Islamofobie

Geheim genootschap Britse politiek werkte met anti-islampartijen

Redactie
1 maart 2023 om 10:24
Leestijd 3 minuten

Een geheim genootschap dat ervan wordt beschuldigd samen te werken met anti-islamactivisten opereert al meer dan tien jaar vanuit het House of Lords (te vergelijken met de Eerste Kamer), zo blijkt uit uitgelekte documenten.

Bij de organisatie, die de New Issues Group (NIG) wordt genoemd, zijn de voormalige UKIP-leider Malcolm Pearson en voormalig plaatsvervangend voorzitter van het Hogerhuis, Barones Cox, van de Torries (de conservatieven) betrokken.

In de uitgelekte documenten, die door de actiegroep ‘Hope not Hate’ zijn verkregen, lezen we dat één van de betrokkenen de meest beruchte anti-moslimactiviste van het Verenigd Koninkrijk is: Anne Marie Waters, samen met Tommy Robinson medeoprichter van de Engelse afdeling van Pegida.

Joe Mulhall, woordvoerder van ‘Hope not Hate’, beschrijft het bestaan van de geheime organisatie als “behoorlijk angstaanjagend”. Hij voegt eraan toe: “Ons onderzoek wijst dus uit dat leden van het Hogerhuis samenwerken met extremisten en islamofoben.”

Bij navraag bevestigt barones Cox het bestaan van de geheime groep. Ze zegt echter ook dat de organisatie “zeker niet” bestempeld kan worden als anti-moslim. De barones vervolgt: “De reden dat we met verschillende mensen in gesprek waren had te maken met een wetsvoorstel dat ik destijds schreef tegen de invloed van de sharia op het leven van moslimvrouwen. Je kunt dus net zo goed zeggen dat het juist heel pro-moslima was.” Ook Pearson zegt dat de bijeenkomsten plaatsvonden in het licht van het wetsvoorstel van Cox.

Uit de vrijgekomen documenten blijkt echter onder meer dat de groep expliciet geprobeerd heeft het parlement, en daarmee ook de regering, te beïnvloeden middels schriftelijke vragen. Deze vragen werden opgesteld door Pegida-leider Anne Marie Waters en ingediend door barones Caroline Cox. Cox gaf aan geen commentaar te willen geven toen haar werd gevraagd naar de betrokkenheid van Waters.

Een ander lid van de NIG was Alan Craig, een voormalige woordvoerder van UKIP, die in 2020 de extreem-rechtse groep Hearts of Oak oprichtte. Tot zijn online “gasten” behoorde ook Tommy Robinson, oprichter van de anti-moslim English Defence League (EDL) en (zoals eerder gesteld) de Engelse tak van Pegida.

Het geheime genootschap werd opgericht in 2012. Het bestaan ervan kwam aan het licht nadat Pearson een e-mail naar 235 mensen stuurde, maar deze – in plaats van ze te bcc-en – per ongeluk zo verstuurde dat iedereen de hele lijst kon zien. Hierdoor kwam aan licht welke nationale en internationale figuren en organisaties betrokken zijn. Opvallend zijn onder meer het feit dat er verschillende bisschoppen, zakenlieden en journalisten betrokken zijn. Ook prominente anti-islamfiguren zoals Geert Wilders uit ons eigen land, de eerder genoemde Engelsman Tommy Robinson en de Amerikaanse anti-islam activiste Pamela Geller (aan wie in 2013 een inreisverbod voor het Verenigd Koninkrijk werd opgelegd) bleken tot de inner circle van de organisatie te behoren.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Frans elftal spoort spelers aan ramadan uit te stellen
Frans elftal spoort spelers aan ramadan uit te stellen

Moslimspelers van het Franse nationale voetbalteam zijn opgeroepen het vasten een paar dagen uit te stellen, aldus de Franse sportkrant L’Equipe.

 29 maart 2023
Geen aanvoerder Excelsior meer na weigering OneLove-band
Geen aanvoerder Excelsior meer na weigering OneLove-band

Excelsior heeft aangekondigd dat sterspeler Redouan El Yaakoubi niet langer de aanvoerder is van de Rotterdamse eredivisieclub.

 28 maart 2023
Politieke partij DENK wil aanpak moslimhaat
Politieke partij DENK wil aanpak moslimhaat

De politieke partij DENK heeft een actieplan tegen moslimhaat gepresenteerd, waarin ze onder andere pleit voor een verbod op het verscheuren en verbranden van de koran en andere heilige boeken.

 2 maart 2023
Palestijnen herdenken slachtoffers zionistische aanslag
Palestijnen herdenken slachtoffers zionistische aanslag

Gisteren was het precies negenentwintig jaar geleden dat Baruch Goldstein, een in Amerika geboren joodse kolonist en lid van de extremistische Kach-beweging, 29 Palestijnen doodschoot in de Ibrahimi-moskee in Hebron.

 26 februari 2023
Frans magazine bespot slachtoffers aardbeving
Frans magazine bespot slachtoffers aardbeving

Het islamofobe Franse tijdschrift Charlie Hebdo heeft op sociale media een beledigende cartoon over de aardbeving in Turkije gedeeld.

 7 februari 2023
Koranverbrander Zweden blijkt actieve pedofiel
Koranverbrander Zweden blijkt actieve pedofiel

Uit geluidsopnamen van online gesprekken van de anti-islampoliticus Paludan, die onlangs in Stockholm de Koran in brand stak, blijkt dat hij willens en wetens seksueel getinte gesprekken voerde met minderjarigen.

 2 februari 2023
Zweedse autoriteiten grijpen wel in bij Torahverbranding
Zweedse autoriteiten grijpen wel in bij Torahverbranding

Een week na de Koranverbranding in Stockholm stond er ook een Torahverbranding gepland.

 28 januari 2023
Indiase premier Modi verantwoordelijk voor moord op 2.000 moslims
Indiase premier Modi verantwoordelijk voor moord op 2.000 moslims

Uit een onderzoek van de BBC is voor het eerst gebleken dat een geheim Brits overheidsrapport de Indiase premier Narendra Modi “rechtstreeks verantwoordelijk” achtte voor de anti-moslim massamoorden in Gujurat, India, in 2002.

 18 januari 2023
Oostenrijk laat absurde terrorisme-beschuldiging tegen professor vallen
Oostenrijk laat absurde terrorisme-beschuldiging tegen professor vallen

De aanklacht wegens “terrorisme” tegen de Oostenrijkse academicus Farid Hafez is ingetrokken nadat uit een documentaire van Al Jazeera blijkt dat de zaak volledig gebaseerd was op valse bewijzen en gelogen beschuldigingen.

 14 januari 2023
Honderden moskeeën wijzen uitnodiging ministerie af
Honderden moskeeën wijzen uitnodiging ministerie af

Honderden moskeeën hebben een uitnodiging van het ministerie van SZW, om op 24 januari te komen praten over de infiltratie in moskeeën door verschillende gemeenten, van de hand gewezen.

 5 januari 2023

Colofon © 2023