islamofobie

Nederlandse moslims onterecht op Amerikaanse terreurlijst

Redactie
8 mei 2023 om 09:36
Leestijd 2 minuten

Tientallen Nederlandse moslims worden zonder duidelijke redenen als potentiële terroristen gezien en staan op een Amerikaanse terreurlijst.

Ze worden bij grensovergangen en op vliegvelden apart genomen en mogen het land niet meer in zonder uitleg. De criteria om op de lijst te komen zijn vaag en er is geen bewijs nodig om als terrorismeverdachte te worden beschouwd.

Op deze lijst, die honderdduizenden namen telt, staan vele compleet onschuldige burgers. Gedupeerden hebben geprobeerd te achterhalen hoe ze geregistreerd staan bij de autoriteiten en waarom, maar de Nederlandse overheid geeft geen duidelijkheid.

Minister van Justitie Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) schreef in september dat internationale samenwerking van essentieel belang is voor de nationale veiligheid, en daar hoort onderlinge uitwisseling van informatie bij. Tegelijkertijd stelt de Nederlandse politie dat er over hen die op de lijst staan, geen informatie met het buitenland is gedeeld. NRC en Follow The Money spraken echter o.a. een Nederlander die ontdekte dat Interpol hem vanuit Nederland internationaal als potentiële jihadist heeft aangemerkt. De autoriteiten lijken van elkaar niet te weten wie wat doet, of er wordt keihard gelogen.

De eenvoudige wijze waarop iemand ‘terrorismeverdachte’ kan worden, kent een hoge prijs voor degenen die onschuldig zijn.
De burgerrechten komen in het gedrang en volgens terrorisme-expert Jelle van Buuren kan dit op termijn zelfs de veiligheid schaden als het vertrouwen in het systeem verloren gaat.

Minister Yesilgöz-Zegerius beloofde in oktober dat haar ministerie samen met de politie en het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat kijken hoe gedupeerden kunnen worden geholpen, maar vooralsnog hebben zij niets van het ministerie gehoord. Omar, een van de gedupeerden waar de NRC en Follow the Money mee spraken, hoopt dat publiciteit over dit onderwerp de overheid ertoe beweegt om hem en anderen alsnog bij te staan.


Lees ook deze artikelen over islamofobie

Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief

De Duitse Justitie doet momenteel onderzoek naar de afzender van dreigbrieven aan verschillende moskeeën.

 7 augustus 2023
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken

Uit onderzoek blijkt dat Britse moslims ‘onevenredig vaak’ te maken hebben met het geweigerd worden van bankdiensten en het sluiten van hun bankrekeningen “zonder adequate transparantie”.

 3 augustus 2023
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels – de K7/MPO – waar meer dan 200 moskeeën deel van uit maken, hebben Kamervoorzitter Vera Bergkamp middels een brief gevraagd actie te ondernemen naar aanleiding van de recente onthullingen door NRC Handelsblad inzake de ongewenste buitenlandse invloed vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op ons parlement en het regeringsbeleid.

 17 juli 2023
België roept ambassadeur VAE op matje
België roept ambassadeur VAE op matje

België heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Brussel ontboden wegens de betrokkenheid van de Golfstaat bij een lastercampagne om minstens 1.

 9 juli 2023
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding

Marokko heeft woensdag zijn ambassadeur in Zweden teruggeroepen nadat een man toestemming kreeg van de Zweedse autoriteiten om een Koran te verscheuren en te verbranden voor de deur de centrale moskee van Stockholm.

 1 juli 2023

Colofon © 2023