islamofobie

MSM wakkert haat jegens moslims aan

Redactie
22 mei 2023 om 21:56
Leestijd 2 minuten
Array

De prominente Britse onderzoeksjournalist Peter Oborne beschuldigt in zijn recente werk de mainstream media ervan vijandig te zijn tegenover moslims, berichtgeving over hen te vervormen en daarmee haat jegens de islam aan te wakkeren. Hij wijst op de zeer schadelijke en gevaarlijke effecten van deze negatieve beeldvorming en ziet tevens een intensivering ervan in recente jaren.
De voorbeelden die hij aanhaalt liegen er ook niet om.

Zo werden in februari 2002 meer dan 2.000 moslims vermoord en minstens 150.000 werden dakloos tijdens een van de grootste slachtingen in de Indiase staat Gujarat.
Het lokale gezag, dat destijds onder leiding stond van de huidige nationalistische premier Narendra Modi, liet hindoe-bendes de provincie ongemoeid plunderen. Er werden gedurende enkele maanden velen vermoord, verkracht en beroofd. Zelfs baby’s en kinderen werden niet gespaard.

Critici beweren dat de bendes werden opgezweept door mediaberichten waarin moslims (valselijk) werden beschuldigd van het in brand steken van een trein met hindoepelgrims, waarbij 58 mensen omkwamen. Er zijn bronnen die zelfs beweren dat Modi persoonlijk en expliciet instructies gaf om de daders niet tegen te houden.

In 2007 kwam middels een uitgelekte geluidstape naar buiten dat diverse politici, politieagenten en bobo’s uit het bedrijfsleven in een geheime vergadering spraken over het vermoorden en verkrachten van moslims en het grotere doel hiervan: een India zonder moslims. Deze ideologie van extreem hindoe-nationalisme, ook wel hindutva genoemd, is de laatste jaren mainstream gedachtegoed geworden in de Indiase politiek.

Daarnaast refereert Oborne aan een statement van Facebook uit 2018, waarin het bedrijf toegeeft dat het heeft gefaald in het voorkomen van geweld en haatzaaiende taal tegen de islamitische minderheid in Myanmar, wat uiteindelijk leidde tot een genocide op de Rohingya-moslims.

Niet alleen de media zijn verantwoordelijk, ook producenten van video games dragen bij aan islamofobie door het promoten van extremistisch anti-islamgedachtegoed, onder meer door het belonen van spelers voor het doden van moslims in diverse games. Het stereotype van de moslim als de historische vijand wordt zo gecultiveerd en geëxploiteerd.

Deze negatieve beeldvorming heeft geleid tot institutionele islamofobie die wordt gevoed door media die steeds vijandiger worden tegenover de islam, omdat het angst voor moslims stimuleert en de verkoop van kranten bevordert.

Oborne roept tot slot regeringen van landen en supranationale organisaties als de VN op om actie te nemen en actief islamofobie tegen te gaan.


Lees ook deze artikelen over islamofobie

Moslims lijken Nederland steeds vaker te willen verlaten
Moslims lijken Nederland steeds vaker te willen verlaten

Moslims in Nederland tonen volgens deskundigen toenemende interesse in emigratie, blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Nieuws en Co.

 6 april 2024
Varkenshoofden bij Franse moskeeën
Varkenshoofden bij Franse moskeeën

Bij verschillende Franse moskeeën zijn de afgelopen dagen afgehakte hoofden van varkens en wilde zwijnen gevonden.

 31 maart 2024
Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar
Rüdiger ten onrechte beschuldigd van terroristisch gebaar

Sterspeler Antonio Rüdiger van Real Madrid én de Duitse voetbalbond dagen Julian Reichelt voor de rechter.

 27 maart 2024
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek
Yeşilgöz wil landelijke regeling tegen boa met hoofddoek

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen binnenkort mogelijk nergens meer een hoofddoek of een andere religieuze uiting dragen.

 6 maart 2024
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock

Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.

 6 februari 2024
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023

Colofon © 2024