Op dit moment lijken de Turkse presidentsverkiezingen af te stevenen op een tweede ronde. Volgens Ahmet Yener, het hoofd van de Turkse kiesraad, heeft Recep Tayyip Erdoğan met 99,4% van de binnenlandse stemmen en 84% van de overzeese stemmen geteld, 49,4% van de stemmen behaald. Zijn belangrijkste rivaal, Kemal Kılıçdaroğlu, kreeg 45% van de stemmen. Een derde kandidaat, nationalistisch politicus Sinan Ogan, ontving 5,2% van de stemmen.
De verkiezingsuitslag laat ook zien dat Erdoğan’s regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling naar verwachting haar meerderheid in het 600 zetels tellende parlement zal behouden. Echter heeft de assemblee (zoals het parlement ook wel wordt genoemd) veel van haar wetgevende macht verloren nadat in 2017 het systeem van bestuur is omgezet naar een “uitvoerend presidentschap”.
Volgens het persbureau Anadolu schommelt de alliantie van Erdoğan’s regerende partij rond de 49,3%, terwijl de Nationale Alliantie van Kılıçdaroğlu ongeveer 35,2% heeft behaald en de steun voor een pro-Koerdische partij boven de 10% ligt.
Als bij de definitieve uitslag geen van de kandidaten meer dan 50% van de stemmen heeft behaald, zal een tweede stemronde worden gehouden op 28 mei.
Lees ook deze artikelen over Actueel
Ruzie PVV en NSC over Palestijnen
Tijdens het Catshuisoverleg van vorige week, waarin werd gesproken over het nieuwe regeerprogramma, liepen de spanningen op tussen de partijen PVV en NSC, vooral over het Midden-Oostenbeleid en de Palestijnen.
Rohingya dreigen hun thuisland te verliezen
De Rohingya-moslims in Myanmar staan op het punt hun thuisland te verliezen door de voortdurende gewelddadigheden van het boeddhistische Arakan Leger.
Rechtbank: overheid benadeelde cornelius haga lyceum onterecht
De recente uitspraak van de rechtbank, waarin werd vastgesteld dat de Nederlandse Staat een onjuist beeld heeft gecreëerd en in stand gehouden over het Cornelius Haga Lyceum, is schokkend en roept serieuze vragen op over de rol van de overheid.
Ook nieuw kabinet wil Koranverbrandingen blijven toestaan
Het nieuwe kabinet heeft besloten geen verbod in te stellen op het verbranden van de Koran of andere religieuze boeken.
Netanyahu: Israëlisch leger niet meer weg uit Gaza
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat Israëlische troepen permanent aanwezig zullen zijn aan de grens van Gaza met Egypte.
Anti-Kamala Harris-campagne groeit door haar steun aan Israël
De campagne ‘Abandon Harris’ (Verlaat Harris) intensiveert de komende maanden haar activiteiten om met name Amerikaanse moslims te mobiliseren tegen presidentskandidaat Kamala Harris.
Silwan Momika aangeklaagd in Zweden voor verbranden Koran
Het Zweedse Openbaar Ministerie is een juridische procedure gestart tegen Salwan Mumika en een andere Irakees, Salwan Najm.
Fietstocht naar Jeruzalem voor Gaza
Op 1 september vorig jaar begon Razzouki uit Roosendaal aan een heel unieke fietstocht van Roosendaal naar Mekka.
Grote ophef video: Israëlische leger verbrandt Korans en sloopt moskeeën
Er is videomateriaal opgedoken waarin te zien is hoe Israëlische troepen een moskee binnendringen en exemplaren van de Heilige Koran verbranden tijdens hun offensief in Gaza.
Palestijnse fotograaf genomineerd voor de Nobelprijs
De Palestijnse fotograaf Motaz Azaiza, bekend om zijn Engelstalige video’s over de situatie in Gaza, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2024.