Soedan

Ongekend geweld en Chaos in Soedan

Redactie
28 december 2023 om 15:44
Leestijd 2 minuten
Array

In december 2023 escaleerde de situatie in Soedan dramatisch: een kwart miljoen mensen ontvluchtten Al Jazirah na hevige botsingen tussen het Soedanese leger en Rapid Support Forces. Wad Madani, ooit een veilige haven, is nu een epicentrum van chaos en gevaar.

De situatie in Wad Madani is alarmerend. Onder burgers heerst angst voor toenemend seksueel geweld. Vrouwen zoeken wanhopig naar bescherming en middelen zoals anticonceptie. Op sociale media circuleren talrijke berichten en video’s die de schrijnende realiteit van de crisis in Soedan belichten. Deze digitale getuigenissen brengen het intense leed en de chaos van de situatie onder de aandacht van een wereldwijd publiek, waardoor de urgentie en omvang van het conflict benadrukt worden.

De Wereldgezondheidsorganisatie signaleert een angstaanjagend beeld: miljoenen vrouwen en meisjes lopen risico op gender gerelateerd geweld. De VN spreekt van een schokkende trend van seksueel geweld door Rapid Support Forces.

Naast het geweld kampt Soedan met een verwoestende gezondheids- en voedselcrisis. Miljoenen hebben dringend hulp nodig; ziekenhuizen liggen in puin. Hongersnood dreigt voor bijna vijf miljoen mensen, en ernstige ondervoeding teistert elk jong kind.

Het conflict in Soedan, aangewakkerd sinds april 2023, heeft een gruwelijke tol geëist: duizenden doden, miljoenen ontheemden. De strijd, onder leiderschap van Abdel Fattah al-Burhan en Hemeti, breidt zich uit en verslindt nu negen staten, waaronder Darfur en Kordofan, in een spiraal van ongekend geweld.

Colofon © 2024