Palestina

ISRAËL: 1.3 miljoen Palestijnen moeten woonomgeving verlaten

Redactie
13 oktober 2023 om 10:59
Leestijd 2 minuten

In de noordelijke gebieden van de belegerde Gazastrook heerst angst en verwarring door een alarmerend bevel van het Israëlische leger.

Meer dan 1 miljoen Palestijnen zijn door de Israëlische autoriteiten gesommeerd om zich binnen 24 uur naar het zuiden te verplaatsen. Er wordt een groot grondoffensief verwacht. Het “bevel” heeft geleid tot enorme bezorgdheid onder de inwoners van Gaza.

De Israëlische legerwoordvoerder beweert dat deze verplaatsing noodzakelijk is om de veiligheid van de Palestijnse bevolking te waarborgen te midden van militaire operaties, maar deze aankondiging heeft tot nu toe echter veel meer vragen opgeroepen dan antwoorden gegeven.

De Verenigde Naties hebben het Israëlische bevel in scherpe bewoordingen veroordeeld en aangegeven dat een massale verplaatsing van deze omvang “onmogelijk” zou zijn en verwoestende gevolgen kan hebben voor de reeds ernstig getroffen bevolking van Gaza.

De humanitaire situatie in Gaza is al zorgwekkend, met beperkte toegang tot essentiële voorzieningen en diensten.

Hamas, de Palestijnse militante organisatie die de controle heeft over de Gazastrook, heeft de aankondiging van het Israëlische leger afgedaan als “nep-propaganda” en roept de inwoners op om het bevel te negeren. Dit heeft geleid tot een verontrustende situatie waarin de Palestijnse bevolking tussen twee onverzettelijke partijen wordt ingeklemd.

De internationale gemeenschap volgt de ontwikkelingen nauwlettend en dringt aan op een vreedzame oplossing om verdere escalatie van het conflict te voorkomen.

De komende dagen zullen cruciaal zijn voor de mensen in Gaza.


Lees ook deze artikelen over Palestina

Arabische landen veroordelen Wilders’  pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven
Arabische landen veroordelen Wilders’ pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven

Jordanië, de Palestijnse Autoriteit, Jemen, Bahrein, de VAE en de Arabische Liga veroordelen de uitspraken van Geert Wilders over het uitzetten van Palestijnen naar Jordanië.

 26 november 2023
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft in meerderheid gestemd voor de sluiting van de Israëlische ambassade.

 22 november 2023
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina

Met de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november in aantocht, heeft The Rights Forum een gedetailleerde Kieswijzer gepresenteerd die de verschillende standpunten van Nederlandse politieke partijen met betrekking tot de kwestie Israël/Palestina in kaart brengt.

 20 november 2023
Experts VN: Gaza is beginnende genocide
Experts VN: Gaza is beginnende genocide

Experts van de Verenigde Naties hebben hun grote zorgen geuit over de militaire acties van Israël jegens de Palestijnse bevolking en wijzen op mogelijk ernstige schendingen van het internationaal recht.

 16 november 2023
Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël
Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël

De humanitaire crisis in Gaza neemt ongekende vormen aan terwijl de Palestijnse burgerbevolking extreem lijdt onder de Israëlische blokkade.

 
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen

De medische crisis in Gaza intensiveert nu het Ministerie van Gezondheid rapporteert dat het aantal buiten dienst gestelde ziekenhuizen is gestegen tot 20 als gevolg van de Israëlische aanvallen.

 13 november 2023
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn

Het Observatorium voor Mensenrechten in het Middellandse Zeegebied heeft zijn afschuw en verbijstering geuit na ontvangst van een video waarin een Israëlisch militair voertuig opzettelijk een Palestijns lichaam in burgerkleding verplettert tijdens zijn poging om te vluchten in de Gazastrook.

 
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis

Het leger van de apartheidsstaat Israël (IDF) heeft genadeloos het al-Shifa Medical Complex gebombardeerd.

 11 november 2023
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël

Vicepremier Petra De Sutter heeft aangedrongen op het opleggen van sancties tegen Israël vanwege, wat zij noemt, een onmenselijke bommenregen in de regio.

 
Israël bombardeert scholen en ambulances
Israël bombardeert scholen en ambulances

Zware bombardementen op een school en op verschillende ambulances in Gaza hebben de afgelopen 24 uur geleid tot minstens 30 doden, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

 4 november 2023

Colofon © 2023