Het gebruik van elektronische sigaretten en dampen is “haram” voor moslims, net zoals roken, zei de minister voor islamitische zaken, Datuk Na’im Mokhtar, gisteren in reactie op in schriftelijke vragen aan de regering.
Hij zei dat dit onveranderd is gebleven sinds de “fatwa” (het religieus decreet) die in 2015 is uitgevaardigd door de Maleisische Nationale Raad voor Islamitische Religieuze Zaken, waarin staat dat het voor moslims verboden is om deze middelen te gebruiken.
“Vanuit een shariaperspectief verbiedt de wet het eten, drinken of innemen van schadelijke stoffen, zoals vermeld door geleerden van alle vier de rechtsscholen, namelijk Hanafi, Maliki, Syafie en Hambali, in hun boeken. De geleerden hebben verklaard dat stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam niet gegeten, gedronken of op een andere manier geconsumeerd mogen worden. En vapen is – net als roken – aantoonbaar schadelijk”, aldus de minister.
Hij reageerde op een parlementslid dat de regering vroeg om het standpunt van de nationale fatwa-raad kenbaar te maken. “Bij grote delen van de islamitische bevolking is onbekend hoe ‘vapen’ in islamitische zin moet worden bekeken”, zo stelde de parlementariër.
Het Ministerie van Gezondheid meldde gisteren aanvullend dat er tot nu toe 17 gevallen van extreem longletsel zijn gemeld, als gevolg van het gebruik van de elektronische sigaret en/of dampen.
Het Ministerie van Gezondheid voegde eraan toe dat de inhoud die wordt aangetroffen in de vloeistof die wordt gebruikt voor elektronische sigaretten, bij verhitting een chemische stof produceert die ontstekingen aan de longen kan veroorzaken en ze zo onherstelbaar kan beschadigen.
Het wetsvoorstel voor de controle van tabaksproducten en roken ligt momenteel bij een bijzondere parlementaire selectiecommissie (PSSC) voor verdere beoordeling en mogelijke implementatie.
Lees ook deze artikelen over Actueel
Ruzie PVV en NSC over Palestijnen
Tijdens het Catshuisoverleg van vorige week, waarin werd gesproken over het nieuwe regeerprogramma, liepen de spanningen op tussen de partijen PVV en NSC, vooral over het Midden-Oostenbeleid en de Palestijnen.
Rohingya dreigen hun thuisland te verliezen
De Rohingya-moslims in Myanmar staan op het punt hun thuisland te verliezen door de voortdurende gewelddadigheden van het boeddhistische Arakan Leger.
Rechtbank: overheid benadeelde cornelius haga lyceum onterecht
De recente uitspraak van de rechtbank, waarin werd vastgesteld dat de Nederlandse Staat een onjuist beeld heeft gecreëerd en in stand gehouden over het Cornelius Haga Lyceum, is schokkend en roept serieuze vragen op over de rol van de overheid.
Ook nieuw kabinet wil Koranverbrandingen blijven toestaan
Het nieuwe kabinet heeft besloten geen verbod in te stellen op het verbranden van de Koran of andere religieuze boeken.
Netanyahu: Israëlisch leger niet meer weg uit Gaza
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat Israëlische troepen permanent aanwezig zullen zijn aan de grens van Gaza met Egypte.
Anti-Kamala Harris-campagne groeit door haar steun aan Israël
De campagne ‘Abandon Harris’ (Verlaat Harris) intensiveert de komende maanden haar activiteiten om met name Amerikaanse moslims te mobiliseren tegen presidentskandidaat Kamala Harris.
Silwan Momika aangeklaagd in Zweden voor verbranden Koran
Het Zweedse Openbaar Ministerie is een juridische procedure gestart tegen Salwan Mumika en een andere Irakees, Salwan Najm.
Fietstocht naar Jeruzalem voor Gaza
Op 1 september vorig jaar begon Razzouki uit Roosendaal aan een heel unieke fietstocht van Roosendaal naar Mekka.
Grote ophef video: Israëlische leger verbrandt Korans en sloopt moskeeën
Er is videomateriaal opgedoken waarin te zien is hoe Israëlische troepen een moskee binnendringen en exemplaren van de Heilige Koran verbranden tijdens hun offensief in Gaza.
Palestijnse fotograaf genomineerd voor de Nobelprijs
De Palestijnse fotograaf Motaz Azaiza, bekend om zijn Engelstalige video’s over de situatie in Gaza, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2024.