Palestina

Topambtenaar Amerikaans ministerie Buitenlandse Zaken stopt vanwege Palestina

Redactie
19 oktober 2023 om 15:44
Leestijd 2 minuten
Bron: YouTube

Een hoge functionaris bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdagavond zijn ontslag ingediend. Dit deed hij naar eigen zeggen vanwege het Amerikaanse beleid inzake het Israël-Palestina-conflict.

“Laat me duidelijk zijn: de aanval van Hamas van 7 oktober op Israël, was niet zomaar een zondige daad; het was een ‘monsterzonde’. Maar ik geloof tot in de kern van mijn ziel dat de reactie van Israël – en daarmee bedoel ik ook de Amerikaanse steun voor zowel die reactie als de bezetting – alleen maar zal leiden tot meer en dieper lijden voor zowel het Israëlische als het Palestijnse volk. En dat dient niet het belang van Amerika”, aldus Josh Paul in zijn ontslagbrief.

Paul was meer dan 10 jaar werkzaam bij de afdeling ‘Politiek-Militaire Zaken’ van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze afdeling is onder meer belast met het goedkeuren van wapenleveranties aan andere landen.

In een interview met de Huffington Post zei Paul dat hij ontslag nam omdat hij niet langer de illusie had dat hij “iets kon veranderen”.

De progressieve president Biden heeft meer malen duidelijk verklaard dat hij Israël ondubbelzinnig zal steunen in haar oorlog tegen de Palestijnse verzetsbewegingen.

De oorlog heeft tot nu toe aan meer dan 3.000 Palestijnen het leven gekost, waaronder ongeveer 1.000 kinderen en 1.000 vrouwen. Aan Israëlische vielen tot nu toe 1.400 doden.

De democratische Biden-regering heeft intussen ook gezorgd dat een VN-resolutie van Brazilië, om te komen tot een staakt het vuren, werd weggestemd en momenteel is men nog bezig met het opstellen van een nieuw militair hulppakket voor Israël ter waarde van $ 10 miljard. Tot slot hebben de Amerikanen ook nog eens twee vliegdekschepen naar de oostelijke Middellandse Zee gestuurd en staan er 2.000 Amerikaanse troepen klaar om Israël te ondersteunen, mocht dat nodig zijn.

Paul sloot zijn brief af met de volgende woorden: “Ik kan niet langer werken aan een beleid waarbij het zeer eenzijdig en zwaar bewapenen van Israël centraal staat terwijl we wegkijken voor de gevolgen en heftige mensenrechtenschendingen. Dit is kortzichtig, destructief, onrechtvaardig en strijdig met de waarden die we publiekelijk zeggen na te streven.”


Lees ook deze artikelen over Palestina

Arabische landen veroordelen Wilders’  pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven
Arabische landen veroordelen Wilders’ pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven

Jordanië, de Palestijnse Autoriteit, Jemen, Bahrein, de VAE en de Arabische Liga veroordelen de uitspraken van Geert Wilders over het uitzetten van Palestijnen naar Jordanië.

 26 november 2023
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft in meerderheid gestemd voor de sluiting van de Israëlische ambassade.

 22 november 2023
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina

Met de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november in aantocht, heeft The Rights Forum een gedetailleerde Kieswijzer gepresenteerd die de verschillende standpunten van Nederlandse politieke partijen met betrekking tot de kwestie Israël/Palestina in kaart brengt.

 20 november 2023
Experts VN: Gaza is beginnende genocide
Experts VN: Gaza is beginnende genocide

Experts van de Verenigde Naties hebben hun grote zorgen geuit over de militaire acties van Israël jegens de Palestijnse bevolking en wijzen op mogelijk ernstige schendingen van het internationaal recht.

 16 november 2023
Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël
Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël

De humanitaire crisis in Gaza neemt ongekende vormen aan terwijl de Palestijnse burgerbevolking extreem lijdt onder de Israëlische blokkade.

 
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen

De medische crisis in Gaza intensiveert nu het Ministerie van Gezondheid rapporteert dat het aantal buiten dienst gestelde ziekenhuizen is gestegen tot 20 als gevolg van de Israëlische aanvallen.

 13 november 2023
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn

Het Observatorium voor Mensenrechten in het Middellandse Zeegebied heeft zijn afschuw en verbijstering geuit na ontvangst van een video waarin een Israëlisch militair voertuig opzettelijk een Palestijns lichaam in burgerkleding verplettert tijdens zijn poging om te vluchten in de Gazastrook.

 
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis

Het leger van de apartheidsstaat Israël (IDF) heeft genadeloos het al-Shifa Medical Complex gebombardeerd.

 11 november 2023
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël

Vicepremier Petra De Sutter heeft aangedrongen op het opleggen van sancties tegen Israël vanwege, wat zij noemt, een onmenselijke bommenregen in de regio.

 
Israël bombardeert scholen en ambulances
Israël bombardeert scholen en ambulances

Zware bombardementen op een school en op verschillende ambulances in Gaza hebben de afgelopen 24 uur geleid tot minstens 30 doden, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

 4 november 2023

Colofon © 2023