Opening

Afrika’s grootste moskee ingewijd in Algerije

Redactie
29 februari 2024 om 21:57
Leestijd 1 minuut
Array

Na jaren vertraging is in Algerije eindelijk de grootste moskee van het continent ingewijd: de Grote Moskee van Algiers.

Het gebedshuis is gebouwd door een Chinese bouwfirma – die daar in 2010 aan begon – en heeft de hoogste minaret ter wereld: liefst 265 meter.

De op twee na grootste moskee ter wereld, en de grootste buiten de heiligste steden van de islam, biedt plaats aan 120.000 mensen. Het hedendaagse ontwerp van de moskee bevat Arabische en Noord-Afrikaanse elementen om zo de regionale traditie en cultuur tot uitdrukking te brengen. Tevens heeft het gebouw een helikopterlandingsplaats en een bibliotheek waar 1 miljoen boeken komen te staan.

Tijdens de opening sprak Ali Mohamed Salabi, de secretaris-generaal van de wereldunie van islamitische geleerden, zijn hoop uit dat we een tijd tegemoet gaan van goedheid en het “bewandelen van het middenpad”. De inhuldiging was deels ceremonieel omdat de moskee al ongeveer vijf jaar open is voor toeristen en staatsbezoekers aan Algerije.

Nu zal het gebouw echter eindelijk gebruikt gaat worden waar het primair voor bedoeld is: het gebed en andere religieuze verplichtingen.

Colofon © 2024