Turkse Nederlanders kunnen sinds afgelopen vrijdag hun stem uitbrengen voor de Turkse verkiezingen, van over twee weken. Ze kunnen stemmen voor een nieuwe president en voor een nieuw parlement.
De stembussen in Nederland zijn geopend in vier steden: Amsterdam, Den Haag, Deventer en Eindhoven.
De Turkse verkiezingen zijn van groot belang voor de ruim 260.000 kiesgerechtigden in Nederland, die vaak nog een sterke band hebben met hun land van herkomst. Men volgt de politieke ontwikkelingen in Turkije niet zelden op de voet. Veel van hen zijn ook moslim, die zich vanuit die hoedanigheid betrokken voelen bij de religieuze en sociale kwesties die spelen in Turkije.
In Amsterdam wordt gestemd in de RAI, terwijl de stembussen in Deventer in sporthal De Scheg staan. De stemlocatie in Den Haag is het congrescentrum GIA en die in Eindhoven het Van der Valk Hotel. Stemmen in Eindhoven kan tussen 9.00 en 18.00 uur. Maandagavond 1 mei sluiten de stembussen daar. In Amsterdam, Den Haag en Deventer kan er tot en met 7 mei gestemd worden. Bovendien blijven de stemlokalen daar tot 21.00 geopend. Om te kunnen stemmen heb je Turkse ID-kaart nodig, maar ook een paspoort, trouwboekje of rijbewijs volstaat.
Bij de vorige stembusgang in 2018 bracht 46% van de kiesgerechtigden hun stem uit. Volgens de verwachtingen zal het percentage nu liefst 10-procentpunten hoger liggen.
Er wordt verwacht dat er in totaal 3,4 miljoen mensen hun stem zullen uitbrengen in het buitenland.
Het stemmen in Turkije zelf vindt plaats op 14 mei. De kiezers zullen kiezen tussen vier presidentskandidaten: president Recep Tayyip Erdogan, die voor herverkiezing gaat, Muharrem Ince, Sinan Ogan en de grootste uitdager van de president, de heer Kemal Kilicdaroglu.
Lees ook deze artikelen over actueel

Vrijspraak Islamoloog Ramadan in Zwitserland
In Zwitserland is Islamoloog Tariq Ramadan vrijgesproken van beschuldigingen van verkrachting en seksueel wangedrag.


Eerste Sharia-conforme cryptomunt
De blockchain-technologie verovert langzaam de wereld.


Moskeeverbond K7 vraagt om overname informeel onderwijsdossier minister Wiersma
Honderden moskeeën verenigd in het samenwerkingsverband K7 hebben een schriftelijk verzoek ingediend bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om de regie over te nemen van minister Wiersma met betrekking tot het dossier van het “informeel onderwijs”.


Waarschijnlijk tweede ronde nodig bij Turkse verkiezingen
Op dit moment lijken de Turkse presidentsverkiezingen af te stevenen op een tweede ronde.


Voormalig premier Pakistan gearresteerd wegens corruptie
Imran Khan, de voormalige premier van Pakistan en leider van de Pakistan Tehreek-e-Insaf-partij, is vandaag gearresteerd in Islamabad wegens corruptie.


Saoedi-Arabië: ook LHBTI-toeristen nu welkom
De officiële toerismewebsite van Saoedi-Arabië is recent bijgewerkt om te vermelden dat nu ook LHBTI-toeristen welkom zijn in het koninkrijk.


Eerste moslim die ruimtewandeling maakt
Astronaut Sultan Alneyadi, uit de Verenigde Arabische Emiraten, stapte vrijdag uit het International Space Station (ISS) voor een historische ruimtewandeling.


Kritiek op Duitse kinderbescherming voor weghalen moslimjongere
Duitse autoriteiten krijgen momenteel zware kritiek vanwege een video waarin te zien is hoe een kind uit een islamitisch gezin met geweld wordt weggehaald uit huis.


Nederland krijgt islamitisch museum
Het IXC (Islam Experience Centre) is het eerste islamitische museum dat in Nederland haar deuren zal openen.


Onderwijsminister Wiersma emotioneel instabiel en schrik van departement
Via de Telegraaf is vandaag naar buiten gekomen dat de huidige minister van OCW zichzelf niet in de hand heeft en verschillende beginnende ambtenaren heeft weggepest met driftbuien en geschreeuw.