De Verenigde Naties (VN) hebben zich gevoegd bij de groeiende groep Westerse organisaties die de zogeheten Pride Month steunen.
In dat kader startte men deze week een actie om dit mondiaal omstreden standpunt tot uiting te brengen. Bij het iconische Rockefeller Center in New York City werden alle nationale vlaggen vervangen door zogeheten regenboogvlaggen. Een woordvoerder van de VN laat weten:
“Middels deze actie willen ons we als VN solidair tonen met de LHBTI+-gemeenschap. We willen de voortdurende strijd voor gelijke rechten van deze groep zowel nationaal als internationaal agenderen.”
Het Rockefeller Center, een iconisch gebouw in New York met een rijke historie, fungeert door de actie als een tijdelijk symbool van steun voor de LHBTI-beweging.
Hoewel het dagelijkse bestuur van de VN zich van haar meest liberale en progressieve lijkt te willen laten zien, is de actie niet overal even positief ontvangen. De kritiek van doorsnee New Yorkers luidt dat de aandacht die de VN hieraan geeft groter is dan de aandacht die men besteedt aan een eeuwenoud en mondiaal feest als kerst, dat de VN zich politiek neutraal dient op te stellen en geen ideologieën moet promoten.
Ook diverse landen (van oost tot west), waar buitenechtelijke seks en seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht gezien worden als goddeloos, grensoverschrijdend en onwenselijk, waren niet gecharmeerd door de actie. Men stelt dat de seculier-progressieve visie op seksualiteit die in het Westen terrein lijkt te winnen, niet opgedrongen dient te worden aan de rest van de wereld. Landen waar het geloof in de Schepper en diens regels nog hoog in het vaandel staan, zitten niet op dit soort activisme te wachten.
Het debat dat over deze kwestie bestaat, toont tot slot de verdeeldheid en de verschillende standpunten, maar onderstreept ook het belang van de vrijheid van meningsuiting en met name de vrijheid van godsdienst.
Lees ook deze artikelen over Actueel
Ruzie PVV en NSC over Palestijnen
Tijdens het Catshuisoverleg van vorige week, waarin werd gesproken over het nieuwe regeerprogramma, liepen de spanningen op tussen de partijen PVV en NSC, vooral over het Midden-Oostenbeleid en de Palestijnen.
Rohingya dreigen hun thuisland te verliezen
De Rohingya-moslims in Myanmar staan op het punt hun thuisland te verliezen door de voortdurende gewelddadigheden van het boeddhistische Arakan Leger.
Rechtbank: overheid benadeelde cornelius haga lyceum onterecht
De recente uitspraak van de rechtbank, waarin werd vastgesteld dat de Nederlandse Staat een onjuist beeld heeft gecreëerd en in stand gehouden over het Cornelius Haga Lyceum, is schokkend en roept serieuze vragen op over de rol van de overheid.
Ook nieuw kabinet wil Koranverbrandingen blijven toestaan
Het nieuwe kabinet heeft besloten geen verbod in te stellen op het verbranden van de Koran of andere religieuze boeken.
Netanyahu: Israëlisch leger niet meer weg uit Gaza
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat Israëlische troepen permanent aanwezig zullen zijn aan de grens van Gaza met Egypte.
Anti-Kamala Harris-campagne groeit door haar steun aan Israël
De campagne ‘Abandon Harris’ (Verlaat Harris) intensiveert de komende maanden haar activiteiten om met name Amerikaanse moslims te mobiliseren tegen presidentskandidaat Kamala Harris.
Silwan Momika aangeklaagd in Zweden voor verbranden Koran
Het Zweedse Openbaar Ministerie is een juridische procedure gestart tegen Salwan Mumika en een andere Irakees, Salwan Najm.
Fietstocht naar Jeruzalem voor Gaza
Op 1 september vorig jaar begon Razzouki uit Roosendaal aan een heel unieke fietstocht van Roosendaal naar Mekka.
Grote ophef video: Israëlische leger verbrandt Korans en sloopt moskeeën
Er is videomateriaal opgedoken waarin te zien is hoe Israëlische troepen een moskee binnendringen en exemplaren van de Heilige Koran verbranden tijdens hun offensief in Gaza.
Palestijnse fotograaf genomineerd voor de Nobelprijs
De Palestijnse fotograaf Motaz Azaiza, bekend om zijn Engelstalige video’s over de situatie in Gaza, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2024.