Gaza

Nederland levert verboden oorlogsmaterieel aan Israël

Redactie
8 november 2023 om 10:31
Leestijd 2 minuten

Nederland blijkt in het geheim door te gaan met het leveren van F-35 onderdelen aan Israël, ondanks een waarschuwing van de VN dat dit een schending van het humanitair oorlogsrecht zou zijn.

De bestelling zou geplaatst zijn bij het F-35 European Regional Warehouse op Vliegbasis Woensdrecht.

Volgens dagblad NRC heeft de douane zelfs nog geïnformeerd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken of de zending aan Israël wel door kon gaan of dat deze geblokkeerd moest worden. Het ambtelijk apparaat gaf echter een positief advies ondanks waarschuwingen van verschillende juristen die wezen op een mogelijke schending van het oorlogsrecht.

Bij het besluit, zo meldt de krant, speelt mee dat Amerika en Israël nauwe bondgenoten van Nederland zijn. Het kabinet heeft ook steeds benadrukt dat Israël het recht op zelfverdediging heeft.

Naar aanleiding van de onthullingen wil de politieke partij SP opheldering van het kabinet. De SP is van mening dat er geen reserveonderdelen voor de F-35 meer geleverd moeten worden aan Israël.

Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober waar zo’n 1.400 mensen het leven lieten, bombardeert Israël onophoudelijk doelen in Gaza. Daarbij wordt cru genoeg ook de F-35 ingezet.

Bij de aanvallen op de Gazastrook, waarbij ook ziekenhuizen, scholen, kerken, moskeeen en een vluchtelingenkamp doel waren, zijn inmiddels al meer dan 10.000 doden gevallen. Veelal kinderen.


Colofon © 2023