Palestina

Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël

Redactie
16 november 2023 om 12:37
Leestijd 2 minuten

De humanitaire crisis in Gaza neemt ongekende vormen aan terwijl de Palestijnse burgerbevolking extreem lijdt onder de Israëlische blokkade. Dit legt een enorme druk op het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat hevig worstelt met zijn standpunt ten aanzien van Israël. De interne verdeeldheid en complexe politieke afwegingen botsen met ondubbelzinnige volkenrechtelijke adviezen en verwachtingen van de internationale gemeenschap.

De Nederlandse regering houdt zich ondanks ferme kritiek van de volkenrechtelijk adviseur, die de blokkade van Gaza expliciet in strijd noemt met het oorlogsrecht, opvallend op de vlakte. De ambtelijke spanningen binnen het ministerie nemen toe, waarbij de tegenstrijdigheid tussen de Nederlandse principes en strategische allianties tot frictie leidt. Het beleid, dat weigert Israëls handelen direct te veroordelen, wordt geconfronteerd met weerstand van ambtenaren die aandringen op een standvastige houding overeenkomstig met Nederlandse initiatieven in eerdere VN-resoluties. De precaire situatie onthult de kwetsbare balans tussen diplomatie, internationale rechtvaardigheid en nationale strategische belangen.

De innerlijke strijd van het ministerie weerspiegelt een groter diplomatiek dilemma en brengt de potentiële repercussies voor de Nederlandse positie in de Arabische wereld aan het licht. De ontvouwende binnenlandse controverse, blootgelegd door gelekte documenten en ambtelijke communicatie, roept serieuze vragen op over de standvastigheid van Nederlands buitenlandbeleid.

Bron: NRC, Steven Derix & Pim van den Dool, 15 november 2023.


Lees ook deze artikelen over Palestina

Arabische landen veroordelen Wilders’  pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven
Arabische landen veroordelen Wilders’ pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven

Jordanië, de Palestijnse Autoriteit, Jemen, Bahrein, de VAE en de Arabische Liga veroordelen de uitspraken van Geert Wilders over het uitzetten van Palestijnen naar Jordanië.

 26 november 2023
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft in meerderheid gestemd voor de sluiting van de Israëlische ambassade.

 22 november 2023
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina

Met de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november in aantocht, heeft The Rights Forum een gedetailleerde Kieswijzer gepresenteerd die de verschillende standpunten van Nederlandse politieke partijen met betrekking tot de kwestie Israël/Palestina in kaart brengt.

 20 november 2023
Experts VN: Gaza is beginnende genocide
Experts VN: Gaza is beginnende genocide

Experts van de Verenigde Naties hebben hun grote zorgen geuit over de militaire acties van Israël jegens de Palestijnse bevolking en wijzen op mogelijk ernstige schendingen van het internationaal recht.

 16 november 2023
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen

De medische crisis in Gaza intensiveert nu het Ministerie van Gezondheid rapporteert dat het aantal buiten dienst gestelde ziekenhuizen is gestegen tot 20 als gevolg van de Israëlische aanvallen.

 13 november 2023
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn

Het Observatorium voor Mensenrechten in het Middellandse Zeegebied heeft zijn afschuw en verbijstering geuit na ontvangst van een video waarin een Israëlisch militair voertuig opzettelijk een Palestijns lichaam in burgerkleding verplettert tijdens zijn poging om te vluchten in de Gazastrook.

 
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis

Het leger van de apartheidsstaat Israël (IDF) heeft genadeloos het al-Shifa Medical Complex gebombardeerd.

 11 november 2023
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël

Vicepremier Petra De Sutter heeft aangedrongen op het opleggen van sancties tegen Israël vanwege, wat zij noemt, een onmenselijke bommenregen in de regio.

 
Israël bombardeert scholen en ambulances
Israël bombardeert scholen en ambulances

Zware bombardementen op een school en op verschillende ambulances in Gaza hebben de afgelopen 24 uur geleid tot minstens 30 doden, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

 4 november 2023
Moskeekoepels: boycot Israëlisch parlementslid
Moskeekoepels: boycot Israëlisch parlementslid

De K7, een samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, heeft een dringend verzoek ingediend bij de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken om een parlementslid uit Israël te boycotten.

 3 november 2023

Colofon © 2023