In Schaarbeek, Brussel, is de vermoedelijke dader van de aanslag op twee Zweedse voetbalfans neergeschoten en later overleden. De Belgische minister Verlinden van Binnenlandse Zaken heeft dit bevestigd.
De aanslag vond plaats nabij het Saincteletteplein, waarbij ook nog een Zweedse taxichauffeur zwaar gewond raakte. De supporters waren in de stad vanwege de voetbalwedstrijd tussen België en Zweden. Die overigens later, geheel terecht, werd gestaakt.
De verdachte, een 45-jarige Tunesiër die illegaal in het land verbleef, was reeds een bekende van de Belgische politie. Hij stond geregistreerd vanwege diverse verdenkingen, waaronder mensenhandel en “bedreiging tegen de staat”. Opvallend is het gegeven dat de Belgische overheid vanuit een buitenlandse politiedienst al een waarschuwing had gekregen dat de betreffende man mogelijk een terreurdaad plande. De Belgische autoriteiten deden daar verder niets mee.
De dader schijnt volgens omstanders “Allahu akbar” te hebben geroepen en stelde zelf op social media dat hij “ongelovigen” wilde doden.
De Zweedse premier Kristersson vermoed dat de aanslag mogelijk een terreurdaad tegen Zweden was. Dit zou samenhangen met de recente incidenten rondom koranverbrandingen in het Scandinavische land.
De Belgische Moslimraad heeft het geweld in Brussel sterk veroordeeld en betuigt haar medeleven met de slachtoffers en hun families. Ze roept verder op tot solidariteit, waakzaamheid, gematigdheid en het vermijden van stigmatisering in deze moeilijke en extreme tijden.
Eerder deze week zagen we in de Verenigde Staten ook al een terreuraanslag. Daar werden een jongetje van 6 en zijn moeder doodgestoken door een Amerikaan die naar eigen zeggen “moslims wilde doden.”
Lees ook deze artikelen over actueel
Ruzie PVV en NSC over Palestijnen
Tijdens het Catshuisoverleg van vorige week, waarin werd gesproken over het nieuwe regeerprogramma, liepen de spanningen op tussen de partijen PVV en NSC, vooral over het Midden-Oostenbeleid en de Palestijnen.
Rohingya dreigen hun thuisland te verliezen
De Rohingya-moslims in Myanmar staan op het punt hun thuisland te verliezen door de voortdurende gewelddadigheden van het boeddhistische Arakan Leger.
Rechtbank: overheid benadeelde cornelius haga lyceum onterecht
De recente uitspraak van de rechtbank, waarin werd vastgesteld dat de Nederlandse Staat een onjuist beeld heeft gecreëerd en in stand gehouden over het Cornelius Haga Lyceum, is schokkend en roept serieuze vragen op over de rol van de overheid.
Ook nieuw kabinet wil Koranverbrandingen blijven toestaan
Het nieuwe kabinet heeft besloten geen verbod in te stellen op het verbranden van de Koran of andere religieuze boeken.
Netanyahu: Israëlisch leger niet meer weg uit Gaza
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat Israëlische troepen permanent aanwezig zullen zijn aan de grens van Gaza met Egypte.
Anti-Kamala Harris-campagne groeit door haar steun aan Israël
De campagne ‘Abandon Harris’ (Verlaat Harris) intensiveert de komende maanden haar activiteiten om met name Amerikaanse moslims te mobiliseren tegen presidentskandidaat Kamala Harris.
Silwan Momika aangeklaagd in Zweden voor verbranden Koran
Het Zweedse Openbaar Ministerie is een juridische procedure gestart tegen Salwan Mumika en een andere Irakees, Salwan Najm.
Fietstocht naar Jeruzalem voor Gaza
Op 1 september vorig jaar begon Razzouki uit Roosendaal aan een heel unieke fietstocht van Roosendaal naar Mekka.
Grote ophef video: Israëlische leger verbrandt Korans en sloopt moskeeën
Er is videomateriaal opgedoken waarin te zien is hoe Israëlische troepen een moskee binnendringen en exemplaren van de Heilige Koran verbranden tijdens hun offensief in Gaza.
Palestijnse fotograaf genomineerd voor de Nobelprijs
De Palestijnse fotograaf Motaz Azaiza, bekend om zijn Engelstalige video’s over de situatie in Gaza, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2024.