islamofobie

Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement

Redactie
17 juli 2023 om 18:35
Leestijd 3 minuten

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels – de K7/MPO – waar meer dan 200 moskeeën deel van uit maken, hebben Kamervoorzitter Vera Bergkamp middels een brief gevraagd actie te ondernemen naar aanleiding van de recente onthullingen door NRC Handelsblad inzake de ongewenste buitenlandse invloed vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op ons parlement en het regeringsbeleid.

Uit het drieluik van de krant komt een onthutsend beeld naar voren over hoe de VAE jarenlang een lastercampagne voerden tegen invloedrijke Europese moslims. Mensen en organisaties werden beschuldigd en beschadigd. Zo werd men onterecht in verband gebracht met de moslimbroederschap en daardoor “verdacht” gemaakt. De VAE nam voor deze lastercampagne een Zwitsers bedrijf in de arm (Alp Services) dat gespecialiseerd is in “dark pr”. Voor deze campagne werden online nepprofielen opgezet, wetenschappers en journalisten betaald en politici ingefluisterd en bewerkt.

Eén van de betaalde wetenschappers en onderdeel van het “VAE-lasternetwerk” was Lorenzo Vidino, een expert op het gebied van de moslimbroederschap maar ironisch en pijnlijk genoeg ook een deskundige tijdens de parlementaire ondervragingscommissie ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen (de POCOB).

En hier wringt de schoen enorm: een parlementaire commissie die onderzoek deed naar beïnvloeding uit onvrije landen blijkt nu zelf beïnvloed door beleid van een onvrij land. Een schokkende zaak. Te meer daar één van de commissieleden, de heer Stoffers, terecht stelt dat dit kan betekenen dat het verhaal van Vidino “gekleurd is”. Hij zegt verder: “We hebben destijds de experts die we raadpleegden niet gevraagd naar hun financiële relaties. We zaten juist te kijken naar de financiële relaties van de moskeeën. ”

De informatie van Vidino werd echter geslikt voor zoete koek en het POCOB-rapport vormt inmiddels de basis voor regeringsbeleid. Denk hierbij onder meer aan de plannen van minister Wiersma met betrekking tot het informeel onderwijs.

De moskeeën hebben na de eerste onthullingen gewacht met een reactie in de veronderstelling dat het parlement zelf, proactief zou reageren op dit drama.

Nu een proactieve reactie is uitgebleven, zowel algemeen als specifiek naar de islamitische gemeenschap, willen de moskeekoepels dat de Kamervoorzitter actie onderneemt. Zo wil men een rectificatie van het POCOB-rapport op publieke fora, inhoudende dat de bevindingen van de Commissie niet betrouwbaar zijn. De Commissie heeft immers nagelaten de integriteit van de getuigen te verifiëren en in één geval staat het vast dat de getuige werd gefinancierd vanuit een onvrij land om andere getuigen in diskrediet te brengen. Een kwalijke zaak met grote gevolgen.


Lees ook deze artikelen over islamofobie

Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock

Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.

 6 februari 2024
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief

De Duitse Justitie doet momenteel onderzoek naar de afzender van dreigbrieven aan verschillende moskeeën.

 7 augustus 2023
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken

Uit onderzoek blijkt dat Britse moslims ‘onevenredig vaak’ te maken hebben met het geweigerd worden van bankdiensten en het sluiten van hun bankrekeningen “zonder adequate transparantie”.

 3 augustus 2023
België roept ambassadeur VAE op matje
België roept ambassadeur VAE op matje

België heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Brussel ontboden wegens de betrokkenheid van de Golfstaat bij een lastercampagne om minstens 1.

 9 juli 2023
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding

Marokko heeft woensdag zijn ambassadeur in Zweden teruggeroepen nadat een man toestemming kreeg van de Zweedse autoriteiten om een Koran te verscheuren en te verbranden voor de deur de centrale moskee van Stockholm.

 1 juli 2023

Colofon © 2024