Islamofobie

Banken discrimineren structureel moslims

Redactie
6 april 2023 om 19:58
Leestijd 2 minuten

Volgens de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR), Rabin Baldewsingh, worden moslims systematisch gediscrimineerd door banken en andere financiële instellingen. In een interview met Trouw roept hij op tot een onderzoek.

In het NOS Radio 1 journaal lichtte Baldewsingh tevens toe dat de discriminatie bij financiële instellingen voortvloeit uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Deze wet verplicht banken en andere financiële instellingen, zoals notarissen, makelaars en advocaten, om te onderzoeken waar het geld van hun klanten vandaan komt en ongebruikelijke transacties te melden.

“Financiële instellingen maken gebruik van deze wet om moslims te profileren,” zei Baldewsingh. Tijdens de ramadan doneren veel moslims geld aan moskeeën en goede doelen. “Dan moeten zij alles verantwoorden, inclusief bonnen en dergelijke. Dit is vaak niet mogelijk.”

Uit het onderzoek van PWC naar de kindertoeslagaffaire van vorig jaar bleek ook dat de Belastingdienst extra controleerde op giften aan moskeeën. Dit was één van de factoren waardoor mensen zelfs op de fraude-lijst terechtkwamen.

“Het is een hardnekkig probleem geworden. Ik krijg veel signalen,” aldus Baldewsingh. Hij benadrukte dat het ministerie van Financiën verantwoordelijkheid moet nemen en het probleem moet aanpakken:. “De overheid moet de thermometer erin steken om te kijken hoe groot het probleem is en in gesprek gaan met financiële instellingen.”

De Nederlandse Vereniging van Banken reageerde dat discriminatie onacceptabel is en dat de etnische, religieuze of andere achtergrond van klanten geen reden is voor verscherpt klantenonderzoek. “Wij nemen alle signalen serieus en onderzoeken deze zelf.” Baldewsingh noemde deze reactie beledigend. “Ze zijn op de hoogte, maar ik heb geen actie vanuit de financiële wereld gezien. Als je zegt dat racisme en discriminatie niet geaccepteerd worden, zorg er dan voor dat deze uitsluitingsmechanismen niet worden toegepast. Wacht niet tot de nationaal coördinator aan de bel trekt.”


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief

De Duitse Justitie doet momenteel onderzoek naar de afzender van dreigbrieven aan verschillende moskeeën.

 7 augustus 2023
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken

Uit onderzoek blijkt dat Britse moslims ‘onevenredig vaak’ te maken hebben met het geweigerd worden van bankdiensten en het sluiten van hun bankrekeningen “zonder adequate transparantie”.

 3 augustus 2023
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels – de K7/MPO – waar meer dan 200 moskeeën deel van uit maken, hebben Kamervoorzitter Vera Bergkamp middels een brief gevraagd actie te ondernemen naar aanleiding van de recente onthullingen door NRC Handelsblad inzake de ongewenste buitenlandse invloed vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op ons parlement en het regeringsbeleid.

 17 juli 2023
België roept ambassadeur VAE op matje
België roept ambassadeur VAE op matje

België heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Brussel ontboden wegens de betrokkenheid van de Golfstaat bij een lastercampagne om minstens 1.

 9 juli 2023
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding

Marokko heeft woensdag zijn ambassadeur in Zweden teruggeroepen nadat een man toestemming kreeg van de Zweedse autoriteiten om een Koran te verscheuren en te verbranden voor de deur de centrale moskee van Stockholm.

 1 juli 2023

Colofon © 2023