Actueel

Eerste Sharia-conforme cryptomunt

Redactie
18 mei 2023 om 21:10
Leestijd 2 minuten
Array

De blockchain-technologie verovert langzaam de wereld. “Met de komst van “Islamic Coin” ($ISLM) is ook de eerste sharia-conforme cryptomunt een feit”, aldus het zakenmagazine Arabian Business (AB).

Volgens AB zal de publieke lancering van de nieuwe token plaatsvinden in mei.
$ISLM draait op de Haqq blockchain, die compatibel is met het Ethereum-netwerk en duizenden applicaties wereldwijd.

Haqq, wat ‘waarheid’ betekent in het Arabisch, is ontworpen om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar financiële producten die voldoen aan de islamitische principes en tradities op het gebied van financiën.

Islamic Coin zal dé token zijn binnen het Haqq-systeem, dat wil functioneren als een financieel platform dat een 100% halal cryptocurrency aanbiedt. Islamic Coin heeft reeds accreditatie en autorisatie ontvangen van verschillende moslimautoriteiten.

Om de de acceptatie van de munt te bevorderen, heeft de Haqq Association – de non-profit tak van het systeem – een partnerschap gesloten met de International Islamic University of Malaysia (IIUM). Verder is er een sharia-bestuur aangesteld dat bestaat uit 40 banken, waarzonder Standard Chartered, Abu Dhabi Islamic Bank en Dubai Islamic Bank.

Vanwege de publieke en open-source aard van de blockchain, zullen projecten die niet sharia-conform zijn nog steeds kunnen worden gelanceerd op het netwerk, maar ze zullen uiteraard niet het keurmerk ontvangen dat naleving van de islamitische regelgeving garandeert.

Volgens mede-oprichter van Haqq, Mohammed AlKaff AlHashmi, heeft Islamic Coin het potentieel om enorm groot te worden: “Als slechts 3 a 4% van de online moslimgemeenschap de munt koopt, behoort het op de Bitcoin-schaal tot de grotere tokens .”

De wereldwijde islamitische financiële markt zal naar verwachting in 2024 meer dan $3,5 miljard bedragen. De markt voor halalproducten wordt inmiddels geschat op liefst $4 miljard.

“Het gaat niet alleen meer om voedsel, het gaat ook om gezondheidsproducten, cosmetica en de algemene uitdaging om te zorgen dat alles echt halal is en past bij de ethiek en waarden van onze islamitische gemeenschap,” aldus AlHashmi.


Lees ook deze artikelen over Actueel

Nog geen arrestatiebevel voor Gaza-misdaden Netanyahu
Nog geen arrestatiebevel voor Gaza-misdaden Netanyahu

Voorlopig zijn er nog geen arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen prominente figuren, zoals de Israëlische premier Netanyahu, die verantwoordelijkheid dragen voor de slachtingen in Gaza.

 23 juli 2024
Israëlische Luchtaanvallen op Houthi-Havenstad Hodeida
Israëlische Luchtaanvallen op Houthi-Havenstad Hodeida

Het Israëlische leger heeft aangekondigd luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op de Houthi-havenstad Hodeida in Jemen.

 20 juli 2024
Rusland schrapt hijabverbod paspoortfoto
Rusland schrapt hijabverbod paspoortfoto

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Rusland heeft onlangs aangegeven dat foto’s waarop dames een hijab dragen, ook toegestaan zullen worden voor paspoorten, rijbewijzen en andere officiële id’s.

 18 juli 2024
Knesset: er komt geen  Palestijnse staat
Knesset: er komt geen Palestijnse staat

Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft een resolutie aangenomen die de oprichting van een Palestijnse staat definitief afwijst, waardoor een politieke oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict is verdwenen.

 
Mogelijk islamofobe moord in Stampersgat
Mogelijk islamofobe moord in Stampersgat

In Stampersgat, gelegen in de provincie Noord-Brabant, werd vorige week de 25-jarige Marokkaans-Nederlandse Hamza el Baghdadi op brute wijze doodgeschoten door zijn 55-jarige buurman Gerben van V.

 16 juli 2024
Stervoetballer onterecht ontslagen vanwege steun Palestina
Stervoetballer onterecht ontslagen vanwege steun Palestina

Anwar El Ghazi’s ontslag door de Duitse voetbalclub Mainz is door de rechtbank als onterecht beoordeeld.

 12 juli 2024
Minister Mona Keijzer niet vervolgd voor beledigen moslims
Minister Mona Keijzer niet vervolgd voor beledigen moslims

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangiftes tegen minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) wegens groepsbelediging geseponeerd.

 
Israël koloniseert nu ook de Gazastrook
Israël koloniseert nu ook de Gazastrook

Israëlische troepen houden momenteel ongeveer 26 procent van de Gazastrook onder bezetting, aldus de Israëlische krant Haaretz.

 9 juli 2024
Israël bombardeert UNRWA-gebouw in Gaza
Israël bombardeert UNRWA-gebouw in Gaza

Vanochtend heeft Israël een gerichte aanval uitgevoerd op het hoofdkwartier van de VN-hulporganisatie UNRWA, in Gaza-stad.

 8 juli 2024
Turkse supporters redden journalist tijdens rellen
Turkse supporters redden journalist tijdens rellen

In de Haagse Schilderswijk en het Laakkwartier zijn zaterdagavond na de EK-wedstrijd van Nederland journalisten en politiemensen aangevallen.

 7 juli 2024

Colofon © 2024