update aardbeving

Slachtoffers aardbeving Marokko al boven 1.000

Redactie
9 september 2023 om 18:57
Leestijd 2 minuten
Array

In Marokko heeft de verwoestende aardbeving inmiddels 1.037 doden en meer dan 1.200 geeist, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze gigantische natuurramp heeft het hele land in zijn greep en de gevolgen zijn enorm.
De aardbeving had zijn epicentrum zo’n 80 kilometer ten zuidwesten van Marrakech en had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Wat deze tragedie nog heftiger maakte, was de beperkte diepte van de aardbeving – slechts 10 tot 20 kilometer diep – wat betekent dat de impact aan het oppervlak des te verwoestender was, zoals verschillende seismologen hebben toegelicht.

Talrijke steden, waaronder Marrakech, werden getroffen door de destructieve kracht van de aardbeving, met huizen die instortten en auto’s bedolven onder het puin. Bewoners, bezorgd over mogelijke naschokken en instortingsgevaar, brachten de nacht op straat door.

In reactie op deze tragedie heeft de Marokkaanse koning het leger en reddingsdiensten uit het hele land gemobiliseerd om te helpen bij de hulpverlening in het aardbevingsgebied. Op verschillende locaties liggen mensen nog steeds onder het puin, en reddingsoperaties zijn in volle gang. Vooral in de provincies Chichaoua, Taroudant en Al Haouz.

Ondanks de inspanningen van de overheid hebben sommige inwoners hun frustratie geuit op sociale media vanwege de vermeende trage respons en het gebrek aan informatie, met name over naschokken. De bevolking snakt naar meer transparantie en efficiëntie in de hulpverlening.

In deze moeilijke tijden heeft de Marokkaanse gemeenschap in Nederland verschillende hulpacties opgezet om het getroffen gebied te ondersteunen. Solidariteit en medeleven stromen binnen en bieden een sprankje hoop in deze donkere dagen voor Marokko.

Colofon © 2024