Actueel

Nieuwe Imam-opleiding leidt tot verbijstering

Redactie
28 september 2023 om 08:34
Leestijd 2 minuten
Array

De Kabinetsaankondiging dat er snel een nieuwe imam-opleiding zal starten heeft verschillende imams en islamitische organisaties in verbijstering achtergelaten.

De brief van SZW-minister Van Gennip, die het plan wereldkundig maakte, deed meer dan wenkbrauwen fronsen binnen de islamitische gemeenschap. Niet alleen verbaasde het feit dat deze opleiding vanuit de christelijke Vrije Universiteit (VU) en de Hogeschool van Amsterdam wordt opgestart, maar ook het nalaten om de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) of de Amsterdamse IUA te betrekken, wordt gezien als zeer vreemd.

Echter, de grootste pijn zit hem in het totale gebrek aan raadpleging en overleg met de moskeekoepels en individuele moskeeën. Het zijn immers de moskeeen die straks de imams een werkplek zullen moeten geven. Indien de overheid “draagvlak” en “acceptatie door de gemeenschap” nastreeft, is het onbegrijpelijk dat er geen inspanning is geleverd om het islamitische maatschappelijk middenveld te betrekken.

Imams Azzedine Karrat en Osman Celil Ziylan hebben hun bezorgdheid geuit over de gekozen overheidskoers. Karrat merkt op: “Men gaat ervan uit dat je na een opleiding van vier jaar als imam aan de slag kan. Ik denk niet dat het zo werkt. Het imamschap is heel divers. Je hebt er die alleen gebeden voordragen, maar ook die koranonderwijs en religieuze adviezen geven. Of die taken als mediator en psycholoog op zich nemen. Je hebt er nu zelfs influencers bij: imams die jongeren online aanspreken. Je bent 24/7 imam. Dat wordt nogal onderschat. En een 4-jarige bachelor opleiding is dan absoluut niet toereikend.”

Imam Osman Celil Ziylan voegt hieraan toe: “Ik vind het jammer dat er plannen worden gemaakt om een nieuwe opleiding te starten, terwijl er al ruim tien jaar een soortgelijke erkende opleiding wordt aangeboden door de IUR, met honderden studenten en afgestudeerden. Weer wordt bij het opzetten van een project geen erkende en ervaren islamitische onderwijsinstelling betrokken.”
Het is al met al te hopen dat de overheid niet alleen met een zendende instantie als het CMO spreekt – die klaarblijkelijk weinig “echte” organisaties representeert en al helemaal geen draagvlak lijkt te hebben – maar met de imams, moskeeën en koepels om tafel gaat. En dit doet vóórdat er weer een initiatief strandt door overheidsonkunde.


Lees ook deze artikelen over Actueel

Colombia overweegt sancties tegen Israël
Colombia overweegt sancties tegen Israël

Het Colombiaanse Ministerie van Handel wil de verkoop van steenkool aan Israël beperken, aldus Bloomberg News.

 6 juni 2024
Huis van Afgevaardigden wil sancties tegen Internationaal Strafhof
Huis van Afgevaardigden wil sancties tegen Internationaal Strafhof

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft onlangs ingestemd met het opleggen van sancties aan functionarissen van het Internationaal Strafhof (ICC).

 5 juni 2024
Slovenië erkent Palestina
Slovenië erkent Palestina

Het Sloveense parlement heeft vandaag het besluit van de regering bekrachtigd om Palestina te erkennen als onafhankelijke staat.

 
Branden in Israël: zionistische minister Ben-wil verbranding Libanon
Branden in Israël: zionistische minister Ben-wil verbranding Libanon

Israëlische brandweermannen proberen grote branden onder controle te krijgen nabij nederzettingen en militaire locaties in Galilea en de bezette Golanhoogten.

 4 juni 2024
Honderden moskeeën vrezen komst premier Schoof
Honderden moskeeën vrezen komst premier Schoof

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, de K7, heeft middels een persbericht laten weten dat de bij hun aangesloten moskeeën (+200) vrezen voor de komst van Dick Schoof als minister-president.

 31 mei 2024
Ook Slovenië erkent Palestina
Ook Slovenië erkent Palestina

De Sloveense regering heeft een besluit goedgekeurd om Palestina als onafhankelijke staat te erkennen, aldus premier Robert Golob.

 30 mei 2024
Levering noodhulp aan Gaza gesloopt
Levering noodhulp aan Gaza gesloopt

Sinds het begin van de aanval op Rafah op 7 mei, is de hoeveelheid hulp die de inwoners van de Gazastrook bereikt, met liefst 66% gekelderd , aldus berekeningen van de VN-hulporganisatie OCHA.

 
Spoedzitting Veiligheidsraad over Israëlische aanval Rafah
Spoedzitting Veiligheidsraad over Israëlische aanval Rafah

De Verenigde Naties hebben voor dinsdag een spoedzitting van de Veiligheidsraad gepland naar aanleiding van de recente Israëlische aanval op een tentenkamp voor ontheemden in Rafah.

 28 mei 2024
Nederland steunt uitspraak van Internationaal Gerechtshof
Nederland steunt uitspraak van Internationaal Gerechtshof

Het demissionaire kabinet heeft verklaard dat het de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over de situatie in Gaza, volledig steunt en respecteert.

 25 mei 2024
Israël zal uitspraak Internationaal Gerechtshof negeren
Israël zal uitspraak Internationaal Gerechtshof negeren

Israël heeft verklaard dat een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) de oorlog in Gaza niet zal beëindigen.

 23 mei 2024

Colofon © 2024