Palestina

Totale Chaos in Israël

Redactie
7 oktober 2023 om 21:42
Leestijd 2 minuten

Israël werd vandaag opgeschrikt door een onverwachte aanval waarbij Hamas honderden raketten afvuurde vanuit de Gazastrook.

Doordat de zionistische bezettingsmacht direct reageerde met luchtaanvallen zijn er inmiddels in totaal bijna 300 doden en meer dan 2.500 gewonden te betreuren.

Hamas heeft laten weten dat de aanval een reactie is op de provocerende houding van Israël. De afgelopen periode werden er door het Israëlische leger diverse gewelddadige invallen gedaan in de Al Aqsa moskee. En uiteraard ligt de al 75-jarige bezetting van Palestina ten grondslag aan het slepende conflict.

Wat we nu weten:

– Hamas heeft deze aanval de naam “Operatie al-Aqsa-storm” gegeven.

– Volgens Israëlische hulpdiensten heeft de aanval tot nu toe het leven gekost aan ten minste 40 Israëlische soldaten, en zijn er 740 gewonden gemeld.

– Er circuleren beelden van gevangengenomen Israëlische soldaten door Hamas. De verificatie van deze beelden is nog gaande.

– Als reactie op de raketaanvallen heeft Israël doelen in de Gazastrook bestookt. Details over de omvang van deze vergeldingsacties zijn nog onbekend.

– De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Volker Türk, heeft de aanvallen op Israël veroordeeld en riep alle partijen op het geweld te staken.

– Premier Rutte heeft verklaard dat Nederland achter Israël staat en de Nederlandse politiek veroordeelt de aanvallen.

– Hamas meldt ook dat ze voldoende capaciteit hebben om door te gaan totdat ze hun doel van bevrijding en de vrijlating van Palestijnse gevangenen bereiken.

– Israëlische media geven aan dat Hamas strijders in heel de Gazastrook actief lijkt te zijn. De focus van de aanvallen lijkt vooral te liggen op bezette gebieden.

We blijven deze ontwikkelende situatie nauwlettend volgen en zullen regelmatig updates verstrekken.


Lees ook deze artikelen over Palestina

Arabische landen veroordelen Wilders’  pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven
Arabische landen veroordelen Wilders’ pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven

Jordanië, de Palestijnse Autoriteit, Jemen, Bahrein, de VAE en de Arabische Liga veroordelen de uitspraken van Geert Wilders over het uitzetten van Palestijnen naar Jordanië.

 26 november 2023
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft in meerderheid gestemd voor de sluiting van de Israëlische ambassade.

 22 november 2023
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina

Met de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november in aantocht, heeft The Rights Forum een gedetailleerde Kieswijzer gepresenteerd die de verschillende standpunten van Nederlandse politieke partijen met betrekking tot de kwestie Israël/Palestina in kaart brengt.

 20 november 2023
Experts VN: Gaza is beginnende genocide
Experts VN: Gaza is beginnende genocide

Experts van de Verenigde Naties hebben hun grote zorgen geuit over de militaire acties van Israël jegens de Palestijnse bevolking en wijzen op mogelijk ernstige schendingen van het internationaal recht.

 16 november 2023
Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël
Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël

De humanitaire crisis in Gaza neemt ongekende vormen aan terwijl de Palestijnse burgerbevolking extreem lijdt onder de Israëlische blokkade.

 
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen

De medische crisis in Gaza intensiveert nu het Ministerie van Gezondheid rapporteert dat het aantal buiten dienst gestelde ziekenhuizen is gestegen tot 20 als gevolg van de Israëlische aanvallen.

 13 november 2023
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn

Het Observatorium voor Mensenrechten in het Middellandse Zeegebied heeft zijn afschuw en verbijstering geuit na ontvangst van een video waarin een Israëlisch militair voertuig opzettelijk een Palestijns lichaam in burgerkleding verplettert tijdens zijn poging om te vluchten in de Gazastrook.

 
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis

Het leger van de apartheidsstaat Israël (IDF) heeft genadeloos het al-Shifa Medical Complex gebombardeerd.

 11 november 2023
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël

Vicepremier Petra De Sutter heeft aangedrongen op het opleggen van sancties tegen Israël vanwege, wat zij noemt, een onmenselijke bommenregen in de regio.

 
Israël bombardeert scholen en ambulances
Israël bombardeert scholen en ambulances

Zware bombardementen op een school en op verschillende ambulances in Gaza hebben de afgelopen 24 uur geleid tot minstens 30 doden, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

 4 november 2023

Colofon © 2023