlische krant Haaretz.

 9 juli 2024
Israël bombardeert UNRWA-gebouw in Gaza
Israël bombardeert UNRWA-gebouw in Gaza

Vanochtend heeft Israël een gerichte aanval uitgevoerd op het hoofdkwartier van de VN-hulporganisatie UNRWA, in Gaza-stad.

 8 juli 2024
Turkse supporters redden journalist tijdens rellen
Turkse supporters redden journalist tijdens rellen

In de Haagse Schilderswijk en het Laakkwartier zijn zaterdagavond na de EK-wedstrijd van Nederland journalisten en politiemensen aangevallen.

 7 juli 2024
Islamitisch nieuwjaar
Islamitisch nieuwjaar

Vandaag is het de 1e van Muharram, wat betekent dat er een nieuw islamitisch jaar van start is gegaan.

 

Colofon © 2024