Rechtsstaat

Alle negen Eindhovense moslims vrijgesproken

Redactie
14 maart 2023 om 17:43
Leestijd 2 minuten
Array

Alle negen moslims die verdacht werden van het voorbereiden van een terreuraanslag zijn door de rechtbank op Schiphol vrijgesproken.

De verdachten werden ervan beschuldigd zich intensief en over een langere periode te hebben verdiept in IS-propaganda en zich te hebben vereenzelvigd met het radicaal extremistische gedachtegoed van IS. De rechtbank is echter van oordeel dat dit niet kan worden vastgesteld op basis van het dossier.

Hoewel de mannen video’s hebben bekeken waarin te zien is hoe een IS-strijder iemand met een mes om het leven brengt en hoe een explosief kan worden gemaakt, is niet vastgesteld met welke intentie naar deze video’s is gekeken. Bij de verdachten zijn geen steekwapens en geen grondstoffen voor het maken van explosieven gevonden.

De rechtbank kon de foute humor van de verdachten over bijvoorbeeld aanslagen niet waarderen, maar dit was onvoldoende reden voor een straf. Doordat de mannen zich echter wel vreemd gedroegen, werd wel steeds hun voorarrest verlengd.

De verdachten hebben in een sportschool in een garagebox in Eindhoven bijeenkwamen en daar onder andere jihadistische films, preken van Anwar al-Awlaki, jihadistische strijdliederen en het martelaarschap besproken. Ook hebben ze gekeken naar de IS-instructievideo ‘You Must Fight Them, O Muwahhid’ en is er gesproken over het maken van vuurwapens met een 3D printer. Daarnaast zijn er gesprekken gevoerd over het ontvoeren en doden van politici, waarbij onder andere de namen van Wilders en Rutte zijn genoemd. Ook volgden ze een schiettraining in Bulgarije.

Het Openbaar Ministerie eiste celstraffen van drie en vier jaar voor twee van hen, terwijl vrijspraak werd gevraagd voor de anderen. De advocaten van de verdachten spraken eerder over ‘foute grappen’ van hun cliënten en benadrukten dat er nergens sprake was van een serieus plan.

Opiniemaker Nourdeen Wildeman was aanwezig tijdens de uitspraak en reageerde dat hoogopgeleide moslims die zich verdiepen in hun religie met extra argwaan worden bekeken. Hij benadrukte dat de verdachten in een garagebox trainden, iets wat iedereen kan doen, en dat deze zaken worden gecriminaliseerd. Hij is blij dat de rechter hierin niet is meegegaan.

Colofon © 2024