Met de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november in aantocht, heeft The Rights Forum een gedetailleerde Kieswijzer gepresenteerd die de verschillende standpunten van Nederlandse politieke partijen met betrekking tot de kwestie Israël/Palestina in kaart brengt. Dit overzicht is van cruciaal belang voor kiezers die hun stem willen laten leiden door de opvattingen rondom dit langdurige conflict.
Volgens de analyse van The Rights Forum, die zowel verkiezingsprogramma’s als stemgedrag sinds maart 2021 onder de loep nam, staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om principiële kwesties zoals internationale rechtsorde en mensenrechten.
Opvallend is dat tien van de zeventien partijen geen bezwaar lijken te hebben tegen de inzet van uithongering als oorlogstactiek door Israël in Gaza, een methode die door een VN-Veiligheidsraadresolutie expliciet verboden is. De kwesties variëren van erkenning van de staat Palestina, tot de beschuldigingen van apartheid door Israël, en de mogelijkheid van het beëindigen van militaire samenwerking of het instellen van sancties tegen Israëlische schendingen van het internationaal recht.
De partijen die onvoorwaardelijke steun geven aan het Israëlische beleid en daarmee potentieel de internationale rechtsorde ondermijnen zijn onder meer de ChristenUnie, SGP, PVV, FvD, JA21, BVNL, VVD, BBB, NSC (Omtzigt), en CDA. Daartegenover staan BIJ1, DENK, PvdD en SP die een principieel andere positie innemen. Partijen zoals GroenLinks/PvdA, D66, en Volt bezetten een middenweg, waarbij ze kritisch zijn maar geen sancties bepleiten.
Dit overzicht biedt kiezers een essentiële gids om een geïnformeerde beslissing te maken op de verkiezingsdag, gebaseerd op de complexe en gevoelige internationale kwestie van Israël/Palestina.
Lees ook deze artikelen over palestina

Arabische landen veroordelen Wilders’ pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven
Jordanië, de Palestijnse Autoriteit, Jemen, Bahrein, de VAE en de Arabische Liga veroordelen de uitspraken van Geert Wilders over het uitzetten van Palestijnen naar Jordanië.

Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël
Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft in meerderheid gestemd voor de sluiting van de Israëlische ambassade.

Experts VN: Gaza is beginnende genocide
Experts van de Verenigde Naties hebben hun grote zorgen geuit over de militaire acties van Israël jegens de Palestijnse bevolking en wijzen op mogelijk ernstige schendingen van het internationaal recht.

Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël
De humanitaire crisis in Gaza neemt ongekende vormen aan terwijl de Palestijnse burgerbevolking extreem lijdt onder de Israëlische blokkade.

Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen
De medische crisis in Gaza intensiveert nu het Ministerie van Gezondheid rapporteert dat het aantal buiten dienst gestelde ziekenhuizen is gestegen tot 20 als gevolg van de Israëlische aanvallen.

Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn
Het Observatorium voor Mensenrechten in het Middellandse Zeegebied heeft zijn afschuw en verbijstering geuit na ontvangst van een video waarin een Israëlisch militair voertuig opzettelijk een Palestijns lichaam in burgerkleding verplettert tijdens zijn poging om te vluchten in de Gazastrook.

Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis
Het leger van de apartheidsstaat Israël (IDF) heeft genadeloos het al-Shifa Medical Complex gebombardeerd.

Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël
Vicepremier Petra De Sutter heeft aangedrongen op het opleggen van sancties tegen Israël vanwege, wat zij noemt, een onmenselijke bommenregen in de regio.

Israël bombardeert scholen en ambulances
Zware bombardementen op een school en op verschillende ambulances in Gaza hebben de afgelopen 24 uur geleid tot minstens 30 doden, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Moskeekoepels: boycot Israëlisch parlementslid
De K7, een samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, heeft een dringend verzoek ingediend bij de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken om een parlementslid uit Israël te boycotten.