Mohamed Khairullah, burgemeester van een stad in de staat New Jersey, maakt onterecht deel uit van een zogeheten ‘terreurlijst’. Om die reden werd hem ook op het allerlaatste moment de toegang tot een Eid al-Fitr event in het Witte Huis in Washington geweigerd door de Amerikaanse geheime dienst.
De United States Secret Service, zoals de betreffende dienst heet, weigert verder enig commentaar en wil geen toelichting of verdere uitleg geven over de weigering.
Khairullah werd eerder in 2019 vastgehouden op de New Yorkse luchthaven JFK, na terugkomst van een reis naar Turkije met zijn familie. Hij ontdekte later dat zijn naam en geboortedatum voorkwamen in een dossier van personen die verdacht worden van terroristische activiteiten.
Islamitische belangenorganisatie CAIR (Council on American-Islamic Relations) heeft stevige kritiek geuit op de lijst vanwege het feit dat er enerzijds vrijwel uitsluitend moslims op staan en de lijst daarnaast niet is gebaseerd op politiedossiers en overtredingen van de wet maar op suggestieve en foutieve aannames. Het is een overblijfsel uit de Trump-periode en de destijds geldende “muslim ban” (het inreisverbod vanuit bepaalde islamitische landen). De huidige president Biden had eerder gezegd dat hij met dit beleid zou breken. Een niet nagekomen belofte dus.
CAIR veroordeelt de weigering door het Witte Huis en de stilte van de veiligheidsdiensten. Tot slot benadrukt de belangenorganisatie dat dit soort incidenten ook vragen oproept over de behandeling van minder bekende moslims in de Verenigde Staten.
Lees ook deze artikelen over islamofobie

MSM wakkert haat jegens moslims aan
De prominente Britse onderzoeksjournalist Peter Oborne beschuldigt in zijn recente werk de mainstream media ervan vijandig te zijn tegenover moslims, berichtgeving over hen te vervormen en daarmee haat jegens de islam aan te wakkeren.

Islamofobie in Zuid-Korea: varkenshoofden, scheldpartijen en bedreigingen
Een conflict over de renovatie van een moskee in Daegu, Zuid-Korea, heeft geleid tot virulente islamofobie en groeiende spanningen in het land.

Steun Aboukhlal na weigering LHBTI-campagne
Zakaria Aboukhlal maakte geen deel uit van de selectie van Toulouse tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Nantes (0-0) afgelopen zondag.

Nederlandse moslims onterecht op Amerikaanse terreurlijst
Tientallen Nederlandse moslims worden zonder duidelijke redenen als potentiële terroristen gezien en staan op een Amerikaanse terreurlijst.

India wereldwijd nr.1 anti-islamposts social media
Een recent onderzoeksrapport toont aan dat islamofobie op sociale media een groeiend probleem is.

Einde cultuur islamitische Uyghuren in zicht
Er is sprake van culturele genocide op de Oeigoeren in Xinjiang, aldus PhD-kandidaat Elke Spiessens, die aan de Universiteit Leiden onderzoek deed naar islamitisch onderwijs in China.

VN-klacht moslims tegen Nederlandse staat
Moslims die door de Parlementaire Onderzoekscommissie Ongewenste Buitenlandse Invloed (POCOB) zijn verhoord als verdachten, stappen onder begeleiding van Stichting Ummah Project naar de VN-mensenrechtencommissie om hun recht te halen.

Moslima krijgt schadevergoeding na discriminatie
Een moslima die tijdens de sollicitatieprocedure om kleuterleidster te worden, onder druk werd gezet om haar hoofddoek af te doen en uiteindelijk ook de opleidingsplaats niet kreeg, heeft in Oostenrijk een schadevergoeding van €2.

Britse politicus sprak over invasie moslims en stenigen migranten
Een kandidaat voor de conservatieve partij in Engeland, die meedoet aan de lokale verkiezingen, heeft op sociale media gepost over het “stenigen van migranten” en over een “invasie van moslims”.

Messentrekker die imam stak beschuldigd van poging tot moord
Naar aanleiding van het steekincident dat gisteren plaatsvond in de Omar Moskee is een verdachte in staat van beschuldiging gesteld.