Imperialisme

Amerika vroeg leger Pakistan om verwijdering Imran Khan

Redactie
10 augustus 2023 om 12:06
Leestijd 1 minuut
Array

Volgens een uitgelekt geheim document dat in handen is gevallen van diverse internationale media, heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken met kracht “aangemoedigd” dat “degenen die aan de macht zijn” in Pakistan (i.e. het leger) om stappen te ondernemen om toenmalig premier Imran Khan uit zijn ambt te zetten.

Deze “aanmoediging” werd voornamelijk ingegeven door zorgen over Imran Khan’s vermeende gebrek aan steun voor de proxy-oorlog in Oekraïne tussen Amerika/NAVO en Rusland.

De uitgelekte documenten beschrijven een geheim gesprek tussen ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Pakistaanse ambassadeur in de VS op 7 maart 2022. Tijdens deze ontmoeting werd Khan’s standpunt over de Russische invasie besproken. De diplomatieke ontmoeting vond twee weken na de Russische invasie van Oekraïne plaats, toen Khan onderweg was naar Moskou – een bezoek dat Washington woedend maakte.

Colofon © 2024