actueel

Turken buiten Turkije kunnen stemmen voor verkiezingen

Redactie
30 april 2023 om 14:37
Leestijd 2 minuten
Array

Turkse Nederlanders kunnen sinds afgelopen vrijdag hun stem uitbrengen voor de Turkse verkiezingen, van over twee weken. Ze kunnen stemmen voor een nieuwe president en voor een nieuw parlement.

De stembussen in Nederland zijn geopend in vier steden: Amsterdam, Den Haag, Deventer en Eindhoven.
De Turkse verkiezingen zijn van groot belang voor de ruim 260.000 kiesgerechtigden in Nederland, die vaak nog een sterke band hebben met hun land van herkomst. Men volgt de politieke ontwikkelingen in Turkije niet zelden op de voet. Veel van hen zijn ook moslim, die zich vanuit die hoedanigheid betrokken voelen bij de religieuze en sociale kwesties die spelen in Turkije.

In Amsterdam wordt gestemd in de RAI, terwijl de stembussen in Deventer in sporthal De Scheg staan. De stemlocatie in Den Haag is het congrescentrum GIA en die in Eindhoven het Van der Valk Hotel. Stemmen in Eindhoven kan tussen 9.00 en 18.00 uur. Maandagavond 1 mei sluiten de stembussen daar. In Amsterdam, Den Haag en Deventer kan er tot en met 7 mei gestemd worden. Bovendien blijven de stemlokalen daar tot 21.00 geopend. Om te kunnen stemmen heb je Turkse ID-kaart nodig, maar ook een paspoort, trouwboekje of rijbewijs volstaat.

Bij de vorige stembusgang in 2018 bracht 46% van de kiesgerechtigden hun stem uit. Volgens de verwachtingen zal het percentage nu liefst 10-procentpunten hoger liggen.

Er wordt verwacht dat er in totaal 3,4 miljoen mensen hun stem zullen uitbrengen in het buitenland.

Het stemmen in Turkije zelf vindt plaats op 14 mei. De kiezers zullen kiezen tussen vier presidentskandidaten: president Recep Tayyip Erdogan, die voor herverkiezing gaat, Muharrem Ince, Sinan Ogan en de grootste uitdager van de president, de heer Kemal Kilicdaroglu.


Lees ook deze artikelen over actueel

Ook Armenië erkent nu Palestina
Ook Armenië erkent nu Palestina

Het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring te kennen gegeven dat het officieel de staat Palestina erkent.

 21 juni 2024
Hitte tijdens hadj eist levens
Hitte tijdens hadj eist levens

Tijdens de jaarlijkse hadj, de islamitische bedevaart naar Mekka in Saudi-Arabië, zijn honderden mensen omgekomen door extreme hitte.

 19 juni 2024
Noorwegen verhoogt steun UNRWA
Noorwegen verhoogt steun UNRWA

Noorwegen heeft aangekondigd bijna 9 miljoen euro toe te kennen aan de VN-hulporganisatie UNRWA, bovenop het reeds toegezegde bedrag van 24 miljoen euro.

 17 juni 2024
Colombia overweegt sancties tegen Israël
Colombia overweegt sancties tegen Israël

Het Colombiaanse Ministerie van Handel wil de verkoop van steenkool aan Israël beperken, aldus Bloomberg News.

 6 juni 2024
Huis van Afgevaardigden wil sancties tegen Internationaal Strafhof
Huis van Afgevaardigden wil sancties tegen Internationaal Strafhof

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft onlangs ingestemd met het opleggen van sancties aan functionarissen van het Internationaal Strafhof (ICC).

 5 juni 2024
Slovenië erkent Palestina
Slovenië erkent Palestina

Het Sloveense parlement heeft vandaag het besluit van de regering bekrachtigd om Palestina te erkennen als onafhankelijke staat.

 
Branden in Israël: zionistische minister Ben-wil verbranding Libanon
Branden in Israël: zionistische minister Ben-wil verbranding Libanon

Israëlische brandweermannen proberen grote branden onder controle te krijgen nabij nederzettingen en militaire locaties in Galilea en de bezette Golanhoogten.

 4 juni 2024
Honderden moskeeën vrezen komst premier Schoof
Honderden moskeeën vrezen komst premier Schoof

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, de K7, heeft middels een persbericht laten weten dat de bij hun aangesloten moskeeën (+200) vrezen voor de komst van Dick Schoof als minister-president.

 31 mei 2024
Ook Slovenië erkent Palestina
Ook Slovenië erkent Palestina

De Sloveense regering heeft een besluit goedgekeurd om Palestina als onafhankelijke staat te erkennen, aldus premier Robert Golob.

 30 mei 2024
Levering noodhulp aan Gaza gesloopt
Levering noodhulp aan Gaza gesloopt

Sinds het begin van de aanval op Rafah op 7 mei, is de hoeveelheid hulp die de inwoners van de Gazastrook bereikt, met liefst 66% gekelderd , aldus berekeningen van de VN-hulporganisatie OCHA.

 

Colofon © 2024