Dawah

Grootste Koran van Thailand immens populair

Redactie
21 mei 2023 om 12:54
Leestijd 2 minuten
Array

Moslims van heinde en verre bezoeken het Raman District in Thailand om de grootste Koran van het land te zien, de nieuwste artistieke attractie in het (overwegend islamitische) zuiden.

Marokhi Ahreeyu, imam van de Baan Paphungoh Moskee, zei dat de reusachtige Koran dit jaar is gemaakt is ter ere van Eid al-Fitr, het einde van de Ramadan.

“We wilden iets unieks creëren, iets educatiefs en iets opvallends. En dus hebben we ervoor gekozen om een speciaal model van de Koran te maken. We wilden dat het het grootste boek zou zijn dat mensen ooit hebben gezien. We hebben vervolgens bekwame kunstenaars, timmerlieden en kalligrafen aan het werk gezet,” aldus de imam.

Het artistieke boek staat rechtop, is gemaakt van triplex en ontworpen door Masaki Johmae. Het werk suggereert dat het hier gaat om een reusachtige, geopende Koran. Het boek is liefst 3,36 meter hoog en 5,30 meter breed. De totale kosten bedroegen slechts 6.000 baht (€160), aldus de ontwerper. Vrijwel alle materialen en inspanningen werden kosteloos aangeboden.

De kalligrafie op het werk is er met de hand opgeschreven door Muneerulhuk Maso, die al op jonge leeftijd begon met het beoefenen van de kunst van islamitische kalligrafie.
“Hoewel ik het uiteraard leuk vind dat ik prijzen heb gewonnen voor mijn kalligrafie,” stelt Maso, dat dawah dé reden is dat hij het doet. Maso geeft verder aan is dat hij hoopt dat deze tentoonstelling andere jongeren inspireert de Koran te lezen, te leren en uiteraard ook na te schrijven. Hij stelt tot slot dat de overheid islamitische kalligrafie zou moeten opnemen in het basiscurriculum, zeker op islamitische scholen.
De reusachtige Koran is inmiddels zo bekend dat het bezoekers trekt uit buurlanden zoals Brunei, Maleisië, Indonesië en Singapore. “En iedereen doneert gul voor het onderhoud. Moge Allah hen allen belonen”, aldus Maso.

Colofon © 2024