Actueel

Moskeeverbond K7 vraagt om overname informeel onderwijsdossier minister Wiersma

Redactie
15 mei 2023 om 15:30
Leestijd 4 minuten

Honderden moskeeën verenigd in het samenwerkingsverband K7 hebben een schriftelijk verzoek ingediend bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om de regie over te nemen van minister Wiersma met betrekking tot het dossier van het “informeel onderwijs”.

Aanleiding voor dit verzoek is de aanstaande bespreking in de Ministerraad van een brief over informeel moskeeonderwijs, geagendeerd door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Op dezelfde dag zijn verschillende islamitische organisaties uitgenodigd voor een bijeenkomst waarin de inhoud van de brief zal worden toegelicht en waar vragen gesteld kunnen worden.

De moskeeën hebben echter slechts beperkte informatie over de inhoud van de brief en hebben geen gelegenheid gehad om input te leveren vanwege de timing van de bijeenkomst. Volgens de moskeeën is deze gang van zaken niet alleen onbehoorlijk, maar ook schadelijk voor de maatschappelijke verhoudingen in Nederland.

Minister Wiersma stuurde in november een brief genaamd ‘vrij en veilig onderwijs’ naar de Tweede Kamer, waarin hij uitgebreide plannen presenteerde voor toezicht op het informeel onderwijs, zonder specifiek aan te geven waar precies de problemen liggen. De plannen werden echter niet gedeeld door de landsadvocaat, de onderwijsinspectie, andere bewindslieden en vele kerken en moskeeën. Zij vinden de plannen onuitvoerbaar, in strijd met grondrechten en polarisatie bevorderend.

Naar aanleiding van deze plannen zijn er verschillende gesprekken gevoerd. Omdat het K7-verband streeft naar constructieve relaties met de overheid, hebben ze minister Wiersma informatie verstrekt over bestaande initiatieven om de kwaliteit van het moskee-onderwijs te verbeteren. Daarnaast hebben ze een gedetailleerd voorstel gedaan aan de minister om in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Onderwijsinspectie te werken aan hoogwaardig en aantrekkelijk moskeeonderwijs.

Op dit moment vinden er nog gesprekken plaats met ambtenaren van het ministerie van OCW over deze voorstellen. In het licht daarvan vinden de moskeeën het zeer ongepast dat de minister nu met een vervolgbrief komt die deze gesprekken doorkruist. Ze hebben de indruk dat ambtelijke signalen de minister niet bereiken, omdat hij ze negeert of omdat ambtenaren bang zijn om ze aan hem door te geven, gezien berichten over zijn werkstijl en beperkte communicatieve vaardigheden.

Daarnaast staat het optreden van minister Wiersma in schril contrast met de noodzaak om het vertrouwen tussen de overheid en de moslimgemeenschap te herstellen. Dit vertrouwen is sterk afgenomen door infiltraties in moskeeën, het opnemen van donateurs van moskeeën in het frauderegister van de Belastingdienst en de problemen die moslims en islamitische organisaties ondervinden bij het openen en behouden van een bankrekening. Minister Wiersma’s handelen staat haaks op de noodzaak om dit vertrouwen te herstellen.

Aangezien het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) verantwoordelijk is voor cohesie en inclusie, en ook mede-dossierhouder is voor informeel moskeeonderwijs, hebben de moskeeën nu de vraag gesteld of het ministerie van SZW de regie kan overnemen van minister Wiersma met betrekking tot het informeel onderwijs.

Tot slot speelt ook het feit dat de eerdere plannen van minister Wiersma in strijd zijn met het huidige beleidskompas van minister Weerwind een rol. Minister Weerwind is inmiddels ook schriftelijk om opheldering gevraagd over dit punt.

De moskeeën zijn van mening dat het belangrijk is om het informeel onderwijs op een constructieve manier te verbeteren. Ze benadrukken dat het herstellen van vertrouwen en het bevorderen van goede maatschappelijke verhoudingen van groot belang zijn. Ze hopen dat het ministerie van SZW hun verzoek serieus neemt en actie onderneemt om de situatie te verbeteren.

Het is nu afwachten hoe de ministers en de betrokken instanties zullen reageren op het verzoek van de moskeeën en of er verdere ontwikkelingen zullen plaatsvinden met betrekking tot het informeel onderwijs in moskeeën. De tijd dat de moslimgemeenschap passief toekijkt als haar belangen worden geschaad is in ieder geval voorbij.


Lees ook deze artikelen over Actueel

Nieuwe Imam-opleiding leidt tot verbijstering
Nieuwe Imam-opleiding leidt tot verbijstering

De Kabinetsaankondiging dat er snel een nieuwe imam-opleiding zal starten heeft verschillende imams en islamitische organisaties in verbijstering achtergelaten.

 28 september 2023
Netanyahu wijst op vriendschap Saoedi-Arabië en toont kaart zonder Palestina
Netanyahu wijst op vriendschap Saoedi-Arabië en toont kaart zonder Palestina

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu presenteerde gisteren tijdens zijn toespraak bij de Verenigde Naties een nieuwe kaart waarop Palestina is uitgewist.

 23 september 2023
Spanje laat onschuldige moslim eindelijk vrij
Spanje laat onschuldige moslim eindelijk vrij

De Nederlandse moslim die bijna twee maanden lang onterecht in een Spaanse gevangenis heeft vastgezeten is vanmiddag eindelijk op vrije voeten gesteld.

 19 september 2023
Politie-onderzoek naar brand islamitische school
Politie-onderzoek naar brand islamitische school

In de nacht van zaterdag op zondag, vlak voor middernacht, ontvingen hulpdiensten een melding over een brand bij de Islamitische Basisschool aan de Heiweg in Nijmegen.

 18 september 2023
Aantal doden Libië bijna 12.000
Aantal doden Libië bijna 12.000

Het dodental in de Libische stad Derna is opgelopen tot liefst 11.

 17 september 2023
Aantal slachtoffers Libië stijgt: meer dan 5.000 doden en 10.000 ‘vermist’
Aantal slachtoffers Libië stijgt: meer dan 5.000 doden en 10.000 ‘vermist’

De verwoestende ramp die zich drie dagen geleden in Libië heeft voltrokken, heeft inmiddels al voor meer dan 5.

 13 september 2023
Noodweer Libië: duizenden doden en vermisten
Noodweer Libië: duizenden doden en vermisten

De Mediterrane storm Daniel heeft gezorgd voor verwoestende overstromingen in Libië.

 12 september 2023
Badr Hari vecht niet uit respect voor aardbevingsslachtoffers
Badr Hari vecht niet uit respect voor aardbevingsslachtoffers

Badr Hari, de wereldberoemde kickbokser, heeft zojuist voor enige opschudding gezorgd door onverwacht op het podium te verschijnen bij GLORY 88, maar niet om te vechten.

 9 september 2023
Krachtige aardbeving treft Marokko: minstens 296 doden
Krachtige aardbeving treft Marokko: minstens 296 doden

Een krachtige aardbeving heeft vrijdagavond rond 23:00 uur Marokko’s Hoge Atlasgebergte getroffen, waarbij minstens 296 mensen omkwamen, gebouwen werden vernield en vele inwoners van grote steden in paniek hun huizen verlieten.

 
Van Klaveren nodigt Wilders uit bij Islam Experience Centre
Van Klaveren nodigt Wilders uit bij Islam Experience Centre

Oud-Tweede Kamerlid voor de PVV, Joram van Klaveren heeft Geert Wilders uitgenodigd een bezoekje te brengen aan het Islam Experience Centre.

 6 september 2023

Colofon © 2023