Actueel

Moskeeverbond K7 vraagt om overname informeel onderwijsdossier minister Wiersma

Redactie
15 mei 2023 om 15:30
Leestijd 4 minuten
Array

Honderden moskeeën verenigd in het samenwerkingsverband K7 hebben een schriftelijk verzoek ingediend bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om de regie over te nemen van minister Wiersma met betrekking tot het dossier van het “informeel onderwijs”.

Aanleiding voor dit verzoek is de aanstaande bespreking in de Ministerraad van een brief over informeel moskeeonderwijs, geagendeerd door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Op dezelfde dag zijn verschillende islamitische organisaties uitgenodigd voor een bijeenkomst waarin de inhoud van de brief zal worden toegelicht en waar vragen gesteld kunnen worden.

De moskeeën hebben echter slechts beperkte informatie over de inhoud van de brief en hebben geen gelegenheid gehad om input te leveren vanwege de timing van de bijeenkomst. Volgens de moskeeën is deze gang van zaken niet alleen onbehoorlijk, maar ook schadelijk voor de maatschappelijke verhoudingen in Nederland.

Minister Wiersma stuurde in november een brief genaamd ‘vrij en veilig onderwijs’ naar de Tweede Kamer, waarin hij uitgebreide plannen presenteerde voor toezicht op het informeel onderwijs, zonder specifiek aan te geven waar precies de problemen liggen. De plannen werden echter niet gedeeld door de landsadvocaat, de onderwijsinspectie, andere bewindslieden en vele kerken en moskeeën. Zij vinden de plannen onuitvoerbaar, in strijd met grondrechten en polarisatie bevorderend.

Naar aanleiding van deze plannen zijn er verschillende gesprekken gevoerd. Omdat het K7-verband streeft naar constructieve relaties met de overheid, hebben ze minister Wiersma informatie verstrekt over bestaande initiatieven om de kwaliteit van het moskee-onderwijs te verbeteren. Daarnaast hebben ze een gedetailleerd voorstel gedaan aan de minister om in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Onderwijsinspectie te werken aan hoogwaardig en aantrekkelijk moskeeonderwijs.

Op dit moment vinden er nog gesprekken plaats met ambtenaren van het ministerie van OCW over deze voorstellen. In het licht daarvan vinden de moskeeën het zeer ongepast dat de minister nu met een vervolgbrief komt die deze gesprekken doorkruist. Ze hebben de indruk dat ambtelijke signalen de minister niet bereiken, omdat hij ze negeert of omdat ambtenaren bang zijn om ze aan hem door te geven, gezien berichten over zijn werkstijl en beperkte communicatieve vaardigheden.

Daarnaast staat het optreden van minister Wiersma in schril contrast met de noodzaak om het vertrouwen tussen de overheid en de moslimgemeenschap te herstellen. Dit vertrouwen is sterk afgenomen door infiltraties in moskeeën, het opnemen van donateurs van moskeeën in het frauderegister van de Belastingdienst en de problemen die moslims en islamitische organisaties ondervinden bij het openen en behouden van een bankrekening. Minister Wiersma’s handelen staat haaks op de noodzaak om dit vertrouwen te herstellen.

Aangezien het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) verantwoordelijk is voor cohesie en inclusie, en ook mede-dossierhouder is voor informeel moskeeonderwijs, hebben de moskeeën nu de vraag gesteld of het ministerie van SZW de regie kan overnemen van minister Wiersma met betrekking tot het informeel onderwijs.

Tot slot speelt ook het feit dat de eerdere plannen van minister Wiersma in strijd zijn met het huidige beleidskompas van minister Weerwind een rol. Minister Weerwind is inmiddels ook schriftelijk om opheldering gevraagd over dit punt.

De moskeeën zijn van mening dat het belangrijk is om het informeel onderwijs op een constructieve manier te verbeteren. Ze benadrukken dat het herstellen van vertrouwen en het bevorderen van goede maatschappelijke verhoudingen van groot belang zijn. Ze hopen dat het ministerie van SZW hun verzoek serieus neemt en actie onderneemt om de situatie te verbeteren.

Het is nu afwachten hoe de ministers en de betrokken instanties zullen reageren op het verzoek van de moskeeën en of er verdere ontwikkelingen zullen plaatsvinden met betrekking tot het informeel onderwijs in moskeeën. De tijd dat de moslimgemeenschap passief toekijkt als haar belangen worden geschaad is in ieder geval voorbij.


Lees ook deze artikelen over Actueel

Stekker gaat voortijdig uit imam-opleiding
Stekker gaat voortijdig uit imam-opleiding

Het voorgenomen plan voor een publiek gefinancierde hogere beroepsopleiding voor imams gaat niet door.

 20 april 2024
Pro-Palestina verzet op top pyramide
Pro-Palestina verzet op top pyramide

In Egypte is een demonstrant opgepakt die naar de top van de pyramide van Gizeh was geklommen om daar de Palestijnse vlag te zwaaien.

 19 april 2024
Geen verbod Koranverbrandingen mogelijk wel inperking demonstratierecht
Geen verbod Koranverbrandingen mogelijk wel inperking demonstratierecht

Het demissionaire kabinet heeft besloten om koranverbrandingen niet te verbieden, ondanks het verzoek van burgemeester Marcouch van Arnhem om dit wel te doen.

 
Koranverbrander uitgezet van Noorwegen naar Zweden
Koranverbrander uitgezet van Noorwegen naar Zweden

Salwan Momika, de Iraakse christen die er bekend om staat publiekelijk exemplaren van de Heilige Koran te verbranden, is terug in Zweden nadat Noorwegen zijn asielverzoek heeft afgewezen.

 17 april 2024
Justitie Frankrijk en Zwitserland onderzoeken lastercampagne VAE
Justitie Frankrijk en Zwitserland onderzoeken lastercampagne VAE

Een lopend onderzoek door justitie in Zwitserland en Frankrijk onthult schokkende details over Alp Services, een Zwitsers inlichtingenbureau dat verdacht wordt van spionage en illegale activiteiten voor een buitenlandse staat, aldus NRC Handelsblad.

 15 april 2024
Drones en kruisraketten Iran onderweg naar Israël
Drones en kruisraketten Iran onderweg naar Israël

Het Israëlische leger heeft gemeld dat tientallen drones en verschillende kruisraketten onderweg zijn vanuit Iran naar Israël.

 
Duitsland houdt Palestijnse arts vast
Duitsland houdt Palestijnse arts vast

De Duitse autoriteiten houden de Brits-Palestijnse chirurg Ghassan Abu Sittah vast en weigeren hem de toegang tot het land, aldus Al Jazeera.

 13 april 2024
500 leerlingen worden hafiz in vernietigd Gaza
500 leerlingen worden hafiz in vernietigd Gaza

Ondanks de verschrikkelijke omstandigheden in het door oorlog verscheurde Gaza, hebben liefst 500 Koran-leerlingen een buitengewone prestatie geleverd.

 7 april 2024
Poetin: Taliban niet meer op terreurlijst
Poetin: Taliban niet meer op terreurlijst

Rusland heeft dinsdag verklaard dat het in een “actieve dialoog” is met de Taliban in Afghanistan en toewerkt naar het verwijderen van de Taliban van de Russische lijst van terroristische organisaties.

 4 april 2024
Zweedse Koranverbrander overleden?
Zweedse Koranverbrander overleden?

Salwan Momika, een Irakees die verschillende Korans verbrandde in Zweden, is naar verluidt dood aangetroffen in Noorwegen.

 3 april 2024

Colofon © 2024