Rotterdam, Nederland – Het Islam Experience Center (IXC), door sommigen omschreven als het eerste Islamitische museum van Nederland, wordt zaterdag officieel geopend. In plaats van traditionele vitrines vol oude voorwerpen, biedt het IXC een unieke, futuristische manier om de Islam te ervaren en te begrijpen.
Het IXC, gelegen aan de Strevelsweg in Rotterdam, heeft de ambitie om informatie over de Islam te verspreiden, misverstanden weg te nemen en empathie in de bredere samenleving te bevorderen. Het centrum maakt gebruik van technologieën zoals virtual reality, augmented reality, 8D-audio en hologrammen om de bezoekers een meeslepende ervaring te bieden.
Eén van de initiatiefnemers van het centrum is voormalig Kamerlid Joram van Klaveren, die zich tot de Islam bekeerde tijdens het schrijven van een boek tegen deze religie. “Het is uiteraard informatief bedoeld, maar tegelijkertijd hebben we geprobeerd om ook een leuke ervaring te creëren. Zowel voor jongeren als voor ouderen, voor moslims en voor niet-moslims, voor studenten en nieuwsgierige individuen maar vooral ook voor families. Iedereen is welkom,”aldus een woordvoerder van het IXC.
Het IXC-team verzorgt tevens gastlessen en workshops op scholen. Ook daar maakt men gebruik van virtual reality om het verhaal van de Islam te vertellen.
Het IXC is tot slot een onafhankelijke organisatie die geen subsidie ontvangt en volledig gefinancierd wordt door donaties uit de gemeenschap. Het project wordt ondersteund door een divers team van vrijwilligers en medewerkers met roots in verschillende landen, waaronder Maleisië, Indonesië, Marokko, Syrië, Turkije, Pakistan, Amerika, Nederland, de Antillen, Suriname en Nieuw-Zeeland. Deze brede mix van mensen belichaamt de universele boodschap van de Islam, aldus de organisatie.
Het Islam Experience Center nodigt vanaf zaterdag 10 juni iedereen uit om op een laagdrempelige en plezierige manier kennis te maken met de Islam.
Lees ook deze artikelen over Actueel
Ruzie PVV en NSC over Palestijnen
Tijdens het Catshuisoverleg van vorige week, waarin werd gesproken over het nieuwe regeerprogramma, liepen de spanningen op tussen de partijen PVV en NSC, vooral over het Midden-Oostenbeleid en de Palestijnen.
Rohingya dreigen hun thuisland te verliezen
De Rohingya-moslims in Myanmar staan op het punt hun thuisland te verliezen door de voortdurende gewelddadigheden van het boeddhistische Arakan Leger.
Rechtbank: overheid benadeelde cornelius haga lyceum onterecht
De recente uitspraak van de rechtbank, waarin werd vastgesteld dat de Nederlandse Staat een onjuist beeld heeft gecreëerd en in stand gehouden over het Cornelius Haga Lyceum, is schokkend en roept serieuze vragen op over de rol van de overheid.
Ook nieuw kabinet wil Koranverbrandingen blijven toestaan
Het nieuwe kabinet heeft besloten geen verbod in te stellen op het verbranden van de Koran of andere religieuze boeken.
Netanyahu: Israëlisch leger niet meer weg uit Gaza
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat Israëlische troepen permanent aanwezig zullen zijn aan de grens van Gaza met Egypte.
Anti-Kamala Harris-campagne groeit door haar steun aan Israël
De campagne ‘Abandon Harris’ (Verlaat Harris) intensiveert de komende maanden haar activiteiten om met name Amerikaanse moslims te mobiliseren tegen presidentskandidaat Kamala Harris.
Silwan Momika aangeklaagd in Zweden voor verbranden Koran
Het Zweedse Openbaar Ministerie is een juridische procedure gestart tegen Salwan Mumika en een andere Irakees, Salwan Najm.
Fietstocht naar Jeruzalem voor Gaza
Op 1 september vorig jaar begon Razzouki uit Roosendaal aan een heel unieke fietstocht van Roosendaal naar Mekka.
Grote ophef video: Israëlische leger verbrandt Korans en sloopt moskeeën
Er is videomateriaal opgedoken waarin te zien is hoe Israëlische troepen een moskee binnendringen en exemplaren van de Heilige Koran verbranden tijdens hun offensief in Gaza.
Palestijnse fotograaf genomineerd voor de Nobelprijs
De Palestijnse fotograaf Motaz Azaiza, bekend om zijn Engelstalige video’s over de situatie in Gaza, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2024.