Actueel

Netanyahu wijst op vriendschap Saoedi-Arabië en toont kaart zonder Palestina

Redactie
23 september 2023 om 10:19
Leestijd 2 minuten
Array

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu presenteerde gisteren tijdens zijn toespraak bij de Verenigde Naties een nieuwe kaart waarop Palestina is uitgewist.

Op de kaart was een “nieuw Midden-Oosten” te zien, waarin de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook als onderdeel van Israël werden weergegeven.

Na de gewelddadige oprichting van Israel in 1948, op 80% van het historische grondgebied van Palestina, hadden de Israëlische autoriteiten geen zeggenschap over de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, en de Gazastrook. Tijdens de oorlog van 1967 bezette het Israëlische leger echter ook die delen en doet dat tot op de dag van vandaag.

Het toe-eigenen van Palestijns grondgebied, en soms ook land dat toebehoort aan Syrië en Libanon, op Israëlische landkaarten is gebruikelijk onder aanhangers van het idee van Eretz Yisrael (Groot-Israël). Dit concept houdt in dat al deze gebieden eigenlijk van één grote zionistische staat zijn.

Eerder dit jaar hield Bezalel Smotrich, de Israëlische minister van Financiën, ook al een redevoering waar op de achtergrond een kaart te zien was waarop Palestina, Libanon en Syrië deel uitmaakten van Groot-Israël. Tijdens hetzelfde evenement beweerde hij tevens dat er “niet zoiets bestaat als Palestijnen”.

Het gebruik van dergelijke kaarten door Israëlische functionarissen komt op een moment dat de ultranationalistische regering van Netanyahu, stappen heeft ondernomen die door experts worden beschouwd als “de jure annexatie” van het bezette Westelijke Jordaanoever. De term ‘de jure’ is een juridische term die een praktijk beschrijft zoals die in de wet wordt erkend.

Tijdens de presentatie van de kaart op vrijdag promootte Netanyahu enthousiast de herinrichting van de regio op basis van de nieuwe “vriendschappen” die het land aanknoopt met verschillende Arabische landen, waaronder nu ook Saoedi-Arabië.


Lees ook deze artikelen over Actueel

Nederland steunt uitspraak van Internationaal Gerechtshof
Nederland steunt uitspraak van Internationaal Gerechtshof

Het demissionaire kabinet heeft verklaard dat het de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over de situatie in Gaza, volledig steunt en respecteert.

 25 mei 2024
Israël zal uitspraak Internationaal Gerechtshof negeren
Israël zal uitspraak Internationaal Gerechtshof negeren

Israël heeft verklaard dat een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) de oorlog in Gaza niet zal beëindigen.

 23 mei 2024
Drie Europese landen erkennen Palestina
Drie Europese landen erkennen Palestina

Binnenkort zullen Noorwegen, Ierland en Spanje officieel de Palestijnse staat erkennen.

 22 mei 2024
Tweede Kamer wil “From The River To The Sea” verbieden
Tweede Kamer wil “From The River To The Sea” verbieden

De Tweede Kamer heeft besloten de leus “From the river to the sea, Palestine will be free” strafbaar te stellen.

 21 mei 2024
Amerika verzet zich tegen mogelijke vervolging Netanyahu
Amerika verzet zich tegen mogelijke vervolging Netanyahu

De progressieve Amerikaanse president Biden heeft heftig uitgehaald naar de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, vanwege diens idee om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen leiders van zowel Hamas als Israël.

 20 mei 2024
Aanklager Internationaal Strafhof wil arrestatie Netanyahu
Aanklager Internationaal Strafhof wil arrestatie Netanyahu

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft arrestatiebevelen aangevraagd voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zijn minister van Defensie Yoav Gallant en drie Hamas-kopstukken.

 
Ontkerkelijking zet door, islam groeit
Ontkerkelijking zet door, islam groeit

De ontkerkelijking in Nederland zet gestaag door.

 19 mei 2024
Israëlische burgers vallen hulpkonvooien Gaza aan
Israëlische burgers vallen hulpkonvooien Gaza aan

Kolonisten op de Westelijke Jordaanoever hebben gisteren een hulpkonvooi aangevallen dat onderweg was naar de Gazastrook.

 14 mei 2024
Joost Klein gediskwalificeerd door opmerking over Israël?
Joost Klein gediskwalificeerd door opmerking over Israël?

De Nederlandse Eurovisie Songfestival-deelnemer, Joost Klein, heeft tot nader order zijn repetities voor de aankomende finale gestaakt, nadat de organisatie een onderzoek is gestart naar een gerapporteerd “incident” rond Klein.

 10 mei 2024
Bewezen: Facebook en Insta censureren pro-Palestijns geluid
Bewezen: Facebook en Insta censureren pro-Palestijns geluid

In een recent rapport heeft de ‘Meta Oversight Board’, het toezichthoudende orgaan van moederbedrijf Meta, geconstateerd dat Instagram en Facebook Palestijnse en pro-Palestijnse gebruikers censureren en onvoldoende actie ondernemen om dit probleem aan te pakken.

 

Colofon © 2024