palestina

Geheim document: Israël streeft naar etnische zuivering

Redactie
2 november 2023 om 12:36
Leestijd 2 minuten

Een gelekt beleidsstuk van het Israëlische ministerie van Inlichtingen heeft verontwaardiging opgeroepen vanwege een voorgesteld beleid om alle Palestijnen in de Gazastrook gedwongen naar de Sinaï-woestijn in Egypte te verdrijven. Het document schetst dit als de meest geschikte optie om de veiligheid van Israël te waarborgen en burgerslachtoffers te minimaliseren tijdens een grondoffensief.

Hoewel het beleidsstuk is geaccordeerd door het ministerie van Inlichtingen en de regering van premier Benjamin Netanyahu, probeert het kabinet het af te schilderen als een hypothetisch ‘conceptplan’.

De plannen hebben geleid tot groeiende zorgen dat Israël streeft naar etnische zuivering, wat internationaal en regionaal tot verontwaardiging heeft geleid. De Jordaanse koning Abdullah II beschouwt dit als een ‘rode lijn’ die niet mag worden overschreden. Palestijnen vrezen een herhaling van de ‘Nakba’, de gedwongen verdrijving van ongeveer 700.000 Palestijnen tijdens de oprichting van de staat Israël.

Uitspraken van Israëlische beleidsmakers hebben de vrees verder aangewakkerd. Ze gebruikten termen als ‘menselijke dieren’ en haalden religieuze teksten aan waarin wordt opgeroepen om niemand te sparen in een oorlog tussen goed en kwaad.

Hoewel de kans op succes voor dit plan momenteel gering lijkt, gezien de sterke oppositie van de Egyptische regering en de mogelijke risico’s voor de regio, heeft het lek wereldwijd discussies en verontwaardiging veroorzaakt over de gevolgen van dergelijke voorstellen in een reeds complex conflict.

Ps: Dit nieuwsbericht is gebaseerd op het oorspronkelijke artikel gepubliceerd in de Volkskrant.


Lees ook deze artikelen over palestina

Arabische landen veroordelen Wilders’  pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven
Arabische landen veroordelen Wilders’ pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven

Jordanië, de Palestijnse Autoriteit, Jemen, Bahrein, de VAE en de Arabische Liga veroordelen de uitspraken van Geert Wilders over het uitzetten van Palestijnen naar Jordanië.

 26 november 2023
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft in meerderheid gestemd voor de sluiting van de Israëlische ambassade.

 22 november 2023
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina

Met de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november in aantocht, heeft The Rights Forum een gedetailleerde Kieswijzer gepresenteerd die de verschillende standpunten van Nederlandse politieke partijen met betrekking tot de kwestie Israël/Palestina in kaart brengt.

 20 november 2023
Experts VN: Gaza is beginnende genocide
Experts VN: Gaza is beginnende genocide

Experts van de Verenigde Naties hebben hun grote zorgen geuit over de militaire acties van Israël jegens de Palestijnse bevolking en wijzen op mogelijk ernstige schendingen van het internationaal recht.

 16 november 2023
Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël
Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël

De humanitaire crisis in Gaza neemt ongekende vormen aan terwijl de Palestijnse burgerbevolking extreem lijdt onder de Israëlische blokkade.

 
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen

De medische crisis in Gaza intensiveert nu het Ministerie van Gezondheid rapporteert dat het aantal buiten dienst gestelde ziekenhuizen is gestegen tot 20 als gevolg van de Israëlische aanvallen.

 13 november 2023
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn

Het Observatorium voor Mensenrechten in het Middellandse Zeegebied heeft zijn afschuw en verbijstering geuit na ontvangst van een video waarin een Israëlisch militair voertuig opzettelijk een Palestijns lichaam in burgerkleding verplettert tijdens zijn poging om te vluchten in de Gazastrook.

 
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis

Het leger van de apartheidsstaat Israël (IDF) heeft genadeloos het al-Shifa Medical Complex gebombardeerd.

 11 november 2023
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël

Vicepremier Petra De Sutter heeft aangedrongen op het opleggen van sancties tegen Israël vanwege, wat zij noemt, een onmenselijke bommenregen in de regio.

 
Israël bombardeert scholen en ambulances
Israël bombardeert scholen en ambulances

Zware bombardementen op een school en op verschillende ambulances in Gaza hebben de afgelopen 24 uur geleid tot minstens 30 doden, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

 4 november 2023

Colofon © 2023