Secularisme

Franse president: “verbod abaya zal streng worden gehandhaafd”

Redactie
3 september 2023 om 18:17
Leestijd 2 minuten
Array

President Emmanuel Macron heeft duidelijk gemaakt dat Franse studenten niet welkom zijn op school als ze de abaya of een lang gewaad dragen.

Hij benadrukte afgelopen vrijdag dat de autoriteiten “onverzettelijk” zullen zijn bij het handhaven van deze nieuwe regel wanneer de lessen volgende week weer beginnen.

De Franse minister van Onderwijs, Gabriel Attal, kondigde zes dagen geleden tijdens een persconferentie aan dat het dragen van langere gewaden (de abaya voor meisjes en vrouwen en de khamis voor jongens en mannen), vanaf de start van het nieuws schooljaar verboden zal zijn in het openbaar onderwijs. De verboden kleding zou volgens de minister een aanval zijn op het systeem en een poging de samenleving te destabiliseren.

De Franse premier Élisabeth Borne verwierp vandaag elke beschuldiging van discriminatie. In een interview met het Franse radiostation RTL zei ze: “Er is één principe dat voor iedereen in Frankrijk geldt: secularisme. En er is in die context een wet die het dragen van enig teken of kledingstuk waarmee een student zijn of haar religieuze overtuiging manifesteert, verbiedt. Deze wet zal voor iedereen gelden, en we zullen ervoor zorgen dat deze ook wordt toegepast.”

Macron sprak voor het eerst in het openbaar over de kledingvoorschriften na een bezoek aan een beroepsschool in de regio Vaucluse in Zuid-Frankrijk.

“We weten dat er gevallen zullen zijn van studenten die de regel proberen te overtreden, maar we zullen onverzettelijk zijn op dit punt”, aldus de president.


Colofon © 2024