Excelsior heeft aangekondigd dat sterspeler Redouan El Yaakoubi niet langer de aanvoerder is van de Rotterdamse eredivisieclub.
Dit besluit is genomen nadat de speler weigerde de OneLove-band te dragen tijdens de teamfoto. Het incident leidde bij enkele bestuursleden tot onbegrip en de club en de speler hebben daarna gezamenlijk besloten de aanvoerdersband elders binnen het team te beleggen. Desondanks benadrukken zij dat dit niets afdoet aan de belangrijke rol die Redouan binnen de kleedkamer en op het veld vervult.
Dat een ad hoc levensbeschouwelijk standpunt van de club echter invloed heeft op de tactiek van het team, en zo dus mogelijk ook de sportieve prestaties, toont de ideologische en activistische gedrevenheid.
De OneLove-band is een initiatief voor algemene diversiteit en inclusie in het Nederlandse voetbal, maar werd – vooral tijdens het WK in Qatar – een symbool van de LHBTI-lobby. Aanvoerders van Eredivisie- en Eerste Divisieclubs dragen deze band inmiddels op de mouw van hun shirt. Het doel is om een statement te maken en om aan te tonen dat het voetbal een sport voor iedereen is. Ironisch genoeg is het hebben van een andere mening geen onderdeel van het ‘inclusiviteitsdenken’.
Het weigeren van de OneLove-band heeft dan ook tot hypocriete verontwaardiging geleid bij de club. Het oprechte standpunt van El Yaakoubi wordt overigens door veel voetbalsupporters en moslims gezien als begrijpelijke uitdrukking van zijn religieuze opvattingen. Hij heeft eerder ook in zeer nette bewoordingen aangegeven dat hij een ieder respecteert maar dat dit niet betekent dat hij de de LHBTI-boodschap wil uitdragen. Een respectabele opvatting.
De club zal op zoek gaan naar een nieuwe aanvoerder, maar heeft nog geen beslissing genomen over wie dit zal zijn.
Lees ook deze artikelen over Islamofobie

MSM wakkert haat jegens moslims aan
De prominente Britse onderzoeksjournalist Peter Oborne beschuldigt in zijn recente werk de mainstream media ervan vijandig te zijn tegenover moslims, berichtgeving over hen te vervormen en daarmee haat jegens de islam aan te wakkeren.

Islamofobie in Zuid-Korea: varkenshoofden, scheldpartijen en bedreigingen
Een conflict over de renovatie van een moskee in Daegu, Zuid-Korea, heeft geleid tot virulente islamofobie en groeiende spanningen in het land.

Steun Aboukhlal na weigering LHBTI-campagne
Zakaria Aboukhlal maakte geen deel uit van de selectie van Toulouse tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Nantes (0-0) afgelopen zondag.

Nederlandse moslims onterecht op Amerikaanse terreurlijst
Tientallen Nederlandse moslims worden zonder duidelijke redenen als potentiële terroristen gezien en staan op een Amerikaanse terreurlijst.

Moslimburgemeester New Jersey onterecht op terreurlijst
Mohamed Khairullah, burgemeester van een stad in de staat New Jersey, maakt onterecht deel uit van een zogeheten ‘terreurlijst’.

India wereldwijd nr.1 anti-islamposts social media
Een recent onderzoeksrapport toont aan dat islamofobie op sociale media een groeiend probleem is.

Einde cultuur islamitische Uyghuren in zicht
Er is sprake van culturele genocide op de Oeigoeren in Xinjiang, aldus PhD-kandidaat Elke Spiessens, die aan de Universiteit Leiden onderzoek deed naar islamitisch onderwijs in China.

VN-klacht moslims tegen Nederlandse staat
Moslims die door de Parlementaire Onderzoekscommissie Ongewenste Buitenlandse Invloed (POCOB) zijn verhoord als verdachten, stappen onder begeleiding van Stichting Ummah Project naar de VN-mensenrechtencommissie om hun recht te halen.

Moslima krijgt schadevergoeding na discriminatie
Een moslima die tijdens de sollicitatieprocedure om kleuterleidster te worden, onder druk werd gezet om haar hoofddoek af te doen en uiteindelijk ook de opleidingsplaats niet kreeg, heeft in Oostenrijk een schadevergoeding van €2.

Britse politicus sprak over invasie moslims en stenigen migranten
Een kandidaat voor de conservatieve partij in Engeland, die meedoet aan de lokale verkiezingen, heeft op sociale media gepost over het “stenigen van migranten” en over een “invasie van moslims”.