Gaza

Vrijgelaten gijzelaars woedend op Netanyahu

Redactie
8 december 2023 om 11:25
Leestijd 2 minuten

Een ontmoeting tussen de Israëlische premier Netanyahu en vrijgelaten gijzelaars mondde gisteren uit in verhitte discussies en beschuldigingen aan het adres van de regering.

De voormalige gijzelaars deelden onder andere hun angst voor Israëlische raketaanvallen tijdens hun gevangenschap. Hoewel er al langer kritiek klinkt op de oorlogsvoering van Netanyahu in Israël, komt de nieuwste kritiek van de vrijgelaten gijzelaars.

Op de bijeenkomst waren zowel vrijgelaten gijzelaars als familieleden van nog gegijzelde personen aanwezig, zoals blijkt uit gelekte geluidsopnames die in handen van Israëlische media terecht zijn gekomen.

Sommige aanwezigen riepen op tot het ruilen van nog vastzittende gijzelaars voor Palestijnse gevangenen. Eén vrouw beschuldigde Netanyahu ervan dat hij “politiek verkiest boven de terugkeer van de gijzelaars”. Ze vroeg zich af of hij het Hamas-bestuur omver wil werpen om te laten zien dat hij ‘grotere ballen’ heeft.

Een andere gegijzelde vertelde over haar angst tijdens hun verblijf in de tunnels. Ze stelde echter niet bang te zijn voor Hamas, maar voor de mogelijk dat Israël hen zou kunnen doden.

Na de bijeenkomst meldden sommige Israëlische media dat aanwezigen boos waren weggelopen, waaronder Dani Miran, wiens zoon nog steeds wordt vastgehouden door Hamas. Hij beschreef de avond als “lelijk, beledigend en rommelig”.

Netanyahu hield na de bijeenkomst een persconferentie waarin hij zei dat hij verhalen van de gijzelaars had gehoord die “zijn hart braken”. Verhalen over dorst, honger, lichamelijk en psychologisch misbruik.

Vorige week werden meer dan honderd Israëlische gijzelaars vrijgelaten door Hamas in ruil voor iets meer dan tweehonderd Palestijnse gevangenen. Naar schatting zitten er nog 138 gijzelaars vast. In de afgelopen dagen en weken zijn maar mondjesmaat verhalen naar buiten gekomen van de vrijgelaten gijzelaars.

De kritiek op Netanyahu kwam direct na de aanval van Hamas op 7 oktober. Sommige Israëli’s vonden dat de premier niet kon aanblijven omdat hij de burgers niet had kunnen beschermen tegen de grootste aanval op burgers in de geschiedenis van het land.

“Ik voel me twee keer in de steek gelaten”, zei een van de gijzelaars: “Een keer op 7 oktober, en de tweede keer elke dag dat we niet werden vrijgelaten.”


Lees ook deze artikelen over Gaza

Topmodel Bella Hadid verliest contract door steun Palestina
Topmodel Bella Hadid verliest contract door steun Palestina

Er gaan serieuze geruchten rond dat het Britse cosmeticamerk Charlotte Tilbury het topmodel Bella Hadid heeft laten vallen vanwege haar steun voor de Palestijnse zaak.

 28 februari 2024
EU-Landen geven Israël waarschuwing
EU-Landen geven Israël waarschuwing

Met uitzondering van Hongarije hebben alle EU-landen Israël gewaarschuwd tegen een mogelijke militaire actie in Rafah.

 19 februari 2024
Hind (6) ontvoerd door Israël
Hind (6) ontvoerd door Israël

De verdwijning van de 6-jarige Hind was de afgelopen dagen het middelpunt van internationale aandacht.

 7 februari 2024
Internationaal ambtenarennetwerk eist ander Israël-beleid
Internationaal ambtenarennetwerk eist ander Israël-beleid

Ambtenaren uit Nederland, de Verenigde Staten, diverse andere EU-landen en verschillende Europese instellingen, hebben hun ongenoegen geuit over het beleid van hun overheden met betrekking tot Israël.

 2 februari 2024
Boycott Starbucks kost bedrijf $12 miljard
Boycott Starbucks kost bedrijf $12 miljard

Starbucks heeft de afgelopen maand bijna $12 miljard van haar marktwaarde zien verdampen.

 31 januari 2024
Internationaal Gerechtshof: Israël moet genocide voorkomen
Internationaal Gerechtshof: Israël moet genocide voorkomen

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat Israël zich tot het uiterste moet inspannen om genocide in Gaza te voorkomen.

 26 januari 2024
Rutte beschuldigd van verbergen Israëlische oorlogsmisdaden
Rutte beschuldigd van verbergen Israëlische oorlogsmisdaden

Afgelopen vrijdag uitte de Nederlandse premier Mark Rutte opnieuw zijn bezorgdheid over de situatie in Gaza na een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

 22 januari 2024
Duits paspoort? Eerst Israël erkennen
Duits paspoort? Eerst Israël erkennen

In de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt moeten aanvragers voor het staatsburgerschap vanaf nu eerst verklaren dat ze Israël erkennen en het recht van het land om te bestaan, ondersteunen.

 20 januari 2024
Al 10.000 kinderen vermoord door Israëlische aanvallen
Al 10.000 kinderen vermoord door Israëlische aanvallen

Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft gemeld dat er sinds het begin van het conflict tussen Israël en de Palestijnen, op 7 oktober, al meer dan 10.

 17 januari 2024
Nederland niet bezorgd over Palestijnen wel over handel
Nederland niet bezorgd over Palestijnen wel over handel

Nederland heeft zich achter de aanvallen geschaard van Amerika en het VK tegen de doelen van de Houthi-rebellen in Jemen.

 12 januari 2024

Colofon © 2024