Islamofobie

Palestijnen herdenken slachtoffers zionistische aanslag

Redactie
26 februari 2023 om 13:16
Leestijd 2 minuten

Gisteren was het precies negenentwintig jaar geleden dat Baruch Goldstein, een in Amerika geboren joodse kolonist en lid van de extremistische Kach-beweging, 29 Palestijnen doodschoot in de Ibrahimi-moskee in Hebron.

De aanslag vond destijds plaats tijdens de heilige maand Ramadan. Toen honderden Palestijnse moslims vroeg in de morgen het fajr-gebed verrichtten, sloop Goldstein, gekleed in een Israëlisch legeruniform, de moskee binnen en schoot zijn semi-automatische geweer leeg op de gelovigen.

Uiteindelijk stierven dus negenentwintig Palestijnen – van wie sommigen nog maar twaalf jaar oud waren – en raakten meer dan 125 anderen (ernstig) gewond.

“De complete moskee was veranderd in een zee van bloed,” herinnert de nu zevenenveertigjarige Mamoun Wazwaz zich. Mamoun was ten tijde van de terreuraanslag net achttien jaar geworden: “Ik liep tussen de martelaren en gewonden; mensen schreeuwden. Ik was sprakeloos. Het voelde alsof ik in een nachtmerrie zat.”

De Israëlische regering heeft lang beweerd dat Goldstein alleen handelde en psychisch gestoord was. Er zijn echter ook bronnen die stellen dat het bloedbad een geplande aanval was, waarvan het Israëlische leger van tevoren op de hoogte was. Getuigen hebben ook meerdere keren beweerd dat er meer dan één schutter was. De Israëlische overheid heeft nooit nazorg georganiseerd, de veiligheid verbeterd of überhaupt geïnvesteerd in wederopbouw van de lokale gemeenschap.

Bijna drie decennia na die tragische dag, is het leven voor Palestijnen in de Oude Stad van Hebron weinig veranderd. In veel gevallen zelfs verslechterd. Er staat inmiddels een labyrint van militaire controleposten, de economie kan door de maatregelen niet floreren en het aantal onwettige nederzettingen in de omgeving groeit.

De toekomst ziet er dan ook somber uit, zeker na de laatste verkiezingen. Het radicale gedachtegoed van wijlen Meir Kahane, oprichter van de eerder genoemde Kach-beweging, wordt steeds meer mainstream. Zo zit de partij Otsma Jehudit (Joodse Macht), onder leiding van Itamar Ben-Gvir, in de nieuwe regering van premier Benjamin Netanyahu. Otsma Jehudit wordt gezien als de opvolger van de verboden Kach-beweging en draagt dezelfde extremistische, gewelddadige en anti-Palestijnse boodschap uit.

Leider Ben-Gvir, een inwoner van een nederzetting in Hebron heeft een portret van Goldstein in zijn woonkamer hangen, is inmiddels minister van nationale veiligheid.

De vrees bij de Palestijnse bevolking – met name in en om Hebron – is dan ook groot dat in het huidige klimaat van haat, een nieuwe aanslag niet ver weg is.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Frans elftal spoort spelers aan ramadan uit te stellen
Frans elftal spoort spelers aan ramadan uit te stellen

Moslimspelers van het Franse nationale voetbalteam zijn opgeroepen het vasten een paar dagen uit te stellen, aldus de Franse sportkrant L’Equipe.

 29 maart 2023
Geen aanvoerder Excelsior meer na weigering OneLove-band
Geen aanvoerder Excelsior meer na weigering OneLove-band

Excelsior heeft aangekondigd dat sterspeler Redouan El Yaakoubi niet langer de aanvoerder is van de Rotterdamse eredivisieclub.

 28 maart 2023
Politieke partij DENK wil aanpak moslimhaat
Politieke partij DENK wil aanpak moslimhaat

De politieke partij DENK heeft een actieplan tegen moslimhaat gepresenteerd, waarin ze onder andere pleit voor een verbod op het verscheuren en verbranden van de koran en andere heilige boeken.

 2 maart 2023
Geheim genootschap Britse politiek werkte met anti-islampartijen
Geheim genootschap Britse politiek werkte met anti-islampartijen

Een geheim genootschap dat ervan wordt beschuldigd samen te werken met anti-islamactivisten opereert al meer dan tien jaar vanuit het House of Lords (te vergelijken met de Eerste Kamer), zo blijkt uit uitgelekte documenten.

 1 maart 2023
Frans magazine bespot slachtoffers aardbeving
Frans magazine bespot slachtoffers aardbeving

Het islamofobe Franse tijdschrift Charlie Hebdo heeft op sociale media een beledigende cartoon over de aardbeving in Turkije gedeeld.

 7 februari 2023
Koranverbrander Zweden blijkt actieve pedofiel
Koranverbrander Zweden blijkt actieve pedofiel

Uit geluidsopnamen van online gesprekken van de anti-islampoliticus Paludan, die onlangs in Stockholm de Koran in brand stak, blijkt dat hij willens en wetens seksueel getinte gesprekken voerde met minderjarigen.

 2 februari 2023
Zweedse autoriteiten grijpen wel in bij Torahverbranding
Zweedse autoriteiten grijpen wel in bij Torahverbranding

Een week na de Koranverbranding in Stockholm stond er ook een Torahverbranding gepland.

 28 januari 2023
Indiase premier Modi verantwoordelijk voor moord op 2.000 moslims
Indiase premier Modi verantwoordelijk voor moord op 2.000 moslims

Uit een onderzoek van de BBC is voor het eerst gebleken dat een geheim Brits overheidsrapport de Indiase premier Narendra Modi “rechtstreeks verantwoordelijk” achtte voor de anti-moslim massamoorden in Gujurat, India, in 2002.

 18 januari 2023
Oostenrijk laat absurde terrorisme-beschuldiging tegen professor vallen
Oostenrijk laat absurde terrorisme-beschuldiging tegen professor vallen

De aanklacht wegens “terrorisme” tegen de Oostenrijkse academicus Farid Hafez is ingetrokken nadat uit een documentaire van Al Jazeera blijkt dat de zaak volledig gebaseerd was op valse bewijzen en gelogen beschuldigingen.

 14 januari 2023
Honderden moskeeën wijzen uitnodiging ministerie af
Honderden moskeeën wijzen uitnodiging ministerie af

Honderden moskeeën hebben een uitnodiging van het ministerie van SZW, om op 24 januari te komen praten over de infiltratie in moskeeën door verschillende gemeenten, van de hand gewezen.

 5 januari 2023

Colofon © 2023