Islamofobie

Geheim genootschap Britse politiek werkte met anti-islampartijen

Redactie
1 maart 2023 om 10:24
Leestijd 3 minuten

Een geheim genootschap dat ervan wordt beschuldigd samen te werken met anti-islamactivisten opereert al meer dan tien jaar vanuit het House of Lords (te vergelijken met de Eerste Kamer), zo blijkt uit uitgelekte documenten.

Bij de organisatie, die de New Issues Group (NIG) wordt genoemd, zijn de voormalige UKIP-leider Malcolm Pearson en voormalig plaatsvervangend voorzitter van het Hogerhuis, Barones Cox, van de Torries (de conservatieven) betrokken.

In de uitgelekte documenten, die door de actiegroep ‘Hope not Hate’ zijn verkregen, lezen we dat één van de betrokkenen de meest beruchte anti-moslimactiviste van het Verenigd Koninkrijk is: Anne Marie Waters, samen met Tommy Robinson medeoprichter van de Engelse afdeling van Pegida.

Joe Mulhall, woordvoerder van ‘Hope not Hate’, beschrijft het bestaan van de geheime organisatie als “behoorlijk angstaanjagend”. Hij voegt eraan toe: “Ons onderzoek wijst dus uit dat leden van het Hogerhuis samenwerken met extremisten en islamofoben.”

Bij navraag bevestigt barones Cox het bestaan van de geheime groep. Ze zegt echter ook dat de organisatie “zeker niet” bestempeld kan worden als anti-moslim. De barones vervolgt: “De reden dat we met verschillende mensen in gesprek waren had te maken met een wetsvoorstel dat ik destijds schreef tegen de invloed van de sharia op het leven van moslimvrouwen. Je kunt dus net zo goed zeggen dat het juist heel pro-moslima was.” Ook Pearson zegt dat de bijeenkomsten plaatsvonden in het licht van het wetsvoorstel van Cox.

Uit de vrijgekomen documenten blijkt echter onder meer dat de groep expliciet geprobeerd heeft het parlement, en daarmee ook de regering, te beïnvloeden middels schriftelijke vragen. Deze vragen werden opgesteld door Pegida-leider Anne Marie Waters en ingediend door barones Caroline Cox. Cox gaf aan geen commentaar te willen geven toen haar werd gevraagd naar de betrokkenheid van Waters.

Een ander lid van de NIG was Alan Craig, een voormalige woordvoerder van UKIP, die in 2020 de extreem-rechtse groep Hearts of Oak oprichtte. Tot zijn online “gasten” behoorde ook Tommy Robinson, oprichter van de anti-moslim English Defence League (EDL) en (zoals eerder gesteld) de Engelse tak van Pegida.

Het geheime genootschap werd opgericht in 2012. Het bestaan ervan kwam aan het licht nadat Pearson een e-mail naar 235 mensen stuurde, maar deze – in plaats van ze te bcc-en – per ongeluk zo verstuurde dat iedereen de hele lijst kon zien. Hierdoor kwam aan licht welke nationale en internationale figuren en organisaties betrokken zijn. Opvallend zijn onder meer het feit dat er verschillende bisschoppen, zakenlieden en journalisten betrokken zijn. Ook prominente anti-islamfiguren zoals Geert Wilders uit ons eigen land, de eerder genoemde Engelsman Tommy Robinson en de Amerikaanse anti-islam activiste Pamela Geller (aan wie in 2013 een inreisverbod voor het Verenigd Koninkrijk werd opgelegd) bleken tot de inner circle van de organisatie te behoren.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock
Vernielingen bij Nour Moskee in Heerlen: Gemeenschap in Shock

Vanochtend werden de bezoekers van de Nour Moskee in Heerlen opgeschrikt door een reeks vernielingen die waren aangebracht aan hun gebedshuis.

 6 februari 2024
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief

De Duitse Justitie doet momenteel onderzoek naar de afzender van dreigbrieven aan verschillende moskeeën.

 7 augustus 2023
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken

Uit onderzoek blijkt dat Britse moslims ‘onevenredig vaak’ te maken hebben met het geweigerd worden van bankdiensten en het sluiten van hun bankrekeningen “zonder adequate transparantie”.

 3 augustus 2023
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels – de K7/MPO – waar meer dan 200 moskeeën deel van uit maken, hebben Kamervoorzitter Vera Bergkamp middels een brief gevraagd actie te ondernemen naar aanleiding van de recente onthullingen door NRC Handelsblad inzake de ongewenste buitenlandse invloed vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op ons parlement en het regeringsbeleid.

 17 juli 2023
België roept ambassadeur VAE op matje
België roept ambassadeur VAE op matje

België heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Brussel ontboden wegens de betrokkenheid van de Golfstaat bij een lastercampagne om minstens 1.

 9 juli 2023

Colofon © 2024