Islamofobie

Palestijnen herdenken slachtoffers zionistische aanslag

Redactie
26 februari 2023 om 13:16
Leestijd 2 minuten

Gisteren was het precies negenentwintig jaar geleden dat Baruch Goldstein, een in Amerika geboren joodse kolonist en lid van de extremistische Kach-beweging, 29 Palestijnen doodschoot in de Ibrahimi-moskee in Hebron.

De aanslag vond destijds plaats tijdens de heilige maand Ramadan. Toen honderden Palestijnse moslims vroeg in de morgen het fajr-gebed verrichtten, sloop Goldstein, gekleed in een Israëlisch legeruniform, de moskee binnen en schoot zijn semi-automatische geweer leeg op de gelovigen.

Uiteindelijk stierven dus negenentwintig Palestijnen – van wie sommigen nog maar twaalf jaar oud waren – en raakten meer dan 125 anderen (ernstig) gewond.

“De complete moskee was veranderd in een zee van bloed,” herinnert de nu zevenenveertigjarige Mamoun Wazwaz zich. Mamoun was ten tijde van de terreuraanslag net achttien jaar geworden: “Ik liep tussen de martelaren en gewonden; mensen schreeuwden. Ik was sprakeloos. Het voelde alsof ik in een nachtmerrie zat.”

De Israëlische regering heeft lang beweerd dat Goldstein alleen handelde en psychisch gestoord was. Er zijn echter ook bronnen die stellen dat het bloedbad een geplande aanval was, waarvan het Israëlische leger van tevoren op de hoogte was. Getuigen hebben ook meerdere keren beweerd dat er meer dan één schutter was. De Israëlische overheid heeft nooit nazorg georganiseerd, de veiligheid verbeterd of überhaupt geïnvesteerd in wederopbouw van de lokale gemeenschap.

Bijna drie decennia na die tragische dag, is het leven voor Palestijnen in de Oude Stad van Hebron weinig veranderd. In veel gevallen zelfs verslechterd. Er staat inmiddels een labyrint van militaire controleposten, de economie kan door de maatregelen niet floreren en het aantal onwettige nederzettingen in de omgeving groeit.

De toekomst ziet er dan ook somber uit, zeker na de laatste verkiezingen. Het radicale gedachtegoed van wijlen Meir Kahane, oprichter van de eerder genoemde Kach-beweging, wordt steeds meer mainstream. Zo zit de partij Otsma Jehudit (Joodse Macht), onder leiding van Itamar Ben-Gvir, in de nieuwe regering van premier Benjamin Netanyahu. Otsma Jehudit wordt gezien als de opvolger van de verboden Kach-beweging en draagt dezelfde extremistische, gewelddadige en anti-Palestijnse boodschap uit.

Leider Ben-Gvir, een inwoner van een nederzetting in Hebron heeft een portret van Goldstein in zijn woonkamer hangen, is inmiddels minister van nationale veiligheid.

De vrees bij de Palestijnse bevolking – met name in en om Hebron – is dan ook groot dat in het huidige klimaat van haat, een nieuwe aanslag niet ver weg is.


Lees ook deze artikelen over Islamofobie

Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim
Hindutva-bende vermoordt geestelijk gehandicapte moslim

Afgelopen dinsdag in India werd eens te meer het extreme en gewelddadige karakter van de hindutva-beweging getoond.

 29 september 2023
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis
Moslimorganisatie sleept overheid voor rechter: onterecht in Spaanse gevangenis

De Nederlandse organisatie Muslim Rights Watch heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse overheid vanwege een Tilburgse moslim die al meer dan zes weken onschuldig vastzit in Spanje op verdenking van terrorisme.

 14 september 2023
Scholen sturen meisjes  naar huis door Frans abaya-verbod
Scholen sturen meisjes naar huis door Frans abaya-verbod

Franse openbare scholen hebben tientallen meisjes naar huis gestuurd op de eerste schooldag omdat ze weigerden hun abaya’s te verwisselen voor kleding die wel is toegestaan.

 7 september 2023
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade
Pegida wil Koran verbranden voor Turkse ambassade

Pegida, de anti-islamorganisatie die bekend staat om haar haatacties en mistroostige manier van demonstreren, heeft aangekondigd vandaag een Koran te willen verbranden voor de Turkse ambassade in Den Haag.

 18 augustus 2023
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand
Zwemmen in boerkini ‘verboden’ op Noord-Italiaans strand

Een groep moslima’s in Noordoost-Italië mocht afgelopen maandag niet zwemmen in hun boerkini-badpakken, aldus diverse Italiaanse media.

 15 augustus 2023
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief
Duitse moskeeën ontvangen dreigbrief

De Duitse Justitie doet momenteel onderzoek naar de afzender van dreigbrieven aan verschillende moskeeën.

 7 augustus 2023
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken
Onderzoek: Britse moslims gediscrimineerd door banken

Uit onderzoek blijkt dat Britse moslims ‘onevenredig vaak’ te maken hebben met het geweigerd worden van bankdiensten en het sluiten van hun bankrekeningen “zonder adequate transparantie”.

 3 augustus 2023
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement
Moskeeen schrijven brief aan Kamervoorzitter over buitenlandse beïnvloeding parlement

Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels – de K7/MPO – waar meer dan 200 moskeeën deel van uit maken, hebben Kamervoorzitter Vera Bergkamp middels een brief gevraagd actie te ondernemen naar aanleiding van de recente onthullingen door NRC Handelsblad inzake de ongewenste buitenlandse invloed vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op ons parlement en het regeringsbeleid.

 17 juli 2023
België roept ambassadeur VAE op matje
België roept ambassadeur VAE op matje

België heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Brussel ontboden wegens de betrokkenheid van de Golfstaat bij een lastercampagne om minstens 1.

 9 juli 2023
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding
Marokko roept ambassadeur Zweden terug na Koranverbranding

Marokko heeft woensdag zijn ambassadeur in Zweden teruggeroepen nadat een man toestemming kreeg van de Zweedse autoriteiten om een Koran te verscheuren en te verbranden voor de deur de centrale moskee van Stockholm.

 1 juli 2023

Colofon © 2023