Hindutva

Extremistische hindoes boos op “islamitische leeuw”

Redactie
2 maart 2024 om 21:30
Leestijd 2 minuten
Array

Een zogeheten Hidutva-organisatie start een rechtszaak om leeuwen in een Indiase dierentuin van elkaar te scheiden.

De club heeft een gerechtelijk verzoek ingediend om twee leeuwen, vernoemd naar een hindoe-godheid en een 16e-eeuwse moslimkeizer, te scheiden in de dierentuin waar ze momenteel verblijven.

De Vishwa Hindu Parishad (VHP), een prominente nationalistische hindutva-organisatie die streeft naar een India waar alleen hindoes wonen, stapte naar de rechtbank in de staat West-Bengalen na berichten dat een leeuwin genaamd Sita bij een leeuw genaamd Akbar was geplaatst.

Akbar was een Mughal-keizer die de moslimheerschappij over een groot deel van het Indiase subcontinent uitbreidde, een periode die hindoe-nationalistische groepen beschouwen als een tijd van vernedering.

“Sita kan niet bij de vreselijke islamitische leeuw Akbar blijven,” zei de VHP-functionaris Anup Mondal op zondag, suggererend dat het de religieuze gevoelens zou kwetsen in het overwegend hindoeïstische land.

“Dit komt neer op godslastering en is een directe aanval op het religieuze geloof van alle hindoes. De moslimleeuw moet weg”, aldus een andere woordvoerder van de organisatie.

Dierentuinmedewerker Dipak Kumar Mandal geeft in een verklaring aan dat “de leeuw en de leeuwin momenteel gescheiden leven”.

Een uitspraak in de zaak wordt in maart verwacht.

Deze malle kwestie is slechts een voorbeeld van een reeks van soms schokkende islamofobe incidenten in India. Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties waarschuwen al jaren voor de toegenomen religieuze intolerantie op het subcontinent. Met name moslims, maar ook christenen, krijgen met enige regelmaat te maken met intimidatie, bedreiging en soms zelfs (dodelijk) geweld.

Deze haat naar andersgelovigen groeit enorm sinds het aantreden in 2014 van Narendra Modi, de hindoe-nationalistische Indiase premier. Naar verwachting zal hij ook de aanstaande verkiezingen in april winnen en zo een derde termijn krijgen.

Colofon © 2024