Gaza

Urk: liever bommen dan bijbels

Redactie
4 november 2023 om 20:03
Leestijd 1 minuut

Er zijn absurde en schokkende beelden opgedoken van bommen van het Israëlische leger die beschreven zijn met de tekst “Van Urk”.

Het is geen geheim dat het orthodox protestantse dorp een voorliefde heeft voor de staat Israël. Ook in andere christelijke gemeenschappen van dezelfde denominatie vinden we veel support voor de Joodse staat.

Dit hangt samen met een bepaalde theologische lezing van de Bijbel. Men denkt dat zij die Israël steunen, gezegend zullen worden door God. Dat er een veelvoud aan interpretaties van de betreffende teksten bestaat en dat er historisch een heel andere uitleg bestond, lijkt deze mensen onbekend.

Dat het dorp zich vaak op de borst klopt vanwege haar christelijke profiel lijkt verder ook iets dat meer bestaat uit woorden dan uit daden. Urk blijkt een stuk oorlogszuchtiger dan christelijk.

Inwoners van het dorp hebben namelijk gevraagd of er op de bommen, die leiden tot de afschuwelijke dood van zoveel onschuldige mannen, vrouwen en voornamelijk kinderen, afzender Urk geschreven kan worden.

Diverse IDF-soldaten hebben hier gehoor aan gegeven en er zelfs foto’s van gemaakt en opgestuurd. De menselijke beschaving blijkt bij velen meer en meer slechts een flinterdun schilletje.


Colofon © 2023