Wereldkampioenschap

BBC verontschuldigt zich voor ongepaste vraag aan Marokkaans vrouwenelftal

Redactie
27 juli 2023 om 11:09
Leestijd 3 minuten
Array

In een opmerkelijk voorval heeft de BBC zich verontschuldigd voor een “ongepaste” vraag die een van haar verslaggevers stelde aan de aanvoerder van het Marokkaanse vrouwenelftal.

Voorafgaand aan de openingswedstrijd van Marokko tegen Duitsland op het Wereldkampioenschap voor vrouwen, stelde een verslaggever van de World Service van het Britse nieuwsorgaan een vraag aan Ghizlane Chebbak. De vraag luidde: “In Marokko is het hebben van een homoseksuele relatie illegaal. Zijn er homoseksuele spelers in uw ploeg en hoe is hun leven in Marokko?”

De moderator van de persconferentie onderbrak de verslaggever en zei: “Sorry, dit is een zeer politieke vraag, laten we ons beperken tot vragen met betrekking tot voetbal.”

“Nee, het is niet politiek,” antwoordde de journalist. “Het gaat over mensen, het heeft niets met politiek te maken. Laat haar alsjeblieft de vraag beantwoorden.”

Een woordvoerder van de BBC vertelde CNN: “We erkennen dat de vraag ongepast was. We hadden geen intentie om enige schade of ongemak te veroorzaken.”

Volgens Human Rights Watch “criminaliseert het Marokkaanse recht ook wat het beschouwt als daden van ‘seksuele afwijking’ tussen personen van hetzelfde geslacht. Artikel 489 van het strafwetboek bestraft homoseksuele relaties met gevangenisstraffen tot drie jaar en boetes tot 1000 dirham ($91).”

Steph Yang van The Athletic, die aanwezig was bij de persconferentie, meldde dat “sommige leden van de Marokkaanse media hoorbaar ontstemd waren door de vraag.”

Ook Shireen Ahmed, verslaggever voor CBC Sports, die ook aanwezig was, schreef dat de verslaggever “volledig buiten de lijnen” was gegaan.

“Het beperken van schade is belangrijk en het stellen van de vraag aan de aanvoerder of coach was onnodig,” voegde ze eraan toe. “Een speler vragen naar haar teamgenoten en of ze homoseksueel zijn en hoe het hen beïnvloedt, terwijl je weet dat het niet toegestaan is, is bizar en buiten de lijnen. De aanvoerder kan geen spelers ‘outen’ of commentaar geven op het beleid, omdat dit ook gevaarlijk voor hen kan zijn,” schreef Ahmed.

“Het is niet alleen onethisch maar ook gevaarlijk als verslaggeving iemand schaadt.”

CNN heeft vernomen dat een vertegenwoordiger van FIFA direct na afloop van de persconferentie de BBC-journalist aansprak.

Opvallend is de schijnbare obsessie van seculiere liberale media uit het Westen voor homoseksualiteit. In de berichtgeving over het WK in Qatar komt de eenzijdige, negatieve aandacht voor homorechten in het Westen naar voren. Terwijl het Wereldvoetbalgoverning body FIFA een scala aan verschillende armbanden toestaat die verschillende sociale oorzaken benadrukken tijdens het Wereldkampioenschap voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland, is er geen expliciete vermelding van LGBTQ-rechten. De thema’s “gendergelijkheid” en “inclusiviteit” komen wel aan bod, maar het ontbreken van een expliciete vermelding van LGBTQ-rechten doet vragen rijzen over de prioriteiten en de eenzijdige benadering van de berichtgeving vanuit het Westen.

Marokko is begonnen aan haar campagne voor het WK voor vrouwen in 2023 met een zware nederlaag van 6-0 tegen Duitsland op maandag.

De Marokkaanse voetbalfederatie heeft nog niet gereageerd op het verzoek om commentaar van CNN.

Colofon © 2024