actueel

Amerika dient resolutie in voor staakt-het-vuren Gaza

Redactie
21 maart 2024 om 14:17
Leestijd 2 minuten
Array

De Verenigde Staten hebben een ontwerpresolutie ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza.

Dit werd medegedeeld door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabië. Blinken benadrukte in een gesprek met het Saoedische nieuwsmedium Al Hadath, dat de resolutie ook de vrijlating van de gijzelaars omvat.

Volgens Blinken is een staakt-het-vuren van cruciaal belang om humanitaire hulp aan de bevolking in Gaza te kunnen leveren. Hij uitte de hoop dat landen dit voorstel zullen steunen en benadrukte dat het ontwerp een krachtig signaal beoogt uit te zenden. De datum van de stemming over de resolutie blijft nog onduidelijk.

Eerder hebben de Verenigde Staten drie resoluties afgewezen waarin een wapenstilstand werd geëist. Het lijkt erop dat de druk in Amerika zelf op de regering Biden – die Israël onvoorwaardelijk wil steunen – toeneemt. De democratische partij is namelijk zeer bevreesd dat Arabische en islamitische Amerikanen, vanwege die steun aan Israël, niet gaan stemmen bij de aanstaande presidentsverkiezingen of zullen kiezen voor Donald Trump.

Blinken is momenteel in Saoedi-Arabië om te overleggen over de lopende oorlog tussen Israël en Hamas. Na zijn bezoek zal hij verder reizen naar Egypte, waar hij een ontmoeting heeft gepland met generaal Abdel Fatah al-Sisi, de president van het land.


Lees ook deze artikelen over actueel

Rusland schrapt hijabverbod paspoortfoto
Rusland schrapt hijabverbod paspoortfoto

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Rusland heeft onlangs aangegeven dat foto’s waarop dames een hijab dragen, ook toegestaan zullen worden voor paspoorten, rijbewijzen en andere officiële id’s.

 18 juli 2024
Knesset: er komt geen  Palestijnse staat
Knesset: er komt geen Palestijnse staat

Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft een resolutie aangenomen die de oprichting van een Palestijnse staat definitief afwijst, waardoor een politieke oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict is verdwenen.

 
Mogelijk islamofobe moord in Stampersgat
Mogelijk islamofobe moord in Stampersgat

In Stampersgat, gelegen in de provincie Noord-Brabant, werd vorige week de 25-jarige Marokkaans-Nederlandse Hamza el Baghdadi op brute wijze doodgeschoten door zijn 55-jarige buurman Gerben van V.

 16 juli 2024
Stervoetballer onterecht ontslagen vanwege steun Palestina
Stervoetballer onterecht ontslagen vanwege steun Palestina

Anwar El Ghazi’s ontslag door de Duitse voetbalclub Mainz is door de rechtbank als onterecht beoordeeld.

 12 juli 2024
Minister Mona Keijzer niet vervolgd voor beledigen moslims
Minister Mona Keijzer niet vervolgd voor beledigen moslims

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangiftes tegen minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) wegens groepsbelediging geseponeerd.

 
Israël koloniseert nu ook de Gazastrook
Israël koloniseert nu ook de Gazastrook

Israëlische troepen houden momenteel ongeveer 26 procent van de Gazastrook onder bezetting, aldus de Israëlische krant Haaretz.

 9 juli 2024
Israël bombardeert UNRWA-gebouw in Gaza
Israël bombardeert UNRWA-gebouw in Gaza

Vanochtend heeft Israël een gerichte aanval uitgevoerd op het hoofdkwartier van de VN-hulporganisatie UNRWA, in Gaza-stad.

 8 juli 2024
Turkse supporters redden journalist tijdens rellen
Turkse supporters redden journalist tijdens rellen

In de Haagse Schilderswijk en het Laakkwartier zijn zaterdagavond na de EK-wedstrijd van Nederland journalisten en politiemensen aangevallen.

 7 juli 2024
Islamitisch nieuwjaar
Islamitisch nieuwjaar

Vandaag is het de 1e van Muharram, wat betekent dat er een nieuw islamitisch jaar van start is gegaan.

 
Verdachten opgepakt voor oorlogsmisdaden Syrië
Verdachten opgepakt voor oorlogsmisdaden Syrië

Zeven personen zijn gearresteerd in Duitsland en Zweden op verdenking van oorlogsmisdaden in Syrië.

 3 juli 2024

Colofon © 2024