Ophef

Kinderboekenweek in teken LHBTI

Redactie
2 oktober 2023 om 09:59
Leestijd 3 minuten
Array

Aanstaande woensdag is het weer zover. Dan begint de jaarlijkse Kinderboekenweek. Doorgaans een feestelijk gebeuren. Op sociale media is echter nog voordat het leesfestijn van start is gegaan, consternatie ontstaan over zowel de inhoud van de boekjes als de tekst van het “Kinderboekenweek-lied”.

Tijdens de Kinderboekenweek worden onder meer op basisscholen een twintigtal boeken (zogeheten ‘thematitels’) extra onder de aandacht gebracht als onderdeel van een speciaal lespakket. Daarnaast wordt het ‘jaarthema’ bekend gemaakt en schrijft ‘Kinderen voor Kinderen’ een bijpassend liedje. Het thema van dit jaar is officieel “Bij mij thuis”. Door de inhoud van de boekjes en het themalied zijn op sociale media echter vragen gerezen. Zij schrijft iemand:

“Hoewel het stimuleren van lezen uiteraard prijzenswaardig is, zien we dat de “toxische moderniteit” er dit jaar voor zorgt dat het lezen vergezeld gaat van een stevige dosis LHBTI-en pedo-propaganda.”

Dit bericht lijkt gerelateerd te zijn aan één van de schrijvers. De auteur Pim Lammers, die vorig jaar ook in opspraak raakte vanwege vermeende pedofilie-promotie in eerder werk, heeft een boekje geschreven voor het lespakket dat naar scholen gaat. Het Instagram-account ‘growingmuslim.nl’ maakte een duidelijke video over het betreffende boekje dat de titel “Ik denk dat ik ontvoerd ben” draagt.

In dit boekje lezen we onder meer over een jongetje dat zegt dat zijn vader een slang tussen zijn benen heeft (verwijzend naar zijn geslachtsdeel), wordt geschreven dat iemands tante eigenlijk een man is, lezen we over een opa die tegen zijn kleindochter zegt dat ze een mooie jongen moet zoeken om haar aan te raken en over een jongetje dat onder andere zijn buurman en juf uitnodigt om hem onder de douche te komen bekijken. Tevens laat Lammers in zijn zogeheten kinderboekje een dochtertje in een gesprek met haar vader de woorden l*l en k*t bezigen.

Volgens het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek), dat de Kinderboekenweek organiseert, is het boekje van Lammers bedoeld voor basisschoolleerlingen uit groep 4.

Behalve Lammers en zijn bedenkelijke schrijfsels wordt ook de tekst van het “Kinder voor Kinderen-lied” dit jaar stevig bekritiseerd. Het thema “Bij ons thuis” lijkt namelijk vooral gericht op het normaliseren van gebroken gezinnen en homoseksuele relaties. Zo luidt een deel van de tekst:

“Ik heb twee papa’s om me heen. Het is altijd dubbel feest. En ik heb alle ruimte want mijn moeder woont alleen.”

Het is gezien de ophef duidelijk dat een aanzienlijk deel van de ouders geen boodschap heeft aan de progressieve en liberale insteek van de Kinderboekenweek. Wellicht dat de organisatie op termijn minder activistisch wordt als blijkt dat deze insteek ten koste gaat van het draagvlak en steun voor de Kinderboekenweek.

Colofon © 2024