actueel

Diplomaten:Israël liegt over redenen hongersnood Gaza

Redactie
24 maart 2024 om 17:59
Leestijd 2 minuten
Array

Deze week hebben verschillende hulporganisaties de alarmbel geluid over de schrijnende voedselsituatie in de Gazastrook. Eén op de drie bewoners lijdt honger, is ondervoed, of sterft zelfs door een gebrek aan voedsel. Dit heeft geleid tot toenemende druk op Israël om meer voedsel het gebied binnen te laten.

Josep Borrell, de hoogste diplomaat van de Europese Unie, heeft verklaard dat Israël honger als een oorlogswapen gebruikt. Ondanks de verschillende argumenten die Israël naar voren brengt om de situatie te rechtvaardigen, zijn experts unaniem en glashelder in hun oordeel: het zijn “leugens”.

Het is duidelijk dat er aanzienlijk te weinig voedsel Gaza bereikt om alle bewoners te voeden. Vóór het conflict arriveerden dagelijks ongeveer vijfhonderd vrachtwagens met humanitaire hulp in de afgesloten enclave. Volgens het Wereldvoedselprogramma zijn er dagelijks zo’n driehonderd vrachtwagens nodig om een hongersnood te voorkomen. Echter, recentelijk is dit bij lange na niet gehaald. Direct na de inval van Hamas heeft Israël het gebied hermetisch afgesloten, waardoor vrijwel geen hulpgoederen binnenkwamen.

Israël controleert alle grensovergangen en bepaalt wat er in en uit gaat. Hoewel een Israëlische woordvoerder vorige week verklaarde dat er “geen beperkingen zijn aan de hoeveelheid voedsel en water die aan de Gazastrook mag worden geleverd”, beweren hulporganisaties ter plaatse dat vrachtwagens met hulpgoederen worden tegengehouden en dat grote aantallen trucks bij de grensposten staan te wachten. In de eerste helft van maart werd meer dan de helft van de hulpkonvooien van de Verenigde Naties die bestemd waren voor het noorden van Gaza, geweigerd.

Experts wijzen op het rapport van de internationale waakhond voor voedselzekerheid IPC dat recentelijk is verschenen. Een groot deel van Gaza staat op het punt te belanden in de zwaarste categorie van hongersnood die het IPC onderscheidt, fase 5. In deze fase functioneert de samenleving nog slechts minimaal, waarbij mensen alleen nog aan hun eigen overleving denken.

Wat Israël ook moge aanvoeren als complicerende factor, uiteindelijk is het land als bezettende macht in Gaza verantwoordelijk voor het garanderen van voldoende voedsel en gezondheidszorg, benadrukken experts.

Volgens de Geneefse Conventies is Israël verplicht om een adequaat niveau van humanitaire basisvoorzieningen te waarborgen. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft recentelijk Israël opgedragen om volledige toegang tot humanitaire goederen te faciliteren, waaraan het liegende Israël zich dient te houden.


Lees ook deze artikelen over actueel

500 leerlingen worden hafiz in vernietigd Gaza
500 leerlingen worden hafiz in vernietigd Gaza

Ondanks de verschrikkelijke omstandigheden in het door oorlog verscheurde Gaza, hebben liefst 500 Koran-leerlingen een buitengewone prestatie geleverd.

 7 april 2024
Poetin: Taliban niet meer op terreurlijst
Poetin: Taliban niet meer op terreurlijst

Rusland heeft dinsdag verklaard dat het in een “actieve dialoog” is met de Taliban in Afghanistan en toewerkt naar het verwijderen van de Taliban van de Russische lijst van terroristische organisaties.

 4 april 2024
Zweedse Koranverbrander overleden?
Zweedse Koranverbrander overleden?

Salwan Momika, een Irakees die verschillende Korans verbrandde in Zweden, is naar verluidt dood aangetroffen in Noorwegen.

 3 april 2024
Seculieren winnen lokale verkiezingen Turkije
Seculieren winnen lokale verkiezingen Turkije

De AK-partij van de Turkse president Erdogan heeft de lokale verkiezingen verloren.

 1 april 2024
Israëlisch leger valt Al Aqsa-ziekenhuis Gaza aan
Israëlisch leger valt Al Aqsa-ziekenhuis Gaza aan

Ook vandaag heeft de Israëlische luchtmacht aanvallen uitgevoerd op het Al Aqsa-ziekenhuis in Gaza-Stad, waarbij minstens 4 doden zijn gevallen en tientallen gewonden.

 
Kind loopt in Israëlisch legeruniform langs moske
Kind loopt in Israëlisch legeruniform langs moske

Afgelopen zaterdag hebben verschillende mensen melding gemaakt van een jongen die in een Israëlisch legeruniform langs een moskee paradeerde.

 26 maart 2024
Turkije arresteert IS-verdachten
Turkije arresteert IS-verdachten

In Turkije zijn recent 147 individuen gearresteerd vanwege vermeende connecties met de terreurgroep Islamitische Staat (IS), aldus het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken.

 
‘Islam’ redt 100 mensen tijdens aanval in Moskou
‘Islam’ redt 100 mensen tijdens aanval in Moskou

Een 15-jarige jongen, genaamd Islam, wordt geprezen als een held na het redden van ongeveer 100 mensen tijdens een terroristische aanval op Crocus City Hall, in de Krasnogorsk-regio, nabij Moskou.

 25 maart 2024
Amerika dient resolutie in voor staakt-het-vuren Gaza
Amerika dient resolutie in voor staakt-het-vuren Gaza

De Verenigde Staten hebben een ontwerpresolutie ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza.

 21 maart 2024
Marcouch verbiedt nieuwe Koranverbranding Arnhem
Marcouch verbiedt nieuwe Koranverbranding Arnhem

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft de geplande koranverbranding die op zaterdag in zijn stad zou plaatsvinden, verboden.

 20 maart 2024

Colofon © 2024