Actueel

Eerste Sharia-conforme cryptomunt

Redactie
18 mei 2023 om 21:10
Leestijd 2 minuten
Array

De blockchain-technologie verovert langzaam de wereld. “Met de komst van “Islamic Coin” ($ISLM) is ook de eerste sharia-conforme cryptomunt een feit”, aldus het zakenmagazine Arabian Business (AB).

Volgens AB zal de publieke lancering van de nieuwe token plaatsvinden in mei.
$ISLM draait op de Haqq blockchain, die compatibel is met het Ethereum-netwerk en duizenden applicaties wereldwijd.

Haqq, wat ‘waarheid’ betekent in het Arabisch, is ontworpen om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar financiële producten die voldoen aan de islamitische principes en tradities op het gebied van financiën.

Islamic Coin zal dé token zijn binnen het Haqq-systeem, dat wil functioneren als een financieel platform dat een 100% halal cryptocurrency aanbiedt. Islamic Coin heeft reeds accreditatie en autorisatie ontvangen van verschillende moslimautoriteiten.

Om de de acceptatie van de munt te bevorderen, heeft de Haqq Association – de non-profit tak van het systeem – een partnerschap gesloten met de International Islamic University of Malaysia (IIUM). Verder is er een sharia-bestuur aangesteld dat bestaat uit 40 banken, waarzonder Standard Chartered, Abu Dhabi Islamic Bank en Dubai Islamic Bank.

Vanwege de publieke en open-source aard van de blockchain, zullen projecten die niet sharia-conform zijn nog steeds kunnen worden gelanceerd op het netwerk, maar ze zullen uiteraard niet het keurmerk ontvangen dat naleving van de islamitische regelgeving garandeert.

Volgens mede-oprichter van Haqq, Mohammed AlKaff AlHashmi, heeft Islamic Coin het potentieel om enorm groot te worden: “Als slechts 3 a 4% van de online moslimgemeenschap de munt koopt, behoort het op de Bitcoin-schaal tot de grotere tokens .”

De wereldwijde islamitische financiële markt zal naar verwachting in 2024 meer dan $3,5 miljard bedragen. De markt voor halalproducten wordt inmiddels geschat op liefst $4 miljard.

“Het gaat niet alleen meer om voedsel, het gaat ook om gezondheidsproducten, cosmetica en de algemene uitdaging om te zorgen dat alles echt halal is en past bij de ethiek en waarden van onze islamitische gemeenschap,” aldus AlHashmi.


Lees ook deze artikelen over Actueel

Pro-Palestina verzet op top pyramide
Pro-Palestina verzet op top pyramide

In Egypte is een demonstrant opgepakt die naar de top van de pyramide van Gizeh was geklommen om daar de Palestijnse vlag te zwaaien.

 19 april 2024
Geen verbod Koranverbrandingen mogelijk wel inperking demonstratierecht
Geen verbod Koranverbrandingen mogelijk wel inperking demonstratierecht

Het demissionaire kabinet heeft besloten om koranverbrandingen niet te verbieden, ondanks het verzoek van burgemeester Marcouch van Arnhem om dit wel te doen.

 
Koranverbrander uitgezet van Noorwegen naar Zweden
Koranverbrander uitgezet van Noorwegen naar Zweden

Salwan Momika, de Iraakse christen die er bekend om staat publiekelijk exemplaren van de Heilige Koran te verbranden, is terug in Zweden nadat Noorwegen zijn asielverzoek heeft afgewezen.

 17 april 2024
Justitie Frankrijk en Zwitserland onderzoeken lastercampagne VAE
Justitie Frankrijk en Zwitserland onderzoeken lastercampagne VAE

Een lopend onderzoek door justitie in Zwitserland en Frankrijk onthult schokkende details over Alp Services, een Zwitsers inlichtingenbureau dat verdacht wordt van spionage en illegale activiteiten voor een buitenlandse staat, aldus NRC Handelsblad.

 15 april 2024
Drones en kruisraketten Iran onderweg naar Israël
Drones en kruisraketten Iran onderweg naar Israël

Het Israëlische leger heeft gemeld dat tientallen drones en verschillende kruisraketten onderweg zijn vanuit Iran naar Israël.

 
Duitsland houdt Palestijnse arts vast
Duitsland houdt Palestijnse arts vast

De Duitse autoriteiten houden de Brits-Palestijnse chirurg Ghassan Abu Sittah vast en weigeren hem de toegang tot het land, aldus Al Jazeera.

 13 april 2024
500 leerlingen worden hafiz in vernietigd Gaza
500 leerlingen worden hafiz in vernietigd Gaza

Ondanks de verschrikkelijke omstandigheden in het door oorlog verscheurde Gaza, hebben liefst 500 Koran-leerlingen een buitengewone prestatie geleverd.

 7 april 2024
Poetin: Taliban niet meer op terreurlijst
Poetin: Taliban niet meer op terreurlijst

Rusland heeft dinsdag verklaard dat het in een “actieve dialoog” is met de Taliban in Afghanistan en toewerkt naar het verwijderen van de Taliban van de Russische lijst van terroristische organisaties.

 4 april 2024
Zweedse Koranverbrander overleden?
Zweedse Koranverbrander overleden?

Salwan Momika, een Irakees die verschillende Korans verbrandde in Zweden, is naar verluidt dood aangetroffen in Noorwegen.

 3 april 2024
Seculieren winnen lokale verkiezingen Turkije
Seculieren winnen lokale verkiezingen Turkije

De AK-partij van de Turkse president Erdogan heeft de lokale verkiezingen verloren.

 1 april 2024

Colofon © 2024