Genderdiscussie

Khabib Nurmagomedov: ‘Er zijn slechts twee genders, dit is absurd!’

Redactie
4 september 2023 om 13:20
Leestijd 3 minuten
Array

Voormalig UFC-lichtgewichtkampioen Khabib Nurmagomedov heeft zijn visie gedeeld over genderdysforie en de daaromheen heersende discussies. De Russische vechtsporter, bekend om zijn traditionele waarden, stelt dat er slechts twee genders zijn: mannelijk en vrouwelijk. Hij verkondigde zijn standpunt tijdens een interview met Patrick Bet-David tijdens het PHP Gala 2023.

In het gesprek vroeg Bet-David aan Nurmagomedov hoeveel genders volgens hem in Rusland bestaan in vergelijking met de “enkele honderden” in de Verenigde Staten. Aanvankelijk leek Nurmagomedov verbaasd, maar vervolgens deelde hij zijn standpunt: “Ik zie alleen mannen en vrouwen,” verklaarde hij, waarna Bet-David in lachen uitbarstte.

“Er is geen tussenweg,” voegde hij eraan toe, wat applaus opleverde van het publiek. “Dit is absurd.”

Nurmagomedov gebruikte vervolgens een anekdote over zijn recente reis naar Californië. Tijdens een bezoek aan een café wilde hij naar het toilet gaan en ontdekte hij dat er alleen genderneutrale opties waren.

“Twee toiletten – voor alle genders, voor alle genders. “Wat is dit? Waar moet ik heen?” Dit is de eerste keer dat ik zoiets zie. Ik staarde ongeveer vijf seconden. “Waar zijn de vrouwentoiletten? Waar zijn de mannentoiletten?” Ik klopte op de deur; “is er iemand binnen?” Ik weet het niet, broeder. Ik ben opgegroeid in een zeer traditionele omgeving, met een zeer traditionele familie.

“Ik ben hier tevreden mee. Ik kom uit hoge bergen en wij erkennen slechts twee genders,” voegde hij eraan toe.

Deze uitspraken komen niet als verrassing voor degenen die bekend zijn met de Dagestaanse vechtsporter. Nurmagomedov is een vrome soennitische moslim en heeft opvattingen die in het westerse wereldbeeld als conservatief worden beschouwd.

In 2018, toen hem om advies werd gevraagd over vrouwen in de vechtsport, zei hij: “Voor vrouwen heb ik zeer goed advies, wees vechters in huis.” Na een korte pauze voegde hij eraan toe: “En nog een advies, altijd, laat je man je tevreden stellen.”

Drie jaar later trok hij de relevantie van ringmeisjes ter discussie, die vaak worden ingezet door de UFC en andere vechtsportpromoties.

“Wat is hun functie?” vroeg Nurmagomedov zich af. “Ik denk dat ze de meest nutteloze mensen zijn in de vechtsport. Wat doen ze? Vertel het me alstublieft.” De 34-jarige besprak daarna enkele van de grote culturele verschillen tussen Rusland en de VS en onthulde dat geld hem nooit zou motiveren om terug te keren naar de UFC.

“Het maakt niet uit, zelfs als je me $100 miljoen geeft. Het maakt me niet uit, weet je waarom? Omdat ik uit Dagestan kom. We hebben traditie.

“We zijn volledig andere mensen. Ik woon sinds 2012 in de VS, ik ken de mentaliteit van de Amerikaanse mensen. Ik ken de mentaliteit van de Russische mensen. Het zijn totaal verschillende mensen.

“Ik hou echt van Amerikaanse mensen, het zijn allemaal zulke aardige mensen. Dit is de enige plek waar ik zelfstandig naar buiten ga… dit is het enige land waar ik bij Starbucks kan zitten, koffie kan drinken en van het leven kan genieten.”

Ondanks de mogelijkheden in zijn thuisland heeft Nurmagomedov geen interesse om politicus te worden en geeft hij de voorkeur aan “een gewoon mens te zijn.”

Colofon © 2024