actueel

Diplomaten:Israël liegt over redenen hongersnood Gaza

Redactie
24 maart 2024 om 17:59
Leestijd 2 minuten
Array

Deze week hebben verschillende hulporganisaties de alarmbel geluid over de schrijnende voedselsituatie in de Gazastrook. Eén op de drie bewoners lijdt honger, is ondervoed, of sterft zelfs door een gebrek aan voedsel. Dit heeft geleid tot toenemende druk op Israël om meer voedsel het gebied binnen te laten.

Josep Borrell, de hoogste diplomaat van de Europese Unie, heeft verklaard dat Israël honger als een oorlogswapen gebruikt. Ondanks de verschillende argumenten die Israël naar voren brengt om de situatie te rechtvaardigen, zijn experts unaniem en glashelder in hun oordeel: het zijn “leugens”.

Het is duidelijk dat er aanzienlijk te weinig voedsel Gaza bereikt om alle bewoners te voeden. Vóór het conflict arriveerden dagelijks ongeveer vijfhonderd vrachtwagens met humanitaire hulp in de afgesloten enclave. Volgens het Wereldvoedselprogramma zijn er dagelijks zo’n driehonderd vrachtwagens nodig om een hongersnood te voorkomen. Echter, recentelijk is dit bij lange na niet gehaald. Direct na de inval van Hamas heeft Israël het gebied hermetisch afgesloten, waardoor vrijwel geen hulpgoederen binnenkwamen.

Israël controleert alle grensovergangen en bepaalt wat er in en uit gaat. Hoewel een Israëlische woordvoerder vorige week verklaarde dat er “geen beperkingen zijn aan de hoeveelheid voedsel en water die aan de Gazastrook mag worden geleverd”, beweren hulporganisaties ter plaatse dat vrachtwagens met hulpgoederen worden tegengehouden en dat grote aantallen trucks bij de grensposten staan te wachten. In de eerste helft van maart werd meer dan de helft van de hulpkonvooien van de Verenigde Naties die bestemd waren voor het noorden van Gaza, geweigerd.

Experts wijzen op het rapport van de internationale waakhond voor voedselzekerheid IPC dat recentelijk is verschenen. Een groot deel van Gaza staat op het punt te belanden in de zwaarste categorie van hongersnood die het IPC onderscheidt, fase 5. In deze fase functioneert de samenleving nog slechts minimaal, waarbij mensen alleen nog aan hun eigen overleving denken.

Wat Israël ook moge aanvoeren als complicerende factor, uiteindelijk is het land als bezettende macht in Gaza verantwoordelijk voor het garanderen van voldoende voedsel en gezondheidszorg, benadrukken experts.

Volgens de Geneefse Conventies is Israël verplicht om een adequaat niveau van humanitaire basisvoorzieningen te waarborgen. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft recentelijk Israël opgedragen om volledige toegang tot humanitaire goederen te faciliteren, waaraan het liegende Israël zich dient te houden.


Lees ook deze artikelen over actueel

Amerikaans team bouwt noodpier voor kust Gaza
Amerikaans team bouwt noodpier voor kust Gaza

In een poging om humanitaire hulp naar Noord-Gaza te brengen, is een team uit de Verenigde Staten gestart met de bouw van een noodpier langs de kust.

 26 april 2024
Jamaica erkent Palestina
Jamaica erkent Palestina

De regering van Jamaica heeft besloten om de staat Palestina formeel te erkennen.

 24 april 2024
Massagraven in Gaza ontdekt
Massagraven in Gaza ontdekt

Het zionistische bezettingsleger ontkent betrokkenheid bij de recente ontdekking van massagraven nabij twee ziekenhuizen in de Gazastrook.

 23 april 2024
Rapport: geen banden UNRWA en terrorisme
Rapport: geen banden UNRWA en terrorisme

Een onderzoek onder leiding van de voormalige Franse minister, Colonna, heeft geen bewijs gevonden voor de beschuldiging van Israël dat personeel van de VN-hulporganisatie UNRWA banden heeft met terreurorganisaties in Gaza.

 22 april 2024
Stekker gaat voortijdig uit imam-opleiding
Stekker gaat voortijdig uit imam-opleiding

Het voorgenomen plan voor een publiek gefinancierde hogere beroepsopleiding voor imams gaat niet door.

 20 april 2024
Pro-Palestina verzet op top pyramide
Pro-Palestina verzet op top pyramide

In Egypte is een demonstrant opgepakt die naar de top van de pyramide van Gizeh was geklommen om daar de Palestijnse vlag te zwaaien.

 19 april 2024
Geen verbod Koranverbrandingen mogelijk wel inperking demonstratierecht
Geen verbod Koranverbrandingen mogelijk wel inperking demonstratierecht

Het demissionaire kabinet heeft besloten om koranverbrandingen niet te verbieden, ondanks het verzoek van burgemeester Marcouch van Arnhem om dit wel te doen.

 
Koranverbrander uitgezet van Noorwegen naar Zweden
Koranverbrander uitgezet van Noorwegen naar Zweden

Salwan Momika, de Iraakse christen die er bekend om staat publiekelijk exemplaren van de Heilige Koran te verbranden, is terug in Zweden nadat Noorwegen zijn asielverzoek heeft afgewezen.

 17 april 2024
Justitie Frankrijk en Zwitserland onderzoeken lastercampagne VAE
Justitie Frankrijk en Zwitserland onderzoeken lastercampagne VAE

Een lopend onderzoek door justitie in Zwitserland en Frankrijk onthult schokkende details over Alp Services, een Zwitsers inlichtingenbureau dat verdacht wordt van spionage en illegale activiteiten voor een buitenlandse staat, aldus NRC Handelsblad.

 15 april 2024
Drones en kruisraketten Iran onderweg naar Israël
Drones en kruisraketten Iran onderweg naar Israël

Het Israëlische leger heeft gemeld dat tientallen drones en verschillende kruisraketten onderweg zijn vanuit Iran naar Israël.

 

Colofon © 2024