Heilige boeken

Deens parlement verbiedt koranverbranding

Redactie
11 december 2023 om 10:10
Leestijd 1 minuut
Array

Het Deense parlement heeft met een kleine meerderheid van 94 tegen 77 stemmen een wet aangenomen die koranverbrandingen verbiedt. Opvallend gegeven: zowel de links-progressieve partijen als radicaal-rechts stemden tegen.

De nieuwe wet verbiedt expliciet “het openlijk ongepast behandelen van een geschrift met aanzienlijke betekenis voor een religieuze gemeenschap”.

Kunstwerken worden uitgesloten van dit verbod, op voorwaarde dat de ‘ontheiliging’ slechts een beperkt aspect van de artistieke expressie vormt.

Ondanks de goedkeuring van de wet is er verdeeldheid ontstaan, met oppositiepartijen die de regering beschuldigen van lafheid. Volgens hen komt de wet neer op capitulatie voor de islam en landen die de Deense waarden niet delen.

Aan de andere kant stelt de regering dat deze wet essentieel is om de dreiging van terrorisme effectief aan te pakken en, zoals dat in vervlogen tijden ook het geval was, een fatsoenlijke samenleving te beschermen.

Colofon © 2024