Diplomatiek

Vaticaan zoekt toenadering tot islam door contact Oman

Redactie
18 maart 2023 om 21:25
Leestijd 1 minuut
Array

Het Vaticaan en Oman hebben afgelopen week diplomatieke banden aangeknoopt, wat een verdere uitbreiding betekent van de officiële betrekkingen van de zogenoemde ‘Heilige Stoel’ (Vaticaan) met de Arabische moslimwereld.

In een gezamenlijke verklaring stellen beide landen dat ze wederzijds begrip en samenwerking willen bevorderen en dat er ambassadeurs zullen worden benoemd.

Het Vaticaan, een soevereine stadstaat in het centrum van Rome (Italië), heeft nu diplomatieke betrekkingen met elk land op het Arabisch schiereiland, behalve Saoedi-Arabië.

Oman, een sultanaat, is net als de andere landen op het schiereiland overwegend islamitisch. Oman heeft slechts vier katholieke parochies en 12 priesters, aldus het Vaticaan in een afzonderlijke verklaring.

Het Vaticaan hoopt dat met de opwaardering van de betrekkingen de Kerk kan blijven bijdragen aan het sociale welzijn van het land, voegde de verklaring eraan toe.

Paus Franciscus bezocht Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten in 2019 en Bahrein vorig jaar.

In beide plaatsen woonde hij interreligieuze ontmoetingen bij om de dialoog tussen de islam en het christendom te bevorderen.

Colofon © 2024