De Israëlische premier Benjamin Netanyahu presenteerde gisteren tijdens zijn toespraak bij de Verenigde Naties een nieuwe kaart waarop Palestina is uitgewist.
Op de kaart was een “nieuw Midden-Oosten” te zien, waarin de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook als onderdeel van Israël werden weergegeven.
Na de gewelddadige oprichting van Israel in 1948, op 80% van het historische grondgebied van Palestina, hadden de Israëlische autoriteiten geen zeggenschap over de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, en de Gazastrook. Tijdens de oorlog van 1967 bezette het Israëlische leger echter ook die delen en doet dat tot op de dag van vandaag.
Het toe-eigenen van Palestijns grondgebied, en soms ook land dat toebehoort aan Syrië en Libanon, op Israëlische landkaarten is gebruikelijk onder aanhangers van het idee van Eretz Yisrael (Groot-Israël). Dit concept houdt in dat al deze gebieden eigenlijk van één grote zionistische staat zijn.
Eerder dit jaar hield Bezalel Smotrich, de Israëlische minister van Financiën, ook al een redevoering waar op de achtergrond een kaart te zien was waarop Palestina, Libanon en Syrië deel uitmaakten van Groot-Israël. Tijdens hetzelfde evenement beweerde hij tevens dat er “niet zoiets bestaat als Palestijnen”.
Het gebruik van dergelijke kaarten door Israëlische functionarissen komt op een moment dat de ultranationalistische regering van Netanyahu, stappen heeft ondernomen die door experts worden beschouwd als “de jure annexatie” van het bezette Westelijke Jordaanoever. De term ‘de jure’ is een juridische term die een praktijk beschrijft zoals die in de wet wordt erkend.
Tijdens de presentatie van de kaart op vrijdag promootte Netanyahu enthousiast de herinrichting van de regio op basis van de nieuwe “vriendschappen” die het land aanknoopt met verschillende Arabische landen, waaronder nu ook Saoedi-Arabië.
Lees ook deze artikelen over Actueel
Ruzie PVV en NSC over Palestijnen
Tijdens het Catshuisoverleg van vorige week, waarin werd gesproken over het nieuwe regeerprogramma, liepen de spanningen op tussen de partijen PVV en NSC, vooral over het Midden-Oostenbeleid en de Palestijnen.
Rohingya dreigen hun thuisland te verliezen
De Rohingya-moslims in Myanmar staan op het punt hun thuisland te verliezen door de voortdurende gewelddadigheden van het boeddhistische Arakan Leger.
Rechtbank: overheid benadeelde cornelius haga lyceum onterecht
De recente uitspraak van de rechtbank, waarin werd vastgesteld dat de Nederlandse Staat een onjuist beeld heeft gecreëerd en in stand gehouden over het Cornelius Haga Lyceum, is schokkend en roept serieuze vragen op over de rol van de overheid.
Ook nieuw kabinet wil Koranverbrandingen blijven toestaan
Het nieuwe kabinet heeft besloten geen verbod in te stellen op het verbranden van de Koran of andere religieuze boeken.
Netanyahu: Israëlisch leger niet meer weg uit Gaza
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat Israëlische troepen permanent aanwezig zullen zijn aan de grens van Gaza met Egypte.
Anti-Kamala Harris-campagne groeit door haar steun aan Israël
De campagne ‘Abandon Harris’ (Verlaat Harris) intensiveert de komende maanden haar activiteiten om met name Amerikaanse moslims te mobiliseren tegen presidentskandidaat Kamala Harris.
Silwan Momika aangeklaagd in Zweden voor verbranden Koran
Het Zweedse Openbaar Ministerie is een juridische procedure gestart tegen Salwan Mumika en een andere Irakees, Salwan Najm.
Fietstocht naar Jeruzalem voor Gaza
Op 1 september vorig jaar begon Razzouki uit Roosendaal aan een heel unieke fietstocht van Roosendaal naar Mekka.
Grote ophef video: Israëlische leger verbrandt Korans en sloopt moskeeën
Er is videomateriaal opgedoken waarin te zien is hoe Israëlische troepen een moskee binnendringen en exemplaren van de Heilige Koran verbranden tijdens hun offensief in Gaza.
Palestijnse fotograaf genomineerd voor de Nobelprijs
De Palestijnse fotograaf Motaz Azaiza, bekend om zijn Engelstalige video’s over de situatie in Gaza, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2024.