islamofobie

Minister Dennis Wiersma stapt op na zoveelste misstap

Redactie
22 juni 2023 om 20:47
Leestijd 2 minuten

Minister Dennis Wiersma treedt af nadat er opnieuw ophef is ontstaan over zijn instabiele gedrag.

In een uitgebreide brief deelt hij zijn besluit en verklaart hij met pijn in zijn hart te stoppen als minister voor Onderwijs.

De minister kwam onder vuur te liggen vanwege zijn grensoverschrijdende gedrag, waaronder extreme woede-uitbarstingen en ongecontroleerde tirades. Eerder bood hij al zijn excuses aan voor deze incidenten. De afgelopen dagen kwamen er echter nieuwe klachten naar voren. Tijdens een symposium zou Wiersma mensen mondeling maar dit keer ook fysiek hebben geïntimideerd. Dit was de bekende druppel die de emmer deed overlopen.

Tijdens zijn bewindsperiode raakte Wiersma ook in conflict met de moslimgemeenschap over zijn plannen om staatstoezicht te organiseren voor het moskee-onderwijs. Volgens critici uit alle hoeken zouden deze plannen de vrijheid van godsdienst en de scheiding van kerk en staat aantasten. Met name het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, de K7, maakte het de minister niet gemakkelijk. Zo deden zij aangifte tegen de minister en verzochten zij publiekelijk andere ministers in te grijpen in het beleid van de zwalkende Wiersma. Op de verschillende ministeries leidde dit tot veel onrust en de druk op Wiersma is mede hierdoor enorm groot geworden.

In zijn verklaring erkent Wiersma dat hij “te scherp is geweest aan tafel”, maar benadrukt hij dat hij dergelijke gedragingen vertoonde in een poging om echte veranderingen teweeg te brengen. Diepe zelfreflectie lijkt daarmee nog altijd ver weg voor de gevallen minister.

Met het vertrek van minister Wiersma zal de discussie over het toezicht op moskee-onderwijs en de groeiende druk op de vrijheid van godsdienst wellicht enigszins veranderen. Hij heeft het zijn opvolger in ieder geval niet makkelijk gemaakt door de vele communicatieproblemen en verstoorde relaties die hij achterlaat.


Lees ook deze artikelen over islamofobie

Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock

Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.

 6 februari 2024
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief

De Duitse Justitie doet momenteel onderzoek naar de afzender van dreigbrieven aan verschillende moskeeën.

 7 augustus 2023
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken

Uit onderzoek blijkt dat Britse moslims ‘onevenredig vaak’ te maken hebben met het geweigerd worden van bankdiensten en het sluiten van hun bankrekeningen “zonder adequate transparantie”.

 3 augustus 2023
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels – de K7/MPO – waar meer dan 200 moskeeën deel van uit maken, hebben Kamervoorzitter Vera Bergkamp middels een brief gevraagd actie te ondernemen naar aanleiding van de recente onthullingen door NRC Handelsblad inzake de ongewenste buitenlandse invloed vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op ons parlement en het regeringsbeleid.

 17 juli 2023
België roept ambassadeur VAE op matje
België roept ambassadeur VAE op matje

België heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Brussel ontboden wegens de betrokkenheid van de Golfstaat bij een lastercampagne om minstens 1.

 9 juli 2023

Colofon © 2024