De Kabinetsaankondiging dat er snel een nieuwe imam-opleiding zal starten heeft verschillende imams en islamitische organisaties in verbijstering achtergelaten.
De brief van SZW-minister Van Gennip, die het plan wereldkundig maakte, deed meer dan wenkbrauwen fronsen binnen de islamitische gemeenschap. Niet alleen verbaasde het feit dat deze opleiding vanuit de christelijke Vrije Universiteit (VU) en de Hogeschool van Amsterdam wordt opgestart, maar ook het nalaten om de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) of de Amsterdamse IUA te betrekken, wordt gezien als zeer vreemd.
Echter, de grootste pijn zit hem in het totale gebrek aan raadpleging en overleg met de moskeekoepels en individuele moskeeën. Het zijn immers de moskeeen die straks de imams een werkplek zullen moeten geven. Indien de overheid “draagvlak” en “acceptatie door de gemeenschap” nastreeft, is het onbegrijpelijk dat er geen inspanning is geleverd om het islamitische maatschappelijk middenveld te betrekken.
Imams Azzedine Karrat en Osman Celil Ziylan hebben hun bezorgdheid geuit over de gekozen overheidskoers. Karrat merkt op: “Men gaat ervan uit dat je na een opleiding van vier jaar als imam aan de slag kan. Ik denk niet dat het zo werkt. Het imamschap is heel divers. Je hebt er die alleen gebeden voordragen, maar ook die koranonderwijs en religieuze adviezen geven. Of die taken als mediator en psycholoog op zich nemen. Je hebt er nu zelfs influencers bij: imams die jongeren online aanspreken. Je bent 24/7 imam. Dat wordt nogal onderschat. En een 4-jarige bachelor opleiding is dan absoluut niet toereikend.”
Imam Osman Celil Ziylan voegt hieraan toe: “Ik vind het jammer dat er plannen worden gemaakt om een nieuwe opleiding te starten, terwijl er al ruim tien jaar een soortgelijke erkende opleiding wordt aangeboden door de IUR, met honderden studenten en afgestudeerden. Weer wordt bij het opzetten van een project geen erkende en ervaren islamitische onderwijsinstelling betrokken.”
Het is al met al te hopen dat de overheid niet alleen met een zendende instantie als het CMO spreekt – die klaarblijkelijk weinig “echte” organisaties representeert en al helemaal geen draagvlak lijkt te hebben – maar met de imams, moskeeën en koepels om tafel gaat. En dit doet vóórdat er weer een initiatief strandt door overheidsonkunde.
Lees ook deze artikelen over Actueel

Israël-boycot werkt: H&M en Starbucks weg
Op 15 december zullen alle Starbucks- en H&M-franchises in Marokko hun deuren sluiten vanwege een gebrek aan winstgevendheid.


Taakstraf voorman Pegida voor beledigen moslimgemeenschap
Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida, is tot 40 uur taakstraf veroordeeld na groepsbelediging, waarbij hij de Koran als ‘fascistisch’ bestempelde en een vergelijking maakte tussen moslims en nazi’s.


China sluit honderden moskeeën
Human Rights Watch meldt dat China honderden moskeeën in de noordelijke regio’s Ningxia en Gansu heeft gesloten.


Grootste pro-Palestina demonstratie in Amerika ooit
Meer dan 300.


Verdachte aanslag Brussel doodgeschoten in Schaarbeek
In Schaarbeek, Brussel, is de vermoedelijke dader van de aanslag op twee Zweedse voetbalfans neergeschoten en later overleden.


Johan Derksen bekritiseert Israël
Tijdens de uitzending van “Vandaag Inside” heeft Johan Derksen ongekend fel uitgehaald naar Israël.


Netanyahu wijst op vriendschap Saoedi-Arabië en toont kaart zonder Palestina
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu presenteerde gisteren tijdens zijn toespraak bij de Verenigde Naties een nieuwe kaart waarop Palestina is uitgewist.


Spanje laat onschuldige moslim eindelijk vrij
De Nederlandse moslim die bijna twee maanden lang onterecht in een Spaanse gevangenis heeft vastgezeten is vanmiddag eindelijk op vrije voeten gesteld.


Politie-onderzoek naar brand islamitische school
In de nacht van zaterdag op zondag, vlak voor middernacht, ontvingen hulpdiensten een melding over een brand bij de Islamitische Basisschool aan de Heiweg in Nijmegen.


Aantal doden Libië bijna 12.000
Het dodental in de Libische stad Derna is opgelopen tot liefst 11.