ACTUALITEITEN

Europees Hof: Werkgevers mogen hoofddoek verbieden

Redactie
28 november 2023 om 23:43
Leestijd 2 minuten
Array

Het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg heeft opnieuw bevestigd dat werkgevers het dragen van religieuze symbolen op de werkvloer mogen verbieden.

Deze uitspraak volgt op een zaak in België, waar een vrouw uit Ans – in de provincie Luik – naar de rechter stapte omdat haar werkgever, de gemeente, haar het dragen van een hoofddoek had verboden. Zij werkte al sinds 2016 bij de gemeente en diende in 2021 een verzoek in om een hoofddoek te mogen dragen.

Volgens de Belgische omroep VRT wees de gemeente het verzoek af en paste het daarop het arbeidsreglement aan. Hierdoor werd het voor alle werknemers verboden om religieuze tekens te dragen.

De rechtbank in Luik vroeg het Hof in Luxemburg om een oordeel over deze zaak. Het Hof concludeert dat openbare besturen inderdaad religieuze uitingen mogen verbieden “om te komen tot een volkomen neutrale overheidsomgeving”. Het voegt echter toe dat een andere overheidsinstantie ervoor kan kiezen om wel religieuze tekens toe te staan of het verbod te beperken tot werknemers die in contact komen met het publiek. Een voorwaarde is dat dit verbod “coherent en systematisch” moet zijn, wat betekent dat selectieve verboden, zoals het verbieden van een hoofddoek maar toestaan van een kruisje, niet zijn toegestaan.

Het is nu aan de Belgische rechter om te beslissen over de zaak van de werknemer uit Ans. Deze moet beoordelen of het verbod van de gemeente geldt voor alle religieuze uitingen en of het strikt noodzakelijk is, met name voor werknemers die achter de schermen werken.

Deze uitspraak van het Europese Hof is niet de eerste over het verbod op religieuze symbolen. In 2017 sprak het Hof zich voor het eerst uit over een dergelijk verbod na tien jaar procederen. In 2021 herhaalde het Hof dat werkgevers het zichtbaar dragen van religieuze of politieke symbolen mogen verbieden. Deze recente uitspraak is echter de eerste keer dat het Hof zich expliciet uitspreekt over het dragen van religieuze tekens door ambtenaren.”

Colofon © 2024