Palestina

Palestijn sterft na hongerstaking in Israëlische gevangenis

Redactie
2 mei 2023 om 10:29
Leestijd 2 minuten

Een Palestijnse gevangene die vastzat in een Israëlische cel is overleden na een hongerstaking van drie maanden.

De autoriteiten zeggen dat de 45-jarige Khader Adnan dinsdagochtend bewusteloos in zijn cel werd aangetroffen in de Ramla-gevangenis in centraal Israël. Hij is nog naar een ziekenhuis gebracht maar werd ter plekke doodverklaard.

Adnan was lid van de zogeheten Islamitische Jihad, een organisatie die alle middelen die de zionistische entiteit inzet eveneens gebruikt. Maar dan uiteraard in haar strijd tegen de bezetting. Adnan begon zijn hongerstaking kort na zijn arrestatie op 5 februari in de Westelijke Jordaanoever op verdenking van ‘terrorisme’. De Israëlische gevangenisautoriteiten stellen dat Adnan medische behandeling tijdens zijn detentie had geweigerd.

Adnan is reeds meerdere malen gearresteerd voor vermeende terroristische activiteiten en was reeds meerdere keren in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen zijn gevangenschap. Te meer daar dit ging om “administratieve detentie”, een werkwijze waarbij verdachten voor onbepaalde tijd worden vastgehouden zonder te worden aangeklaagd of voor de rechter te verschijnen. In veel landen is dit middel dan ook verboden omdat het niet past binnen een rechtsstaat.

Het Israëlische leger stelde tot slot dat er drie raketten zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook, nadat Adnans dood bekend werd gemaakt.

De Islamitische Jihad heeft in een schriftelijke verklaring laten weten dat Adnans dood sterk wordt veroordeeld en dat de strijd tegen de Israëlische bezetting onverminderd doorgaat.


Lees ook deze artikelen over Palestina

Arabische landen veroordelen Wilders’  pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven
Arabische landen veroordelen Wilders’ pleidooi Palestijnen naar Jordanië te verdrijven

Jordanië, de Palestijnse Autoriteit, Jemen, Bahrein, de VAE en de Arabische Liga veroordelen de uitspraken van Geert Wilders over het uitzetten van Palestijnen naar Jordanië.

 26 november 2023
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël
Zuid-Afrika verbreekt diplomatieke banden met Israël

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft in meerderheid gestemd voor de sluiting van de Israëlische ambassade.

 22 november 2023
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina
Kieswijzer belicht politieke standpunten over Israël/Palestina

Met de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november in aantocht, heeft The Rights Forum een gedetailleerde Kieswijzer gepresenteerd die de verschillende standpunten van Nederlandse politieke partijen met betrekking tot de kwestie Israël/Palestina in kaart brengt.

 20 november 2023
Experts VN: Gaza is beginnende genocide
Experts VN: Gaza is beginnende genocide

Experts van de Verenigde Naties hebben hun grote zorgen geuit over de militaire acties van Israël jegens de Palestijnse bevolking en wijzen op mogelijk ernstige schendingen van het internationaal recht.

 16 november 2023
Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël
Vernietigende kritiek op Nederlands beleid Israël

De humanitaire crisis in Gaza neemt ongekende vormen aan terwijl de Palestijnse burgerbevolking extreem lijdt onder de Israëlische blokkade.

 
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen
Gezondheidszorg Gaza volledig ingestort door Israëlische aanvallen ziekenhuizen

De medische crisis in Gaza intensiveert nu het Ministerie van Gezondheid rapporteert dat het aantal buiten dienst gestelde ziekenhuizen is gestegen tot 20 als gevolg van de Israëlische aanvallen.

 13 november 2023
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn
Israëlische tank rijdt opzettelijk over Palestijn

Het Observatorium voor Mensenrechten in het Middellandse Zeegebied heeft zijn afschuw en verbijstering geuit na ontvangst van een video waarin een Israëlisch militair voertuig opzettelijk een Palestijns lichaam in burgerkleding verplettert tijdens zijn poging om te vluchten in de Gazastrook.

 
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis
Israël pleegt massamoord op aanwezigen ziekenhuis

Het leger van de apartheidsstaat Israël (IDF) heeft genadeloos het al-Shifa Medical Complex gebombardeerd.

 11 november 2023
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël
Vicepremier België pleit voor sancties tegen Israël

Vicepremier Petra De Sutter heeft aangedrongen op het opleggen van sancties tegen Israël vanwege, wat zij noemt, een onmenselijke bommenregen in de regio.

 
Israël bombardeert scholen en ambulances
Israël bombardeert scholen en ambulances

Zware bombardementen op een school en op verschillende ambulances in Gaza hebben de afgelopen 24 uur geleid tot minstens 30 doden, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

 4 november 2023

Colofon © 2023