islamofobie

MSM wakkert haat jegens moslims aan

Redactie
22 mei 2023 om 21:56
Leestijd 2 minuten

De prominente Britse onderzoeksjournalist Peter Oborne beschuldigt in zijn recente werk de mainstream media ervan vijandig te zijn tegenover moslims, berichtgeving over hen te vervormen en daarmee haat jegens de islam aan te wakkeren. Hij wijst op de zeer schadelijke en gevaarlijke effecten van deze negatieve beeldvorming en ziet tevens een intensivering ervan in recente jaren.
De voorbeelden die hij aanhaalt liegen er ook niet om.

Zo werden in februari 2002 meer dan 2.000 moslims vermoord en minstens 150.000 werden dakloos tijdens een van de grootste slachtingen in de Indiase staat Gujarat.
Het lokale gezag, dat destijds onder leiding stond van de huidige nationalistische premier Narendra Modi, liet hindoe-bendes de provincie ongemoeid plunderen. Er werden gedurende enkele maanden velen vermoord, verkracht en beroofd. Zelfs baby’s en kinderen werden niet gespaard.

Critici beweren dat de bendes werden opgezweept door mediaberichten waarin moslims (valselijk) werden beschuldigd van het in brand steken van een trein met hindoepelgrims, waarbij 58 mensen omkwamen. Er zijn bronnen die zelfs beweren dat Modi persoonlijk en expliciet instructies gaf om de daders niet tegen te houden.

In 2007 kwam middels een uitgelekte geluidstape naar buiten dat diverse politici, politieagenten en bobo’s uit het bedrijfsleven in een geheime vergadering spraken over het vermoorden en verkrachten van moslims en het grotere doel hiervan: een India zonder moslims. Deze ideologie van extreem hindoe-nationalisme, ook wel hindutva genoemd, is de laatste jaren mainstream gedachtegoed geworden in de Indiase politiek.

Daarnaast refereert Oborne aan een statement van Facebook uit 2018, waarin het bedrijf toegeeft dat het heeft gefaald in het voorkomen van geweld en haatzaaiende taal tegen de islamitische minderheid in Myanmar, wat uiteindelijk leidde tot een genocide op de Rohingya-moslims.

Niet alleen de media zijn verantwoordelijk, ook producenten van video games dragen bij aan islamofobie door het promoten van extremistisch anti-islamgedachtegoed, onder meer door het belonen van spelers voor het doden van moslims in diverse games. Het stereotype van de moslim als de historische vijand wordt zo gecultiveerd en geëxploiteerd.

Deze negatieve beeldvorming heeft geleid tot institutionele islamofobie die wordt gevoed door media die steeds vijandiger worden tegenover de islam, omdat het angst voor moslims stimuleert en de verkoop van kranten bevordert.

Oborne roept tot slot regeringen van landen en supranationale organisaties als de VN op om actie te nemen en actief islamofobie tegen te gaan.


Lees ook deze artikelen over islamofobie

Islamofobie in Zuid-Korea: varkenshoofden, scheldpartijen en bedreigingen
Islamofobie in Zuid-Korea: varkenshoofden, scheldpartijen en bedreigingen

Een conflict over de renovatie van een moskee in Daegu, Zuid-Korea, heeft geleid tot virulente islamofobie en groeiende spanningen in het land.

 20 mei 2023
Steun Aboukhlal na weigering LHBTI-campagne
Steun Aboukhlal na weigering LHBTI-campagne

Zakaria Aboukhlal maakte geen deel uit van de selectie van Toulouse tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Nantes (0-0) afgelopen zondag.

 15 mei 2023
Nederlandse moslims onterecht op Amerikaanse terreurlijst
Nederlandse moslims onterecht op Amerikaanse terreurlijst

Tientallen Nederlandse moslims worden zonder duidelijke redenen als potentiële terroristen gezien en staan op een Amerikaanse terreurlijst.

 8 mei 2023
Moslimburgemeester New Jersey onterecht op terreurlijst
Moslimburgemeester New Jersey onterecht op terreurlijst

Mohamed Khairullah, burgemeester van een stad in de staat New Jersey, maakt onterecht deel uit van een zogeheten ‘terreurlijst’.

 7 mei 2023
India wereldwijd nr.1 anti-islamposts social media
India wereldwijd nr.1 anti-islamposts social media

Een recent onderzoeksrapport toont aan dat islamofobie op sociale media een groeiend probleem is.

 5 mei 2023
Einde cultuur islamitische Uyghuren in zicht
Einde cultuur islamitische Uyghuren in zicht

Er is sprake van culturele genocide op de Oeigoeren in Xinjiang, aldus PhD-kandidaat Elke Spiessens, die aan de Universiteit Leiden onderzoek deed naar islamitisch onderwijs in China.

 30 april 2023
VN-klacht moslims tegen Nederlandse staat
VN-klacht moslims tegen Nederlandse staat

Moslims die door de Parlementaire Onderzoekscommissie Ongewenste Buitenlandse Invloed (POCOB) zijn verhoord als verdachten, stappen onder begeleiding van Stichting Ummah Project naar de VN-mensenrechtencommissie om hun recht te halen.

 24 april 2023
Moslima krijgt schadevergoeding na discriminatie
Moslima krijgt schadevergoeding na discriminatie

Een moslima die tijdens de sollicitatieprocedure om kleuterleidster te worden, onder druk werd gezet om haar hoofddoek af te doen en uiteindelijk ook de opleidingsplaats niet kreeg, heeft in Oostenrijk een schadevergoeding van €2.

 20 april 2023
Britse politicus sprak over invasie moslims en stenigen migranten
Britse politicus sprak over invasie moslims en stenigen migranten

Een kandidaat voor de conservatieve partij in Engeland, die meedoet aan de lokale verkiezingen, heeft op sociale media gepost over het “stenigen van migranten” en over een “invasie van moslims”.

 19 april 2023
Messentrekker die imam stak beschuldigd van poging tot moord
Messentrekker die imam stak beschuldigd van poging tot moord

Naar aanleiding van het steekincident dat gisteren plaatsvond in de Omar Moskee is een verdachte in staat van beschuldiging gesteld.

 12 april 2023

Colofon © 2023