Medische hulp

Marokkaans-Nederlandse artsen naar rampgebied

Redactie
10 september 2023 om 18:59
Leestijd 2 minuten
Array

Een groep van bijna tweehonderd Marokkaans-Nederlandse artsen en medische hulpverleners wil de krachten bundelen om slachtoffers in Marokko te ondersteunen.

De Associatie Marokkaanse Artsen Nederland (AMAN), onder leiding van Ali Lahdidioui, heeft via LinkedIn contact gelegd met meer dan 180 zorgverleners die bereid zijn om snel hulp te bieden in het getroffen gebied.

Het initiatief wacht momenteel op toestemming van de Marokkaanse autoriteiten alvorens ze actie kunnen ondernemen. Ze begrijpen het belang van georganiseerde hulp en willen voorkomen dat ze elkaar in de weg lopen. Daarom zijn AMAN en de Nederlandse Vereniging van Moslim Apothekers (NVMA) bezig met vergunningen en logistieke voorbereidingen, zoals het regelen van medicatie en medisch materiaal. Ze winnen ook advies in bij Telegram-groepen die ervaring hebben met hulpverlening in aardbevingsgebied. Onder meer in Turkije en Syrië.

De contacten van AMAN in Marokko worden gebruikt om op afstand traumazorg te ondersteunen en te bepalen welke medische hulp het meest dringend is. Daarnaast onderzoekt AMAN samen met het Rode Kruis mogelijkheden voor verdere samenwerking.

Ook andere individuele artsen, zoals bijvoorbeeld Abdelali Bentohami met zijn stichting Santé Pour Tous, hebben hulp aangeboden. Ook zij wachten nog op groen licht van de autoriteiten voordat ze naar Marokko gaan.

Eén van de artsen, Nordin Dahhan, richt zich specifiek op de moeilijk bereikbare regio’s Al Haouz en Taroudant. De nadruk ligt op “semi-acute hulp”, waaronder voedsel, hygiëne en water, om infecties te voorkomen. Ze benadrukken ook de noodzaak van langetermijnpsychologische begeleiding voor de getroffenen.

In Marokko zijn tot nu toe meer dan 2000 mensen omgekomen, en hulpverleners blijven bezig met reddingsoperaties.

Colofon © 2024